Láttál már jukka virágot? Igaz, hogy a fejlődő virágszár egy óriási spárgára hasonlít? Nem véletlenül.
Ahogy elérkezik a nyár, a jukka vagy kerti pálmaliliom (Yucca filamentosa) virágot bont, fejlődő virágzó szára egy hatalmas spárgaszárra hasonlít, és amikor sok virágrügy kifeslik, minden növény fényes virágos kandeláberré változik, amelyet a rovarok éppúgy, mint az emberek, szeretnek. A tőlevélrózsából, amely szürkészöld színű, kihegyezett levelekből áll, 1-3 méter magas virágszáron 50-500 fehér, harang alakú virágokból álló virágzat fejlődik. Őszre toktermést érlel. Az Amerikából származó, lenyűgözően szívós yuccát nálunk is használják városi parkokban és közkertekben.
A faj neve – a filamentosa –azokra a szőrszerű rostokra utal, amelyek a hegyesen végződő leveleken mutatkoznak. A jukka ellenálló növény, nem igényel további öntözést a telepítés után. A szúró levélhegyek természetes elrettentő erőt képviselnek ott, ahol szükség lehet rá, köz- vagy magánterületeken a növény egy igazi biztonsági őr, amely távol tudja tartani a nem kívánt betolakodókat.
Ez az apokalipszis növénye, sokoldalú felhasználhatósága akár a túlélésben is segíthet, levelet kötözőspárgaként használható, régészeti leletek bizonyítják, hogy a rostokból csapda vagy éppen kosár készült. Száraz virágszára tűzgyújtásra alkalmas, összetört gyökérei elkábítja, így kifoghatóvá teszi a halakat. De ez egy másik történet…
A kinyílt virágzat és a yucca éretlen maghüvelyek táplálékul szolgálnak. A virágszirmok enyhe ízűek, mint a zsenge jégsaláta. Párolhatók és nyersen is fogyaszthatók. A zsenge, még fel nem nyílt termések különleges zöldségek. A toknak belül lédúsnak, a magoknak fehérnek, puhának és éretlennek kell lenniük, a zöld héjat viszont le kell hámozni, mert az ehetetlenül keserű. A hagyományos elkészítés során lassan sütik, vagy forrásban lévő vízben blansírozzák. A főzés folyamán a keserű szaponinok kioldódnak belőle és hó hatására elbomlanak.
És bár a virágok és a hüvelyek fogyaszthatók, a nyár eleji kivételes, szezonális csemegét a zsenge, zamatos szár adja. A virágszárakat több indián nemzet főzte és fogyasztotta. Ezek a fiatal virágszárak tényleg úgy néznek ki, mint egy kövér spárga. De várjunk csak, nincs ebben semmi csodálatos, hiszen a jukkák az aszparáfuszfélék (Asparagaceae) családjába tartoznak. A főtt hajtások spárga állagúak, kifejezetten édesek, és egyedi ízük van. A spárgához hasonlóan az ehető jukka szárának is lepattinthatónak kell lennie, ez mutatja frissességét, azt, hogy fogyasztásra alkalmas. A hajtásokat felhasználás előtt egy éjszakára be kell áztatni. A sötétzöld fellevelek keserűek lehetnek, pattintsd le őket. A szárat óvatosan le kell hámozni.
A hajtások megfőzése után ízlés szerint ízesítheted sóval, borssal, fűszernövényekkel, fűszerekkel. Köretként, salátákhoz, sült krumplihoz adhatod, vagy más receptekbe is beépítheted. Például blansírozáskor a zsenge hajtásokat à la Grecque, azaz görög stílusban főzik babérral, babérlevéllel, korianderrel és fokhagymával.
Egy másik lehetőség, 5 perces blansírozás után lecsöpögtetve, hidegen lehet tálalni, aioli mártással. A mártás receptjét a neten megtalálhatod.
Mint minden természetből nyert élelmiszer esetében, fogyasztás előtt győződj meg arról, hogy helyesen azonosította a Yucca filamentosa-t, és biztonságos, növényvédőszer-mentes helyről gyűjtötte be.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás