Kékgyökérrel az őszi kert szépségéért

Kevés olyan növény van, amely annyira próbára tette a botanikusokat, kertészeket, mint a kékgyökér. Hol lágyszárú évelőnek, hol cserjének, máskor félcserjének gondolták. Sokszor télen visszafagy, enyhe teleken viszont áttelel. De más anomália is megfigyelhető. Ősszel kobaltkék virágaival, bronzos lombszíneződésével kitűnik, de egész nyáron szinte láthatatlan.

kékgyökér

Kékgyökerek bemutatása

A Ceratostigma nemzetség fajai kék virágú cserjék. Enyhe klímán félörökzöld. Magassága nem haladja meg a 20-30 cm-t. Hol elterülő, hol felálló hajtású. Gyökerével terjed, de nem agresszív. Augusztustól októberig hozza kobaltkék levélhónalji és végálló fejecskékben nyíló virágait. Termésük tok. Napra, félárnyékba valók. Talajban nem válogatnak, de a pangóvizet kerülni kell. Visszametszéssel ösztönözhetjük őket dús hajtásra. Arborétumaink többségében megtalálható.

Ősszel nyílik a nálunk leggyakoribb tarackoló kékgyökér (Ceratostigma plumbaginoides). Az ólomvirágfélék (Plumbaginaceae) családjába tartozó a tarackoló kékgyökér Nyugat-Kínából származik.

Kevés gondozást igényel. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, s az átlagosnál kevesebb vízzel is beéri. Félárnyékos helyen is megél, de igazán napos helyen érzi jól magát. Árnyékban felnyurgul, és kevesebbet virágzik. Talajokban nem válogat, de a kissé agyagos talajban fejlődik a legszebben. Ugyanakkor a rossz vízvezetésű, nedves talajt, pangóvizet nem tűri. Mésztűrő. Időnként problémát okozhat számára a lisztharmat.

kékgyökér

tarackoló kékgyökér

Aki ősszel is színes, virágos kertet akar, annak feltétlenül ajánlott. Jól használható talajtakarásra, sziklakertekbe, szegélynek. Lépcsők, sétautak mellett is ajánlott. Rézsűkre és sírokra is telepíthető. Bokrok alá is ültethetjük. Ellenben kaspóba, edénybe ne ültessük. Későn hajt, ezért töve köré érdemes korai hagymás növényeket telepíteni, amíg a kékgyökér megerősödik, addig a tavaszi hagymások virágaiban gyönyörködhetünk. Nyáron üde zöld szőnyeget képez, amelyen a melyet a gyomok sem tudnak áttörni. Lombozata ősszel bronzszínűre színeződik. Ősszel virulnak kobaltkék virágai, amelyek remek kontrasztot alkotnak a lombszínnel. A téli takarást meghálálja. Kora tavasszal az elfagyott hajtásokat vágjuk le.

Nem tarackoló rokona a Nyugat-Szecsuánból származó kínai ólomvirág (Ceratostigma willmottianum). Védett helyen akár 1 méterre is megnő. Egyedül kompakt megjelenésű, de például cserjék társaságában inkább terülő. A hajtások fiatalon vöröses barnák, később a vöröses árnyalat elmúlik. A Bach virágterápiában használják virágesszenciáját. Bach: “Azok számára, akikben nincsen elegendő magabiztosság, önbizalom, s emiatt képtelenek a döntéshozatalra. Állandóan másokat üldöznek tanácsokért, s emiatt gyakran pórul járnak.”

burmai ólomvirág

burmai ólomvirág

A nemzetség harmadik faja a burmai ólomvirág (Ceratostigma griffithii) alacsony (90 cm), kompakt, évesen bókoló, megfelelő klímán félörökzöld cserje. Kék virágai rendkívül mutatósak, különösen bíbor őszi levél- és szárszíneződésével kontrasztban. Bár nem tömegesen, de hosszan virágzik késő nyártól egész őszön át. Bujtással jól szaporítható.

Vegyük fontolóra őket, ha egy kis kék színt szeretnénk vinni őszi kertünkbe! kellemes és színes kiegészítője lehet a kültéri tereknek. Íme néhány tipp a ólomvirág beépítéséhez a kertbe:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!