Kedvelt muskátli fajhibridek a piacon

Az angol kertészeti társaság bevált gyakorlata a legfrissebb kertészeti fajták értékelésére. A látogatókat is fogadó Wisley garden az egyik helyszíne a kertészeti fajtákat összehasonlító kísérleteknek, amelyek során kiválasztják a hazai viszonyoknak legmegfelelőbb, egyben legmutatósabb kertészeti fajtákat egy-egy fajon belül. A kertészeti társaság nemcsak a szakemberek, hanem a látogatók véleményére is kíváncsi.

muskátli Dark Caliente Fire

Remek muskátli hibridek a Caliente muskátlik, sokat tűrők, hosszan virágzók, mutatósak. 74 jelölt közül 2016. októberében a Syngenta FloriPro Services új fajtája, a Dark Caliente Fire muskátli az angol kertészeti társaság legtöbb közönségszavazatot kapott konténeres muskátlija.

Az angol kertészeti társaság (RHS) növénykipróbálásai

Egészség, küllem és klímatűrés tulajdonságok alapján teszteli az angol kertészeti társaság (Royal Horticultural Society) az új dísznövényfajtákat, amelyeket a látogatók is megtekinthetnek az  RHS Garden Wisley kísérleti területén. A fajtákat a könnyebb összehasonlítás kedvéért egymás mellé ültetik, és kíváncsiak a közönség véleményére is. A kertben egészen az első fagyok lehet gyönyörködni többek közt a virágzó muskátlik színkavalkádjában. Itt a látogatók találkozhatnak mind virágágyi, mind konténeres muskátli fajtákkal, amelyek szintén részei a fajta összehasonlító kísérleteknek. A látogatókat felkérték, hogy szavazzanak a számukra legmegfelelőbb muskátli fajtákra.

Emellett a szakemberek is értékelik a növényeket, és RHS Award of Garden Merit (AGM) díjat kapnak a legjobb kertészeti fajták. A kísérletek több helyen folynak Anglia szerte. Az értékeléseket és a magvak jellemzőit egy adatbázisból bárki elérheti az interneten.  Így az ország területén legsikeresebben termeszthető, legmutatósabb kertészeti fajtákat bárki megtalálhatja. Nem véletlen, hogy a cégek versengenek az RHS díjak elnyeréséért.

wisley garden muskatli fajtakipróbálás

Forrás: www.rhs.org.uk

A 2016-os RHS Plant Trial fajtakipróbálás során 74 konténeres és 84 virágágyi dísznövény mutatkozott be. 2016-ban a Dark Caliente Fire muskátli fajta után a legtöbb közönség szavazatot kapta a féltelt virágú Sunrise Salmon (Purple eye 182), amely kora tavasztól késő őszig virágzik. Remek vágott virág. A legkedveltebb virágágyi muskátlinak a Moonlight Purple 173 fajtát tartották a látogatók. Sötét lombú, tarka levelű, virágzata sötétvörös. Az utóbbi két fajtát még tesztelik Hollandiában.

Ismerd meg a Caliente muskátli fajhibrideket

A Caliente fajtákat a Közönséges muskátli (Pelargonium x hortorum) és futó muskátli (Pelargonium peltatum) keresztezésével állították elő. Ezekre a fajhibridekre jellemző, hogy a lombozatuk a közönséges muskátliéhoz hasonlítanak. Félig terülő fajták. Árnyék-, hő- és szárazságtűrők. Igénytelenek, és silány talajon is megélnek. Legszebben legalább négy órás közvetlen napfényen fejlődnek. Öntözni a tövét ajánlott, a virágfejeket ne érje víz. Két öntözés között pedig jó, ha a talajfelszín már száraz, így elkerülhető a gyökér rothadást.

A Dark Caliente Fire muskátli fajtát szimpla, vörös virágai, fényes, sötét lombozata tette ilyen népszerűvé. Bőven és hosszan virágzó, így egész szezonban vizuális élményt nyújt. Virágágyban és cserépben is rendkívül mutatós. Az elhervadt virágfejek eltávolításával újabb virágzásra ösztönözhető.

További Caliente fajták is elérhetők a piacon, így a levendulakék virágú Lavander, a rózsapiros Rose, a (rágógumi) rózsaszín Pink és narancssárga virágú Orange.

muskátli salmon Purple Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!