Ketrecbe zárt paradicsomok

Vajon jó- e nekünk, ha a paradicsomot ketrecbe zárjuk? Vagy megtámadják a kórokozók, a termések nehezen hozzáférhetők, és hónaljazni, ritkítani sem lehet rendesen?

Kis kiszerelésű Heirloom Paradicsom- és paprika magok kipróbálásra a Kertlap Kertészeti Webáruházból! Palánta neveléshez pedig LED izzót ajánljuk.

Best of paradicsom…

Először lássuk azt az ötletet, amit egyes hazai és külföldi, főleg amerikai oldalak korszakalkotó, zseniális ötletnek aposztrofálnak.

Az ötlet kitalálója egy farmer. James Bryan (Crab Orchard, Kentucky). 2012-ben posztolta ötletét egy kreatív otthonok kialakításával foglalkozó ötletbörze oldalon, a hometalk.com-on: Május 28-án belefogtam egy kísérletbe, 4 tő paradicsomot ültettem egy (henger alakú) szemeteskuka köré, amelynek alsó peremébe, és fölötte 25 cm-re egy második sorban lyukakat fúrtam, beástam a földbe, olyan mélyre, hogy a felső lyuksor éppen a talajszint felett maradt. Beletettem két lapát komposztot és a kukát kétnaponta feltöltöttem vízzel, úgy, hogy lehetőleg ne érje víz a leveleket (!). Az általa közölt képaláírás szerint körbevette a növényeket 1 méter magas csirkehálóval, amelynek belső terét a paradicsomok július végére teljesen kitöltöttek. A növények mára (július) 160 cm magasak, tele rengeteg zöld paradicsommal és virággal, írja.

ketrecbe zárt paradicsom

Fotó: hometalk.com

A csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés alkalmazása mindenképpen hasznos, bármilyen termesztési mód esetében. A lombokat érő víz ugyanis a gombabetegségek terjesztésének melegágya, a talajról felcsapódó vízcseppekkel egyetemben. Szintén hasznosítható ötlet a talajba ásott, alján megfúrt, házilag készített öntöző. Szóba jönnek a műanyag flakonok egyéb víztartálynak használható alkalmatosságok. Persze mindegyiknek meg van a maga forsza, különösen a lyukméret és elhelyezkedés kikísérletezése igényel nagyobb figyelmet.

Azonban a középre lehelyezett vödör vízzel töltögetés, anélkül, hogy víz fröccsenjen a levélre és a talajra, ugyancsak nehéz feladatnak tűnik, különösen, amikor a növények lombjától, a növényt körbevevő hálótól szinte lehetetlennek tűnik, hogy a víztartályhoz férj. Sokkal hatékonyabban tudod megoldani a csepegtetés, ha a tartályt nem belülre helyezed, a növények közé, hanem kívülre, jól megközelíthető és hozzáférhető helyre.

A paradicsom ketrec

A paradicsom ketrecek alkalmazása manapság egyre divatosabb. Kereskedelmi forgalomban is kaphatók gúla-, szögletes- kör alakú ketrecek. Sok ötlettel találkozhatsz a neten a házi kivitelezéssel kapcsolatban is. Ha úgy vesszük, alkalmazása sokkal egyszerűbb, mint a folyamatos karóhoz kötözés. Arról nem beszélve, hogy nyilván ilyenkor elmarad a hónaljazás is. Vagyis időtakarékos megoldás, és valóban a növény és termések is megtámaszthatók.

A paradicsom ketrec hátrányai

Ámde! A növények viszonylag be lesznek szorítva a hálóba, még akkor is, ha naponta a hálón át kihúzgálod az új hajtásokat, hogy kifelé növekedésre ösztönözd őket. A terméshez sem egyszerű hozzáférni. Mi van akkor, ha a paradicsom nem csak „kívül”, hanem „belül” is termést hoz? Marad az akrobata mutatvány, a letört hajtások, sérülések a növényen, a leszedetlen paradicsomok, lesodort zöld paradicsomok.

paradicsom ketrec

Paradicsom ketrec. Fotó: thespruce.com

A legnagyobb probléma mégis az, hogy a lombot összezsúfolod, légjárást lecsökkented, ezzel szinte meghívót küldesz a paradicsomvésznek, és egyéb betegségeknek! A szemetes körbeültetése csak tovább növeli a zsúfoltságot. Folyton növő fajták esetében a minimum 70 cm tőtávolságot ajánljuk! De nem csak a betegségek, hanem a kártevők is jobban járna, veled szemben, mert nem fogod tudni hajnalban begyűjtögetni a vándorpoloskákat, amelyek mostanában előszeretettel látogatják a paradicsomokat, illetve nem elriasztani a lepkekabócákat, amelyek sajnos a paradicsom levélfonákára is rátelepednek, ha meghagyod őket, onnan indítanak támadást a veteményesed és virágoskerted ellen.

Nálunk, a Kertlap kertészeti Webáruházában, találhatsz célzottan erre a célra kifejlesztett termésvédő hálót!

A házikertben előszeretettel ültetett folyton növő heirloom paradicsomokat a megfelelő terméshozam biztosításához bizony irányítani, hónaljazni, levelezni, metszeni kell a szezon folyamán. Egyébként jelentős lesz a terméselrúgás, az elaprósodás, a kártevők kártétele, a betegségek megjelenése. Cikk ajánlat: Paradicsom nyári gondozása

kötözés

Paradicsom kötözés

Tehát a ketrecet időhiányos hobbistáknak találták ki, akiket nem zavar az sem, hogy a termés esetleg felét vagy netán az egészét elvesztik részben a szüretelés fizikai korlátai, részben a betegségek pusztítása és a kártevők garázdálkodása miatt. Ezért mi a csepegtető öntözés megvalósítását jónak, viszont a hálók alkalmazását, amellyel a karózást váltod ki, rossznak tartjuk.

További paradicsomos cikkeink!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa