Koktélparadicsom a Vezúv lejtőiről

Itália egyik paradicsomtermő területén, a Vezúv lejtőin termesztik a legzamatosabb, csekély termesztési igényű, ellenálló cseresznyeparadicsomokat. A tájfajtákat („Fiaschella”, „Lampadina”, „Patanara”, „Principe Borghese” és „Re Umberto”) “Pomodorino del Piennolo del Vesuvio” összefoglaló névvel illetik, amely oltalom alatt álló eredetmegjelölés.

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja különleges paradicsommagjait!

Mi a koktélparadicsom?

Különleges paradicsom fajtakörbe tartoznak a koktélparadicsom-fajták. Az igen divatos a koktélparadicsom (vagy cseresznyeparadicsom, vagy szőlőparadicsom, angolszász nevén ‘cherry tomato’ ) méretét tekintve a vadparadicsom génjeit hordozza magában: a fürtös, vad változat, amelynek íze savanykás és fanyar, bogyóinak mérete alig nagyobb a ribiszkeszemeknél. (Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában közönséges gyomnövénynek tekintik.) A nemesítés során azonban bogyói cseresznyeméretűek, jóval édesebbek.

Ismerd meg a vezúvi koktélparadicsomot!

A 25 grammos, kissé hosszúkás, csúcsban végződő, piros gyümölcshúsú, édes-savanykás ízű, alacsony víztartalmú paradicsomokat láván, hamun és lávasalakon kialakult igen termékeny, tápelemekben gazdag, laza szerkezetű talajban hagyományos módon termesztik, ahol a mikroklíma is megfelelő. Nyáron a hideg éjszakák és meleg nappalok természetes módon tartják féken a paradicsomra káros rovarok elszaporodását.

koktélparadicsom tárolásakoktélparadicsom tárolása. Fotó: vesuviolive.it

Ez a paradicsom sokban télen-nyáron hozzájárul a Nápoly környéki pizzák és a tésztafélék gazdag ízvilágához. A gyümölcs minősége, ellenálló héja, erős kocsányhoz kötődése ugyanis lehetővé teszi a jó tárolhatóságát.

A vezúvi koktélparadicsom termesztése

A tájfajták legmegfelelőbbjéről magot fognak. Március-áprilisban vetik. Miután folyton növő paradicsomokról van szó, fő tennivalók, a karózás, kacsozás, kötözés, levelezés, és tetejezés. június 20. és augusztus 31  között szedik. Betakarításkor a teljes fürtöket 70%-os érettségben levágják. A fürtökben szedett paradicsomot kenderszállal kötik óriási fürtökbe, amit piennolonak neveznek (jelentése függő). A piennolókat jól szellőző verandákon, teraszokon tárolják egészen tél végéig. Cikk ajánlat: Bőséges paradicsomszüretről álmodozol?

Paradicsomos cikkeink:Paradicsom

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por