Metszeni csak jóval és jól!

Ha nem megfelelő a metszőeszközöd, a metszés csak kínlódás lesz. A rossz olló feltöri a kezed, megerőlteti az ízületeidet, és csúnya sebeket okoz a növénynek. Arról nem is beszélve, hogy egy silány eszköz rövid időn belül tönkremehet. A cikk a gyümölcsfák metszéséről szóló gyakorlaton elhangzottak összegzéséből készült.

Metszőolló és társai

Mindentől függetlenül ragaszkodhatsz nagyapád mindent és mindenkit túlélő metszőollójához. De, ha most szerzel be metszőszerszámot, válassz tudatosan. A drágább metszőolló, metszőszerszám néha olcsóbb, ha azt vesszük, hogy tovább kitart, nem kapsz ínhüvely gyulladást, és “szép” metszésfelületet hoz létre.

Milyen a jó metszőolló?

  • A metszőolló nagysága akkor megfelelő, ha kinyitott állapotban tenyerünkbe fogva a gyűrűs ujjunk utolsó ujjpercével be tudjuk fogni a nyelet. Egy helyszíni felmérésünk során a legnagyobb tenyerű férfitagunknak sem kellett 21-esnél (21 cm) nagyobb olló. Nőknek -bebizonyosodott- elegendő a 16-18-as is.
  • Nyelei formatervezettek legyenek, csúszásmentes bevonattal. Van balkezes metszőolló is, igaz az ára némileg borsos.
  • A pengéknél az a jó, ha: mellévágók, cserélhetők, éltartók. (Tanár úr az én hajszálamat szeletelgette az általa bemutatott ollókkal).
  • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
  • Zárszerkezete megbízható legyen, lehetőleg a hüvelykujjal lehessen nyitni-zárni. Az ilyen ollókat nevezzük egykezesnek.
  • Az ütköző jobb, ha műanyag vagy gumi, mert a fém “keményen üt”, ami ínhüvelygyulladáshoz vezethet.
  • A hernyórugónál jobb a spirálrugó, könnyebben tisztán tartható.
régi metszőolló köszörülése

Gyors segítség régi metszőollónak, egy metszési gyakorlat előtt

Metszőolló karbantartása

Tisztítás: A metszőolló tisztítását végezd nedves ronggyal, ha ezzel nem tisztítható, használj nagyon finom szemcséjű vizes polírpapírt. A gyantát benzines ronggyal távolítsd el, ügyelve arra, hogy a benzin gyúlékony. Nyílt láng használtat a közelében tilos! Víz ne kerüljön be a pengék közé, a tengelycsavar környékére, mert ez rozsdásodáshoz vezethet.

Élezés: Azt mondják, hogy a mellévágó metszőolló pengéjének csak a külső oldalát szabad élezni, és valóban a fenés-élezés nagyobb részét kívül kell végezni (külső élszalag), de befejezésként helyre kell állítani a penge támasztópenge melletti elcsúszását biztosító belső élszalagot is! Enélkül a penge éltartása romlik, a pengék összetapadhatnak, kemény és vastag ág vágásakor a penge ráfordulhat a támasztópengére. Tehát a domború (ferde) oldalt élezd, körkörös mozdulatokkal, kb. 23 fokos szögben, minimális nyomással. A rávágó rendszerű metszőollók és ágvágók ollók pengéje szimmetrikus, két oldalról kell fenni őket. az eredeti élszög megtartásával. Kisebb fenéshez, keskeny és vékony fenőkővel kényelmesen hozzáférhetsz a pengék belső részéhez is, a szerszámot nem kell szétszedni ehhez. Az élezéshez gyémánt bevonatú fenőacél használata a leghatékonyabb.

A fenés vagy tisztítás befejeztével gondosan töröld szárazra a késeket, a súrlódó részeket olajozd meg. Ehhez csak szintetikus olajat (varrógépolaj, motorolaj) használj!

Tárolás: Az ollót tartsd száraz, fedett helyen, és ne dobd be csak úgy a szerszámosládába! Használj övtokot, vagy akaszd fel, hogy elkerüld a sérüléseket.

Milyen a jó fűrész?

  • Elég, ha a penge 20-25 cm hosszú, felesleges az ennél nagyobb fűrész. /Persze akkor, ha rendszeresen metsszük a fáinkat/.
  • A fűrész keret nélküli legyen, jó minőségű éltartó acélból, húzásra vágjon. Ez azért fontos, mert az oda-vissza vágó fűrész toláskor megszorulhat, és akkor a penge eltörhet.
  • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
  • Jó, ha a fűrész összecsukható, vagy tokos, mert ezeket a “testünkön” hordozhatjuk.

Fűrész karbantartása

  • Tisztítás használat után: A pengéről távolítsd el a fűrészport és a gyantát nedves ronggyal vagy alkohollal.
  • Élezés: Ha a fűrész nehezen vág, fenőkővel vagy speciális fűrészélezővel élezd meg a fogakat az eredeti élszög megtartásával. Az ARS agy más csúcsminőséghű fűrészek esetében, miután  impulzusos hőkezeléssel edzett fogakkal rendelkeznek, nem lehet élezni, ha fűrészed már nem vág olyan hatékonyan, érdemes megfontolni a penge cseréjét
  • Olajozás: A rozsdásodás megelőzésére időnként vékonyan kend be a pengét szintetikus olajjal.
  • Tárolás: Száraz helyen tartsd, lehetőleg tokban vagy falra akasztva, hogy a penge ne sérüljön.
  • Csavarok ellenőrzése: Időnként húzd meg a csavarokat csavarhúzóval vagy villáskulccsal, hogy a fűrész stabilan működjön. Ha a fűrész szétszedhető, a csavarmenetet érdemes egy kis kenőolajjal ápolni, hogy könnyen járjon.
fűrész

Milyen a jó ágvágó olló?

  • Az, hogy rávágó vagy mellévágó rendszerű az olló, majdnem közömbös, mindegyiknek van előnye és hátránya.
  • Könnyű, de erős legyen! Ha a nyeleket teljes erőből összenyomjuk, és ujjbütykeink összeérnek, gyenge a nyél! A gyakorlatunkon bemutatott 80 cm hosszú olasz ágvágó olló csak 30 dkg volt, és 4-5 cm vastag gallyakat vágott le vele szakemberünk.
  • A teleszkópos ágvágó ollót magasabban lévő, vastagabb ágak levágására használjuk, anélkül, hogy létrára kellene mászni. Használat előtt állítsd be a nyelek hosszát, de ügyelj arra, hogy ne húzd ki teljesen, mert így sérülékenyebb lehet. A vágást mindig határozott mozdulattal végezd, ne rángasd az ollót, mert az kárt tehet az ágban és az eszközben is. Vastagabb ágaknál több kisebb mozdulattal dolgozz, ne próbáld egyetlen erőteljes nyomással átvágni.
  • Még az sem mindegy, hogy milyen színű a fűrész, vagy az olló nyele! A piros a legjobb, mert az messziről feltűnik. A zöldek “terepszínűek”, a fűben könnyen szem elől téveszthetők, ha netán elfelejtjük, hogy hova raktuk le. Ezért ezeket a drága szerszámokat jobb, ha nem tesszük le a földre, hanem övre akasztható tokokban hordjuk, a nagyollót pedig használaton kívül mindig a fára akasztjuk.

Ágvágó ollók karbantartása

  • Tisztítás használat után: Távolítsd el a növényi nedveket és szennyeződéseket nedves ronggyal vagy alkohollal.
  • Gyantamentesítés: Ha az olló gyantás lett, tisztítsd meg benzines vagy alkoholos ronggyal.
  • Élezés: Ha az olló nehezen vág vagy roncsolja az ágat, finom fenőkővel (pl. vízben áztatott japán fenőkő, 1000-3000 szemcseméret) vagy reszelővel élezd meg a penge küldő oldalát az eredeti élszög megtartásával (20-30°).
  • Olajozás: A pengéket és a csuklópontot időnként vékonyan kend be szintetikus olajjal a rozsda megelőzése és a könnyű működés érdekében.
  • Csavarok ellenőrzése: Időnként húzd meg a csavarokat, hogy az olló stabilan működjön.
  • Tárolás: Száraz helyen, zárt állapotban tartsd, lehetőleg tokban vagy falra akasztva.

ágvágóMetszési praktikák

  • Ne csavard vagy „rángasd” a metszőollót! Egy jó metszőollónak könnyedén kell átvágnia az ágat. Ha erőlködnöd kell, itt az ideje az élezésnek!  A vágást enyhén ferdén ejtsd, hogy az esővíz lefolyhasson róla, és a seb gyorsabban gyógyuljon. A vágásfelület mindig a rüggyel ellentétes irányba lejtsen, vagyis a metszés után a víz ne a rügyre folyjon, hanem a rügytől elfelé. Így elkerülheted a rothadást és segíted az egészséges hajtásnövekedést. A ferde vágás kb. 45°-os szögű legyen, és ne vágj túl közel vagy túl távol a rügytől – a túl közeli vágás sérülést okozhat, a túl távoli pedig csonkot hagy, ami nehezen gyógyul.
  • Metszéshez a húzásra vágó fűrészt érdemes használni, mert ez precízebb és kevésbé akad be a fába. A vágást mindig kissé ferdén végezd, hogy az esővíz le tudjon folyni a sebről, és ne álljon meg rajta. Vastagabb ágaknál először alulról ejts egy kisebb bemetszést, majd felülről vágd át teljesen – így elkerülheted, hogy az ág letörjön és felszakítsa a kérget.
  • Ágvágó használatakor Vastag ágaknál háromlépcsős vágást alkalmazz: először alulról ejts egy bemetszést, majd felülről vágd át, végül simítsd le a sebfelületet egy tiszta metszéssel.
  • Amikor egy ágat levágsz metszőollóval vagy fűrésszel vagy ágvágóval, a vágásfelület lejtsen a törzs vagy rügy ellentétes irányába, hogy a víz ne gyűljön meg a seben. Ügyelj arra, ne hagyj túl hosszú csonkot, de ne is vágj túl közel a törzshöz. A legjobb, ha az ág tövénél lévő enyhe duzzanat (az ágtő) felett vágod le az ágat. Ez a rész tartalmazza a fa természetes gyógyulási zónáját, így a seb könnyebben záródik.
  • A metszés utáni szakszerű sebkezelés nem csak a gyümölcsfákon, hanem minden fás növényen fontos metszést kiegészítő eljárás. További információkért kattints ide: Metszés utáni sebkezelés
  • Tisztítsd a pengéket minden használat után! Különösen gyümölcsfák és gyantás fenyők metszése után, mert a ragacsos anyag tompíthatja a pengét.
  • Nem árt minden fa (vagy bokor) használata után fertőtleníteni a pengéket, hogy ne vidd át egyik növényről a másikra a fertőzést. A kerti szerszámokat fertőtlenítheted gyengés hipós oldattal: 4 liter vízbe 1 dl hipó. Azonban a fém részek esetleg károsodhatnak. A metszőollót például inkább a vihar öngyújtó szúrólángjával fertőtlenítsd!Ha megfelelő szerszámot használsz és gondosan karbantartod őket, a metszés nemcsak hatékonyabb, de sokkal élvezetesebb is lesz!
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Vásárolj most!