Kertészeti trendek

Megállapíthatjuk, hogy a kertészkedés és az egészséges életmód évek óta kéz a kézben jár. Az emberek a beltérre és kültérre egyaránt úgy tekintenek, mint saját maguk kiterjesztésére. A kertet és a növényeket pedig eszközként használják jó közérzetük és a fenntartható életmód biztosításához.

Manapság, jobban, mint valaha, érezhető, hogy a kert önmagunk kiterjesztése, ahol termesztünk és nevelünk, amely tükrözi személyiségünket, és az életszemléletünket. Állítja Susan McCoy, a Garden Media igazgatója.

szamóca hordóban

A 2015. évben bemutatkozó új termékek, fajták az eddigi legmagasabb minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljenek, hiszen a vevők elvárják a megbízható minőség mellett a Földbolygóra gyakorolt pozitív hatást is. Az új termékektől elvárják azt is, hogy gyermek- és házikedvenc barátok legyenek.Azok a márkák fognak hódítani, amelyek pozitív hatással lesznek a környezetre, a személyiségre és a közösségre. Van-e jobb érzés annál, minthogy a kerti termékeket a vásárlók nyugodt szívvel vehetik meg? Kérdezi McCoy.

Illatos kakassarkantyú és petúnia
Például 2015. tavaszától lesznek elérhetőek az európai piacon a konténerben sikerrel tartható Super- márkanéven futó dísznövények:  Superbells futópetúniák, a Supertunia petúniák, and Superbena verbénák. A gyümölcsök közül egyre kedveltebbek lesznek a bogyós gyümölcsök, amelyek a vásárlók körében előkelő helyet foglalnak el az egészség és jó közérzet ökoskáláján.

Az emberek egyre inkább igyekeznek megóvni a Földet, ehhez meg akarják változtatni a törvényeket is. Mivel a bio- és helyi élelmiszer az alapja a fenntartható, egészséges életnek, az emberek meg akarják változtatni a jelenleg működő rendszert, hogy lehetővé tegyék mindezt a konyhakertektől a kecskéig, városon és falun egyaránt. Így történhet meg, hogy a jóléti társadalmakban a mosó-szárító gépek helyett például egyre többen választják a ruhaszárító kötelet, sőt az eltökéltebbek a mosogatógép helyett a vájdlingban mosogatást.

Az emberek kertjüket egyre inkább a lakótér és szabadidős tevékenység színterének kiterjesztéseként tekintik. A városi emberek gyorsan átrendezhető kertet szeretnének, igényeiknek megfelelően változtatva a növények elrendezését. Ehhez előnyben részesítik a konténeres növényeket, az előre megtervezett összeültetéseket tartalmazó kész konténereket.

guruló konténer

Hódít a hordozható kertek divatja. A költöző, utazó emberek magukkal viszik kertjüket. Ezért előnyben részesítik a könnyen mozdítható, fogóval, kerekekkel felszerelt, könnyű ültető edények, konténerek, amelyek gyakran újra hasznosított eszközök.

A stílusmentes kültér lehetővé teszi azt, hogy bármit meg lehessen valósítani, majd ezeket meg is lehessen változtatni.

A városi lakóközösségek ki fogják harcolni, hogy lakókörnyezetükben mezőgazdasági jellegű tevékenység folyjon, városi baromfiudvarral, méhészettel. Gyepesítés helyett pedig inkább a konyhakerti növények ültetését választják.

Hódítani fog a visszafogottan rusztikus színvilág, a fehér, a semleges és a szürke vintage színek, például a hagymás növények kevert ágyása esetében is. A virágágyások tervezésénél a színskálán egymáshoz közel eső színeket válasszunk. Például háttérben a vörös, középen a lila, előtérben a kék. De mindenek előtt saját stílusunkhoz, és környezetünkhöz igazodjunk!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra