Különleges zöldség – a kerti pálmaliliom

Láttál már jukka virágot? Igaz, hogy a fejlődő virágszár egy óriási spárgára hasonlít? Nem véletlenül.

Ahogy elérkezik a nyár, a jukka vagy kerti pálmaliliom (Yucca filamentosa) virágot bont, fejlődő virágzó szára egy hatalmas spárgaszárra hasonlít, és amikor sok virágrügy kifeslik, minden növény fényes virágos kandeláberré változik, amelyet a rovarok éppúgy, mint az emberek, szeretnek. A tőlevélrózsából, amely szürkészöld színű, kihegyezett levelekből áll,  1-3 méter magas virágszáron 50-500 fehér, harang alakú virágokból álló virágzat fejlődik. Őszre toktermést érlel. Az Amerikából származó, lenyűgözően szívós yuccát nálunk is használják városi parkokban és közkertekben.

jukka virágzatok

Az éghajlatunk melegre és szárazra fordulásával egyre gyakoribb mind kerti mind városi környezetben a kerti pálmaliliom.

A faj neve – a filamentosa –azokra a szőrszerű rostokra utal, amelyek a hegyesen végződő leveleken mutatkoznak. A jukka ellenálló növény, nem igényel további öntözést a telepítés után. A szúró levélhegyek természetes elrettentő erőt képviselnek ott, ahol szükség lehet rá, köz- vagy magánterületeken a növény egy igazi biztonsági őr, amely távol tudja tartani a nem kívánt betolakodókat.

Yucca filamentosa levél rostok

Yucca filamentosa levél rostok

Ez az apokalipszis növénye, sokoldalú felhasználhatósága akár a túlélésben is segíthet, levelet kötözőspárgaként használható, régészeti leletek bizonyítják, hogy a rostokból csapda vagy éppen kosár készült. Száraz virágszára tűzgyújtásra alkalmas, összetört gyökérei elkábítja, így kifoghatóvá teszi a halakat. De ez egy másik történet…

Yucca filamentosa szirmok

Yucca filamentosa szirmok tányéron

A kinyílt virágzat és a yucca éretlen maghüvelyek táplálékul szolgálnak. A virágszirmok enyhe ízűek, mint a zsenge jégsaláta. Párolhatók és nyersen is fogyaszthatók. A zsenge, még fel nem nyílt termések különleges zöldségek. A toknak belül lédúsnak, a magoknak fehérnek, puhának és éretlennek kell lenniük, a zöld héjat viszont le kell hámozni, mert az ehetetlenül keserű. A hagyományos elkészítés során lassan sütik, vagy forrásban lévő vízben blansírozzák. A főzés folyamán a keserű szaponinok kioldódnak belőle és hó hatására elbomlanak.

yucca filamentosa ehető termése

yucca filamentosa ehető termése

És bár a virágok és a hüvelyek fogyaszthatók, a nyár eleji kivételes, szezonális csemegét a zsenge, zamatos szár adja. A virágszárakat több indián nemzet főzte és fogyasztotta. Ezek a fiatal virágszárak tényleg úgy néznek ki, mint egy kövér spárga. De várjunk csak, nincs ebben semmi csodálatos, hiszen a jukkák az aszparáfuszfélék (Asparagaceae) családjába tartoznak. A főtt hajtások spárga állagúak, kifejezetten édesek, és egyedi ízük van. A spárgához hasonlóan az ehető jukka szárának is lepattinthatónak kell lennie, ez mutatja frissességét, azt, hogy fogyasztásra alkalmas. A hajtásokat felhasználás előtt egy éjszakára be kell áztatni. A sötétzöld fellevelek keserűek lehetnek, pattintsd le őket. A szárat óvatosan le kell hámozni.

Yucca filamentosa hámozott hajtásai

Yucca filamentosa hámozott hajtásai

A hajtások megfőzése után ízlés szerint ízesítheted sóval, borssal, fűszernövényekkel, fűszerekkel. Köretként, salátákhoz, sült krumplihoz adhatod, vagy más receptekbe is beépítheted. Például blansírozáskor a zsenge hajtásokat à la Grecque, azaz görög stílusban főzik babérral, babérlevéllel, korianderrel és fokhagymával.

Yucca filamentosa hajtás à la Grecque

Yucca filamentosa hajtás à la Grecque

Egy másik lehetőség, 5 perces blansírozás után lecsöpögtetve, hidegen lehet tálalni, aioli mártással. A mártás receptjét a neten megtalálhatod.

Mint minden természetből nyert élelmiszer esetében, fogyasztás előtt győződj meg arról, hogy helyesen azonosította a Yucca filamentosa-t, és biztonságos, növényvédőszer-mentes helyről gyűjtötte be.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa