Kifinomult luxus és buja romantika: válogass 2018. legmenőbb kerti trendjeiből!

Az idei szezon kerti mottója rendkívül egyszerű: még több lazítás a zöldben. Az állandó rohanásban egy talpalatnyi természet is óriási értékkel bír, napjaink kapkodó embere számára a szabad ég alatti kikapcsolódás jelenti az igazi feltöltődés. Attól azonban nem kell félni, hogy újdonságok nélkül maradunk 2018-ban! Olvasd el a most hétvégi Gardenexpo csapata által felkért legnépszerűbb hazai kertszakértők iránymutatásait. Könnyen megeshet, hogy le kell cserélned a tavalyi kaspókat, és át kellene gondolni a gyepkérdést is! Március 23-25. között találkozunk a Budapest Arénában!

Út a Kerthez

A kültéri nappalik fogalma nem olyan régen jött be a köztudatba, de jelentősége évről évre erősödik – mondja Molnár Klaudia kertész, az Út a kerthez bloggere, majd hozzáteszi, valójában a nappali meghatározás már nem is teljesen pontos, hiszen a kert annyiféle igényt kielégít, a hangulatos családi étkezésektől, a baráti összejöveteken át, egészen a lazításig. Épp ezért – akárcsak az otthonunkban – a kertben is fontossá vált a különböző bútordarabok, színek összehangolása, valamint a hangulatfokozó elemek és dekorációk használata. „Idei divat továbbá, hogy a kertben legalább két pihenőrészt alakítanak ki, egy étkezőt közvetlenül a ház közelében, illetve egyet a kert belsejében, a buja zöld növényzet árnyékában, ami pedig csodálatos helyszínt biztosít a csendes feltöltődéshez” – teszi hozzá a szakember.

függőágyak

Függőágyak, Kittenberger kertek. Ide minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programunk.

Dekor és mentha

Borbás Ágnes hobbikertész, blogger 2018-at a kertben eltöltött örömteli pillanatok évének tekinti. A veteményesben szüretelt saját zöldségek és gyümölcsök, a közös étkezések, a szépen kialakított virágágyások és a vadon élő állatok védelme mind-mind boldogságforrás a léleknek. „Napjainkban a ház körüli zöld terület hatalmas kincs. A tervezőknek köszönhetően az eddig mostohagyerekként kezelt kisméretű kertekre is egyre nagyobb figyelem irányul. Kreatív ötletekkel különleges pihenő zónákat alakíthat ki minden kerttulajdonos.” A kevesebb sokszor több – figyelmeztet a blogger! Javaslata szerint az apró kertekben érdemes több szerepet is szánni a felületeknek: ilyen lehet egy multifunkcionális tűzrakó, ami széles peremével asztal, középső rácsozatával grillező, rács nélkül pedig egy nyáresti tűzrakó.

tűzrakó

Kertportál.hu

A kerti trendek két fő csapásirányba mennek 2018-ban: az egyiket a modern, légies könnyedség és letisztult minimalizmus jellemzi, a másik irányt viszont a tavaszias vintage, ahol a vidéki életérzés és a természetközeli hangulat uralkodik – mondja Topor Erika okleveles kertészmérnök. A kifinomult luxust sugárzó bútorok és kerti kiegészítők igen elterjedtek a modern házak udvarában. Egyre népszerűbb a mérnöki pontossággal megkonstruált kert, ahol a virágzási idők, növénymagasságok és a színek, formák játéka nincs a véletlenre bízva. Mindennek illeszkednie kell mindenhez, ez az irányzat nem tűr hibát az összképben. „Ennek ellenpólusaként egyre terjed a vintage, ami szintén légies, de inkább romantikus, nosztalgikus hangulatot idéz.” Előszeretettel találni az ilyen udvarokban házilag festett bútorokat, dominál a fehér, a kopott szín, a kék és a rusztikusra festett óarany. A növényválasztásban is a púderszínű virágok dominálnak, legyen az akár egy boglárka vagy egy liliomfa. Ebben az irányzatban nem a mérnöki pontosság a jellemző, inkább a szabad és természetes vonalvezetés, a kertben a sokféleség, az ívekkel, mintákkal való játék mutatkozik meg – hangsúlyozza a szakember.

kerti medence

Kerti medence, Kittenberger kertek. Ide minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programunk.

Kertlap.hu

Továbbra is tombol a Termeszd meg magadnak divatja. A világszerte emelkedő élelmiszer árak, a biotermékek felértékelődése az oka, hogy egyre többen rendezkednek be önellátásra. Továbbra is hódít a kis helyen, minél többet elve – sorolja a 2018-as kerti trendeket dr. Garami Márta a Kertlap.hu főszerkesztője. Hozzáteszi: a hobbikertészek előszeretettel választanak futónövényeket, futtatnak rácsra, pergolára, termesztenek zöld falaknak is nevezett felfüggeszthető „zsebekben”, és idén is trendi a konténerkertészkedés. „A kis helyen élők igényeit elégítik ki a kertészek azzal, hogy egyre több törpenövekedésű fajta jelenik meg a piacon, gondoljunk az oszlopos növekedésű mini gyümölcsfákra és az ámpolnákból alácsüngő koktélparadicsomokra” – mondja a szakember. Dr. Garami Márta szerint a fűszernövények csillaga továbbra is fényesen ragyog. Egyre többen kapnak kedvet a termesztésükhöz. Remek társítás napos ablakban a kerti zsálya, a majoránna, a szurokfű, a kerti kakukkfű és a borsmenta.

emelt ágyás gyümölcsrekeszben

Emelt ágyás gyümölcsrekeszben, Kittenberger kertek. Ide minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programunk.

Balkonada

A növényválasztásnál a vágyak és lehetőségek kemény csatájában mindinkább a lehetőségek fognak győzedelmeskedni idén. A tájidegen és ezért hosszútávon nehezen életben tartható növények helyett előtérbe kerülnek az adott környezeti viszonyoknak leginkább megfelelő, kipróbált és bevált őshonos fajták. A természetes anyagok a burkolatokban és kert minden szegletében teret hódítanak – mondja Nagy Jucó virágkötő, a Balkonada bloggere. A műanyag virágládákat és cserepeket a kerámia virágtartók, fadézsák váltják fel, de idén a kerti utak, az ágyásszegélyek és a kert egyéb díszítőelemei is kőből vagy fából készülnek. „Folytatódik a gyep visszaszorulása a szilárd burkolatok és a növényágyások javára. A díszkavicsok, díszkertek, sziklakertek kevesebb törődést igényelnek, ugyanakkor nagyon izgalmas és esztétikus szigetei lehetnek a kertnek” – teszi hozzá a blogger. Idén az okoskert fogalma is egyre elterjedtebb, az előre programozható, önjáró fűnyíró és öntözőrendszer mellett megjelentek az okostelefonnal is vezérelhető öntözési rendszerek.

kerti pad

Kerti pad, Kittenberger kertek. Ide minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programunk.

Budai Kertcentrum

Ebben a rohanó világban már nem elég, ha a kert magával ragadó látványt nyújt, olyan hellyé kell válnia, ami maximális kikapcsolódást biztosít egy fárasztó nap után – ismerteti Kazsuk Béla kertészmérnök a 21. századi ember megváltozott igényeit. A Budai Kertcentrum tulajdonosa pontosan tudja, hogy 2018-ban a belső terek kényelmét kell nyújtani az egész család számára – megőrizve a szabadtéren adta páratlan lehetőségeket. „Egyre inkább észrevehető, hogy a kertépítések anyaghasználataiban is megmutatkozik a környezettudatosság, a terméskövek eladása az elmúlt években csökkent, helyettük a rájuk megszólalásig hasonlító vastag, fagyálló, minőségi kerámia lapburkolatok számítanak trendinek” – mondja a kertészmérnök.

A rönk támfalak és fadeck burkolatok helyett paliszád, terméskő utánzatú támfalelemek, illetve compozit (műanyagfa) burkolatok kerülnek a kertekbe.  Kazsuk Béla tapasztalata szerint a klasszikus, öblös cserépformát váltja  kocka-, téglalap-, négyzet alapú hasáb forma, teraszokon is a díszfüvek és bambuszok korát éljük, a klasszikus, tujával beültetett cserepek látványa lassan eltűnik. A kaspók színét tekintve a matt, szürkés-feketés, bézs vagy homokszínű, illetve az elegáns fekete és fehér színű edények korszaka jön.

támfal

Támfal, Kittenberger kertek. Ide minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programunk.

Ismerd meg a legújabb trendeket!

Nincs két egyforma méretű terület, élethelyzet vagy személyiség, ezért egyetemes érvényű igazságokat is nehéz kijelenteni kertügyben. Március 23-25. között azonban minden kertimádónak adott a lehetőség, hogy testközelből megismerkedjen a friss kültéri trendekkel és személyre szabott tanácsokat kérjen profi szakemberektől. A 2018-as Gardenexpón a komplett kertépítéstől, a lakás teraszának „tavasziasításáig” minden kérdésedre választ kaphatsz, válogathatsz az álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választékából. Ne hagyd ki a lehetőséget, találkozunk idén is a Budapest Sportarénában! A háromnapos rendezvényen természetesen nyerni is lehet, csak regisztrálni kell előre a http://www.gardenexpo.hu/regisztracio oldalon, és bárki hazaviheti az álomszép kerti garnitúrát, a profi grillt vagy a robotfűnyírót.

Aki március 21. éjfélig vásárol házhoz szállítással a Kertlap kertészeti Webáruházban, belépőt kap a 23-25-ig tartó Garden Expo kiállításra! Vásárlásnál írd meg vásárlói megjegyzésként, hogy igényt tartasz 1 db. belépőre!

Aki március 21. éjfélig jelentkezik Gyógynövény Tanfolyamunkra,  belépőt kap a 23-25-ig tartó Garden Expo kiállításra! A jelentkezési lapon írd meg megjegyzésként, hogy igényt tartasz 1 db. belépőre!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás