A martilapu lehet kerted elsőként virágzó gyógynövénye

Nedves, bolygatott helyeken, omlásokban, töltések oldalán, ártéri és útszéli gyomtársulásokban már tél végén találkozhatsz a sárgálló martilapu virágokkal. A kora tavaszi kertet is díszítheti, száraz köhögés ellen mézzel ízesített teáját mértékkel fogyasszuk.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

martilapu virágzat

Martilapu bemutatása

A fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó martilapu (Tussilago farfara) , a Tussilago nemzetség egyetlen tagja, kúszó gyöktörzsű évelő. Gyökerei megkötik a talajt. Kora tavasszal fejlődő virágszára 10-30 cm magas. A virág kifejlődésével együtt növekszik. Ezen a száron (tőkocsányon) csak pirosas-barnás pikkelylevelek találhatók. A szár csúcsán állnak a magános, aranysárga fészekvirágzatok. A virágok borult időben később nyílnak ki vagy egész nap zárva maradhatnak. A virágok elnyílásakor a fészkek bókolnak. Tőálló, nagy, fonákán ezüstös lapulevelei a virágzás után fejlődnek. Innen ered a martilapu elnevezés. Igaz, másokat a levél inkább a ló patájának lenyomatára emlékeztet, ezért a lókörömfű névvel illették. Termése bóbitás kaszat. Üde, enyhén meszes helyeken él.

Martilapu gyógyhatásai

Kínában a népgyógyászat Kuan-Dong-Hua néven használja gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása miatt.

Az egészséges leveleket a nyár első felében gyűjtik, lehetőleg nyél nélkül vagy rövid nyéllel. Leveles állapotban könnyen összetéveszthető az acsalapuval (Petasites). Erdélyben a levelekből főzelék készül illetve hússal töltik. A virágzatot pedig félig nyílt állapotban kell leszedni. A levélben és a virágzatban is található nyálka, inulin, triterpének, flavonoidok, és alkaloidok, mint a legfőbb hatóanyagok. Közülük a pirrolizidin alkaloid, a szenkirkin mérgező hatású. Hosszabb idejű fogyasztás esetén májrákot okozhat. Évente maximum 4-6 hétig használható. Meg kell jegyezni, hogy az alkaloidok vízben kevéssé oldódnak, ezzel együtt nem árt az elővigyázatosság. Étkezési célra kevéssé ajánlott. Várandós anyák, 3 év alatti gyermekek nem fogyaszthatják.
Nyálkahártya bevonó hatása miatt hatásosan csökkenti a köhögési ingert. Tea készítése: 1-2 kávéskanál szárított levéldrogot 2 dl vízzel forrázzuk le. Mézzel ízesíthető. Szájfertőzések esetén gyulladáscsökkentő hatása miatt öblögethetünk vele.

martilapu virágzat

Virágszirup készítése házilag: Tölts meg egy zárható edényt a virágzatokkal, tölts rá mézet. Fedd le, és hagyd állni három hétig napos helyen (pl. ablakban). Majd ruhán út szűrd üvegpalackba, és tárold hűvös helyen Napi 3-4 evőkanállal fogyaszd.

Martilapu a kertben

Ha szeretnéd, hogy tél végén, kora tavasszal már virágokban gyönyörködhess, ültess martilaput! A martilapu igénytelen dísznövény. Napos, félárnyékos fekvésbe, jó vízgazdálkodású, gyengén meszes talajba való. Terjedő töve lehetővé teszi, hogy talajkötés céljából telepítsd. Ültesd ki bátran, ha kerti tavad van! Vízigénye közepes, de kedveli a nedves talajt. Ezért kerti tó partjára ültetheted, a mocsárzónába. Ha nem akarod, hogy kontrollálatlanuk terjedjen, ültesd konténerbe. Tőosztással vagy magvetéssel szaporítható.

terméses martilapu

Fotó: gobotany.newenglandwild.org

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa