Mese a cifra kankalinról

A kankalinfélék családjába tartozó medvefül kankalin vagy cifra kankalin (Primula auricula), hogy csak ezt a két közismert nevét említsük, fokozottan védett növényfajunk. Az Alpok déli lejtőin honos, hozzánk csak betévedt. Édes testvére az Alpok túloldalán honos sárga kankalin (P. lutea), egyelőre még nem is választották őket külön a tudósok.

cifra-kankalin

Ismerd meg a cifra kankalint

Magyarország mai területén először Rédl Rezső veszprémi piarista tanár, aki a Bakony növényvilágát kutatta, találta meg 1927-ben a Veszprém környéki Esztergályi völgy sziklái között („Botanikai Közlemények” 1928. évi XXV.). Előfordulási helyei: Dunántúli-középhegység, Keszthelyi-hegység, Északnyugati-Kárpátok. Földváry Miksa már 1933-ban úgy említi, hogy ritka növény, amely minden kíméletet megérdemel (Erdészeti Lapok72. évf. 6. füzet (1933. június).

Figyelem! Védett vagy fokozottan védett faj gyűjtéshez pedig szintén a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Valóban jégkorszaki maradványról van szó (reliktum növény), amely az északias kitettségű dolomit-sziklagyepeken és elegyes karszterdőkben terem. Fokozottan védett nővény!

Lágyszárú, tőlevélrózsás, hegyvidéki évelő. A medvefül illetve cifra jelző húsos tőleveleire utalnak, amelyeket melyeket a napfénysugárzástól fehéres, lisztszerű bevonat véd. Sárga, illatos virágai álernyőben nyílnak. Vadon április-májusi virágzása jellemző, de virágzó, cserepes fajtái már februártól kaphatóak a kertészetekben.

A cifra kankalint kb. négyszáz éve kezdték hobbikertészek termeszteni, és megszülettek az első illatos, színes virágú fajták. Azonban sok közülük nem volt elég ellenálló, életképes ahhoz, hogy végül megállja a helyét a piacon.Primula Verens

Cifra kankalin dísznövény

Nagyon sokféle cifra kankalin van forgalomban. Vannak zöldszirmúak, és színesek. Lekerekített és kihegyezett szirmúak, egyszerű- és teltvirágúak.

A világos, hűvös, párás, de nem túl nedves klímát kedvelik. Az öntözővíz nyomot hagy a leveleken, lemossa a lisztes bevonatot, ezért csak a tövüket szabad öntözni. A tűző napot utálják! Ezért igen gyakran nem kertben nevelik, hanem cserépben. A tél végén kapott, vásárolt kankalinnak jó helye van a nem déli tájolású ablakközben, világos lépcsőházban, fűtetlen verandán. Az elhervadt leveleket, elnyílt virágokat csípd ki kisollóval. Tavasszal kísérletképpen kiültethető a kert árnyékos részébe. De leggyakrabban a húsvéti ünnepek elmúltával, amikor elvirágzott, a komposztra kerül.

Cikkajánlat: Primula

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás