Bőséges paradicsomszüretről álmodozol?

 Elárulunk néhány trükköt, hogy a bőséges paradicsomszüret ne csak álom maradjon. Ha valaki még nem hallott volna róla, a paradicsomot is metszeni kell, méghozzá így:

paradicsomszüret

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja különleges paradicsommagjait!

Kötözés

Paradicsom tájfajtáink zöme folyton növő vagy féldeterminált. Mindegyiküket folyamatosan a támrendszerhez kell rögzíteni, ez a kötözés. Házikertben a támrendszer lehet egyszerű kifeszített zsineg, még gyakrabban karó. A rögzítés megoldható a kertészetekben kapható lebomló zsineggel, ez lehet akár rafia is, vagy klipsszel. Klipsz használatával kisebb a szürkepenész fertőzés veszélye.

kötözés

Kacsozás

Egész nyáron át feladat a 3-6 cm-es oldalhajtások kicsípése. Az ennél nagyobb oldalhajtások energiát vonnak el a növénytől, és a sebzési felület is nagyobb, ami fokozza a gombás fertőzés veszélyét. Érdemes a kacsozást és a később tárgyalt levelezést délelőtt végezni, hogy a keletkezett sebek még a nap folyamán beszáradjanak. Ha a csúcsnövekedés gyenge, 2-3 leveles oldalhajtást hagyj meg, ezzel erősítve a csúcsnövekedés. Egy későbbi levelezés alkalmával ezt az oldalhajtást el lehet távolítani.

paradicsom oldalhajtása

Paradicsom oldalhajtása

Levelezés

Másik folyamatos tennivaló a virágzata alatt található levelek eltávolítása. Ezzel nő a légjárás, több nap is éri a növényt, és egyre távolabb kerülnek a fertőzésnek kitett hajtások a talajfelszíntől, ahonnan a felfröccsenő esővíz vagy öntözővíz feljuttathatná a levelekre a gombaspórákat. A levelezés nem csak lent, hanem fönt is elvégzendő. Ugyanis amikor a fürtök már elérték a végső méretüket, több napfény fogja érni őket, ha a napot eltakaró felső leveleket lemetszed. Ez pedig kedvez az érésnek. Egyszerre maximum 3-4 felső levelet távolíts el 70 cm magasságtól kezdve. Azt tudnod, kell, hogy a levelek eltávolítása miatt megnő a növényben a víznyomás, ami a bogyók felrepedéséhez vezethet. Ezt úgy kerülheted el, ha levelezés után, különösen borús időben, visszafogottan öntözöl.

feltisztított paradicsomtövek

Karóhoz kötött, feltisztított paradicsomtövek.

Fürtös paradicsomok termésszabályozása

Mihelyt megjelennek az aprócska terméskezdemények, az egyenletesebb érés, illetve a gyümölcsterhelés csökkentése érdekében a fürtöket vissza kell vágni. Nagybogyójú fajtáknál a vegetációs időszak elején és végén öt, a közepén hat-hét termésre csökkentsd a fürtöt. Kisebb bogyójú fajtáknál, több bogyó maradhat meg.

Tetejezés

Nagyon fontos, hogy a folytonos növekedésű fajták csúcshajtását Augusztus eleje és közepe között egy-két levéllel a felső virágzat felett levágd. Így elkerülöd, hogy a növény túlnője a támrendszert, könnyeben elfogod érni, és a növény nem fordítja az energiáit fölösleges termések képzésére, amelyek már úgysem fognak beérni. Akárcsak a levelezés után, a tetejezés után is csökkentett vízmennyiséggel ötözz, hogy a bogyók felrepedését elkerüld

Forrás: B Cseperkálóné Mirek – ‎2015: A paradicsom ökológiai termesztése ÖMKI

További tennivalók: Paradicsom nyári gondozásaParadicsomtermesztés házikertben

paradicsom tetejezése

Paradicsom tetejezése

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por