Télen is varázsolhatunk magunk köré egy kis természetet bent a lakásban. Ilyenkor szervezetünknek fokozottabban van szüksége egy kis friss zöldre, ne késlekedjünk hát, fogjunk munkához.
Szükségünk lesz kezeletlen magokra, egy speciális csíráztatóra, vízre.
A csíranövénykék kitűnő fehérjeforrások, magas a rosttartalmuk, és nagyon sok nélkülözhetetlen emésztést segítő enzimet, vitamint, ásványi anyagot is találunk bennük.
Sokféle magból válogathatunk kedvünkre: árpa, búza, rozs, zab, lucerna, hajdina, bab, lencse, csicseriborsó, lenmag, tökmag, napraforgó, retek, mustár, zsázsa, káposzta, brokkoli.
Tudod mi a különbség a csíra és a mikrozöld között?
Magcsírák
A különböző csíráztatott magvak gyógyászati felhasználása csak kiegészítőként játszhat szerepet az egyes betegségek kezelésekor.
Nagyon fontos a magvak fertőtlenítése!
Az ipari előállítók 2% klórmészbe áztatják a magvakat 10 percre, mielőtt vízzel megmosnák majd a csíráztató tálcára vetnék őket. Házi alkalmazásra ezt a módszert nem ajánlják. Helyette 5 percre 3%-os hidrogénperoxid 60 fokos oldatába ajánlott áztatni a magvakat. Az apró magvakat kis lyukú teaszűrőn lehet áztatni a szűrű gyakori mozgatásával, hogy az oldat jól átjárja a magvakat. Nagyobb mennyiségeket folyamatos kavargatással fürdess. Minden új porcióhoz friss oldatot készíts! Ezt kövesse egy perces folyóvízben történő öblítés. A felúszó magvakat ki kell dobni. A csíráztatáshoz mindig higiénikusan tiszta, mosogatószerrel megtisztított, majd alaposan elöblített eszközöket használj. Idősek, betegek, gyerekek ne egyenek nyers csírát! (A Kaliforniai Egyetem Mezőgazdasági és természeti erőforrások divíziójának kiadványa alapján (factsheet, PUBLICATION 8151)
Kattints ide, ha érdekel a mikrozöld termesztés.
Búza
A Luca napkor vetett búza a Luca-búza. A búza fejlődéséből következtetni lehet arra, hogy milyen lesz a jövő évi termés. A Luca-búzával oltárt díszítenek, sok helyen felkerül a karácsonyi asztalra.
Telegdi István Kolozsvár környékéről írja levelében: „Sok jó régi szántóvető emberektől hallottam, hogy István Király napján, három edénykében, egy-egy kis egyféle búzát kell vetni, úgy hogy az egyik edény jegyezze: Szeptembert, a másik: Októbert, a harmadik pedig: Novembert, s minekutána kikél, nézze meg a gazda: melyik hónapot jegyző edénybeli búza mutatja magát, s abból vessen, mert nem vallja kárát…” – Írja a Magyar Néprajzi Lexikon.
Segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A és C vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot, és egyéb értékes elemeket tartalmaz.
Lucerna
Szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A, C, B, B12, D, E és K vitaminok, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne.
Retek
Méregtelenítő, immunrendszer erősítő hatása van. Arcüreggyulladás, hörghurut, epekő, epegyulladás esetén ajánlott. A, B1 és B16 vitamint, vasat, foszfort, káliumot és folsavat találunk benne.
Napraforgó
Méregtelenít, tisztít, csökkenti a koleszterin szintet, hatásos prosztata- és hólyaggyulladáskor, vizelési zavarkornál és szemproblémáknál. A, C, B, D és E vitamint, vasat, foszfort, kálciumot, jódot, cinket, rezet és más elemeket tartalmaz.
Lenmag
Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható.
Bab
Fáradtság leküzdésére, hormonháztartás-, mirigyek működésének rendezésére, ödémák lelohasztására ajánlott. Csíráztatva fogyasztásakor nem keletkeznek bélgázok.
Asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és izületi gyulladás esetén hatásos.
Mustár
Keringési rendellenességek, májproblémák, bőr-, haj- és körömpanaszok, rossz emésztés, megfázás, idegrendszeri gyengeség és elégtelen mirigyműködés orvoslásában használják.
Zeller
Ajánlott hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére.
Receptek
Zsázsás pirítós
Tarka saláta
Fejes salátát, kukoricát, paprikát, paradicsomot, lilahagymát/pórét felaprítunk, és egy üvegtálba öntjük. Natúr joghurtból, csipetnyi sóból és apróra vágott zsázsából öntetet készítünk, majd összekeverjük a salátával. Tehetünk bele még pulykamell sonkát, tarját, bármilyen felvágottat is.
Búzacsírás müzli
Hozzávalók:
3-5 ek. müzlialap
1-2 ek. búzacsíra
2 dl natúr joghurt
A hozzávalókat jól keverjük össze.
Cukkinis csírasaláta
Két csésze párolt szója-, lenmag-, napraforgócsírát elkeverünk 1 kis fej apróra vágott hagymával, 2 vékonyra szeletelt cukkinival és 2 fej kockára vágott paradicsommal. Öntetet keverünk 2 evőkanál olajból, 2 evőkanál citromléből, kevés sóból, 2 evőkanál zsázsából, 2 evőkanál petrezselyemből 1 teáskanál mézből vagy malátaszirupból. Az öntethez valókat pépesítve öntjük az előkészített zöldségekre.
Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával
Hozzávalók:
25 dkg gomba
4 db paradicsom
1 fej tavaszi vöröshagyma
1 ek. citromlé
2 dl joghurt
1tk. méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi bors
3 ek. zsázsacsíra
kevés dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük. A fennmaradó hozzávalókból salátaszószt készítünk. Ha kész, ráöntjük a paradicsomos gombára, és a tetejét meghintjük darált dióval.
Zsázsás-paprikás túrókrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
75 dkg túró
1/8 l tej
1 tk. zelleres só
1 csipet frissen őrölt fehérbors
2 kisebb, piros húsú paprika vagy paradicsompaprika
4 ek. friss zsázsalevél
A túrót a tejjel egy tálban nagyon simára keverjük, majd a zelleres sóval és a borssal ízesítjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágva hozzákeverjük a túróhoz. A zsázsát megmossuk és hozzáadjuk a túróhoz, díszítjük. (Ez a pikáns túróeledel nagyon finom vacsora lehet néhány szem héjában főtt krumplival.)
Karalábé árpacsírával
Hozzávalók 2 személyre:
100 g hántolt árpa
2-3 karalábé
ételízesítőpor
50 g mogyoró
20 g vaj
80 g tejszín
frissen reszelt szerecsendió
frissen őrölt fehér bors
tengeri só
1 csokor petrezselyem vagy turbolya
A hántolt árpát 4-5 napig csíráztatjuk. A karalábékat meghámozzuk és 1 centis darabokra vágjuk. A zsenge leveleket félretesszük. 1 liter vizet ételízesítőporral fűszerezzünk és felforralunk. A karalábét lefödve 3-5 percig kis lángon főzzük benne. Közben a csírát lecsöpögtetjük és felaprítjuk. A mogyorót durvára daráljuk. A vajat, a tejszínt, a csírát és a darált mogyorót a karalábéval összekeverjük, ételízesítőporral, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük és óvatosan éppen ehető hőmérsékletűre melegítjük. A felszeletelt karalábéleveleket, a petrezselymet vagy a turbolyát felaprítjuk, és a karalábéra szórjuk.
Sajtos-babcsírás makaróni
Hozzávalók:
2 ek. olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
5 dkg. párolt babcsíra
10 dkg. makaróni
4 ek. tejföl
10 dkg. sajt
1/2 tk. mustár megőrölve
Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát. Ha megpuhult, adjuk hozzá a babcsírát és tegyük félre. Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük össze a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül adjuk hozzá a hagymás babcsírát.
Kevergetve sütött csíra
Erős tűzön wokot vagy egy mély serpenyőt felhevítünk, 2-3 evőkanál földimogyoró vagy kukoricaolajat körbefuttatunk benne. Belehelyezünk 2-4 db újhagyma fehér részét, majd mikor sisteregni kezd 2-3 nagyon vékony szelet friss gyömbérgumót. Belehelyezünk 30 dkg szójacsírát és változatlanul erős tűzön sütőlapáttal alányúlva erőteljesen, minden irányban 2-3 percig forgatjuk. A vége felé sóval és az újhagyma apróra vágott zöld részével meghintjük. A babcsíra megsül, de ropogós marad és feszes, mert alig engedett vizet. Nem szabad túlfőzni.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás