Megfázásos, influenzás időszakban jól jön a nyáron gyűjtött lándzsás útifű

Virágzás kezdetétől gyűjtheted a lándzsás útifű leveleit. Jól jön még a zimankós, megfázásos időszakban, vagy egy fagyizás utáni torokgyulladás esetén. Egyértelmű bizonyítást nyert köhögéscsillapító, rekedtség ellenes hatása.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

lándzsás útifű

Ismerd meg a lándzsás útifűt

Mérsékelt klímán terjedt el az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó lándzsás útifű (Plantago lanceolata) Kozmopolita faj. Tőlevélrózsában álló lándzsás levelei rövid gyöktörzséből hajtana ki. Egy tőből 10-60 cm magas tőkocsány fejlődik, amelynek végén alulról felfelé nyíló füzér virágzat fejlődik. Májustól késő őszig virágzik. Termése tok.

Legelőkön, réteken gyakori. Legelőn 20%-os növényborítás mellett még értékes, szívesen legelt faj, de 20–30% feletti borítás mellett, vagy elöregedve az állat már nem legeli. Másutt közönsége gyom. Felhagyott területeken már a 2. évben megjelenik. A szántást, kapálást nem tűri, de kaszálással nem lehet megszabadulni tőle, mert ismét kihajt. Ellenálló, szárazságtűrő, bármilyen talajon megterem. Agyagtalajokon előszeretettel virul. (Hunyadi Károly, Béres Imre, Kazinczi Gabriella: Gyomnövények, gyombiológia, gyomirtás, Mezőgazdasági Kiadó)

Minden áron nem kell tőle megszabadulni, hiszen gyógynövény!

A lándzsás útifű gyógyhatásai

Virágzása idején te is gyűjtheted a leveleit, amelyek egy sor biológiailag aktív anyagot tartalmaznak. Frissen vagy szellős helyen történő szárítást követően használhatod fel. Legfőbb hatóanyaga az aukubin (glikozid). További hatóanyagai többek közt polifenolok, nyálkaanyagok, flavonoidok, cserzőanyagok, C-vitamin. Enyhén fertőtlenítő (antibakteriális és antivirális hatású), gyulladáscsökkentő hatású. Hideg vizes ázalék(szárított levél porítva, másfélszeresére hígítva) egyes baktériumokat elpusztít. Külsőleg alkalmazva sebekre hámosító hatású (sebekre helyezett levél), aranyér kezelésére (kúpok alapanyaga) alkalmazzák.

Alkalmazási módok

Teája, másfélszeres vízzel készült forrázata, a levelekből készült szirup köhögéscsillapító, rekedtség ellen is hat. Kutatók kimutatták a lándzsás útifű görcsoldó, antioxidáns, immunstimuláló, véralvadást fokozó, féreghajtó, tumorgátló hatását is, egyelőre jobbára állatkísérletekben. Antibakteriális hatása legelőre kihajtott állatoknak is előnyös. Forrás: EMA/HMPC/437859/2010

Tea lándzsás útifűből

Másfél dl forrásban lévő vízzel forrázz le 2-4 g friss levelet. Lefedve áztasd 10-15 percig. Vagy áztasd a leveleket hideg vízbe két órán keresztül, majd óvatosan forrald föl. Hagyd visszahűlni, szűrd le. Fogyaszd langyosan.

Szirup lándzsás útifűből

szirupkészítés lándzsás útifűből

Hozzávalók: Három marék frissen szedett levél, két bögre cukor. Mosd meg a leveleket, vagdald fel kb. 1 cm-es darabokra. Fektesd üvegedény aljára a leveleket kb. 1 cm-es rétegben. Erre rétegezd 1 cm vastagságon a cukrot. Ezt addig folytasd, míg a hozzávalók el nem fogynak. Tömörítsd össze, lapogasd le az egészet, jól zárd le az edényt, tedd az ablakba, a napra, várd meg, amíg levet ereszt. Szűrd át ruhán vagy kávé filteren. Öntsd jól zárható üvegekbe. Egy évig eláll a hűtőben. Meghűlés, köhögés esetén 3×1 teáskanál szirupot fogyassz.

Gyereknek 4 éves kor alatt ne add, illetve fordulj kérdéseddel szakemberhez! Várandósoknak sem ajánlott.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa