Léggömbvirág díszítésre, gyógyításra, étkezésre

A léggömbvirág bimbói a gyerekeket a lufira, a virágkedvelőket a harangvirágra emlékezteti. Megnyerő virágbimbói, dús virágzata a nyár közepi virágágyások sztárjává teszi. Azt tudtad, hogy gyógyítanak vele, és meg is eszik?

léggömbvirág

Ez az egyszikű léggömbvirág (Platycodon grandiflorus)  valóban a harangvirágfélék (Campanulaceae) saládjába tartozik. Csoportosan fejlődik, bokros habitusú, de a 40-70 cm hosszú szára könnyen meghajlik a virágok súlya alatt. ezt küszöbölik ki a kisebb termetű, kompakt kertészeti fajták. A júliusban, augusztusban a virágszár csúcsán nyíló, csillagra emlékeztető virágok szirma kék, lila, fehér, sötét erezettel. A száron örvösen álló szürkészöld levelek oválisak, fűrészelt szélűek.

Őshazájában, Ázsiában (Kína, Korea, Japán, Szibéria) gyógynövény, gyökerét, szaponin (platikozidok) tartalmának köszönhetően, Kínában meghűlés, köhögés, torokgyulladás kezelésére használják. A habzó, felület nedvesítő tulajdonságait a kozmetikai ipar, gyógyszeripar is hasznosítja. Kutatások foglalkoznak rákellenes, idegvédő, vírus ellenes, antioxidáns és koleszterincsökkentő hatásával.

léggömbvirág

Koreában kedvelt élelmi növény, gyökerét sütve, párolva, salátaként fogyasztják. Keserű ízétől úgy szabadulna meg, hogy a tengeri sóval kevert szeletelt gyökereket kifacsarják, és többször átmossák.

Virága a nyílás előtt leggömbszerű alakot ölt. Japán hagyományos őszi virága (Kikyo), a gyümölcsösök déli  részének szegélynövénye. Vágott virágként gyakran díszítenek vele. Ilyenkor, miután tejnedvet bocsájt ki a szár vágásfelületét megperzselik kicsit, hogy a tejnedve megszilárduljon, így nem szennyezi a váza vizét.

léggömbvirág mix

Világos, napos helyen, jó vízgazdálkodású, komposzttal dúsított talajban fejlődik a legszebben. Könnyű árnyékban felnyurgulhat, ilyenkor támasztékot igényel, egyes magasabb fajtáknak szintén támasztékra lehet szüksége.Állandó öntözést, nyirkos talajt igényel. Nem szabad bolygatni. Hajtásai késő tavasszal jelennek meg, és a türelmetlen kertészek gyakran felássák a helyét, ezért nem árt a helyét megjelölni, hogy a következő évben ilyen hiba ne történjék. Az elnyílt virágok eltávolításával további virágzásra ösztönözhető. Magról szaporítható, önvető, így elég változékony, néha új virágszínek, és változó habitus tűnhet fel a következő évben. Magjai márciusban, áprilisban vethetők palántának. a palánták a fagyok elmúltával kerülhetnek végleges helyükre. Figyelem! A csigák kedvence! Jól társítható díszfüvekkel, margitvirággal (Leucanthemum sp.), cickafarkkal (Achillea sp.), szalviákkal (Salvia sp.) Az alacsony termetűek szépen mutatnak sziklakertben, konténerben.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!