Juj, de jó a jujuba!

Többen ajánlják honosításra a jujubát, amelynek kivonatait közismert kozmetikumok tartalmazzák, gyümölcse gyógyhatású, nyersen és feldolgozva fogyasztható. Rendkívül igénytelen, betegségei, kórokozói nincsenek.

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozó jujuba vagy kínai datolya (Ziziphus jujuba) Ázsia és Amerika szubtrópusi, és trópusi régióiban honos, de éppúgy megtalálható a mediterrán régiókban is, mint Törökország, Bulgária, Oroszország, vagy néhány közel-keleti ország. Termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. A Krím félszigeten található Nikita botanikus kertben található, jórészt Kínából származó gyűjtemény mintegy 123 fajtát számlál. A régi fajták megtartása mellett új fajtákat is szelektáltak. CIkk ajánlat: Bengefélék

A kínai datolya igénytelensége miatt már nálunk is felbukkant. Több kertbarát és szakember meghonosításra, termesztésre javasolja. Lássuk, hogy miért.

jujuba hajtás

Ismerd meg a kínai datolyát!

A kínai datolya nálunk teljesen télálló 5-6 méteres fa, amely szép formájának köszönhetően jelentős díszértékkel is bír. Már egy-két éves korban termőre fordul. Mélyen gyökerezik, ennek köszönheti szárazságtűrését. Tövises, de kaphatók tövismentes fajták is. A fagyokra nem érzékeny, mert későn hajt ki. Levelei váltakozó állásúak, hosszúkásak, lándzsásak. Június elején virágzik.  Kicsi, édes illatú zöldes virágai a vékony hajtásokon nyílnak, néha az idősebb ágakon is megjelennek. A 1,5-5 cm-es, hosszúkás gyümölcsök kezdetben zöldek, majd vöröses rozsdabarnára színeződnek. A húsba ágyazott kemény csonthéjban helyezkednek el egyesével az almáéra emlékeztető barna magok. Termése október – november hónapokban érik. A gyümölcs frissen is kitűnő csemege. Íze hasonlít a nyári almára, színe pedig a csokoládéra. Mások szerint íze a gumicukorra emlékeztet. A termés csak pár napig áll el.  Forró nyarakra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően teremjen. Gyümölcseit Kínában aszalva vagy kandírozva, csemegeként fogyasztják, vagy alkoholban, míg Vietnámban füstölve tartósítják. Horvátországban remek lekvár készül belőle. A datolyához hasonló ízű aszalt, mézes jujuba nálunk is kapható.

jujuba virága

Jujuba virága. Fotó: Michael Kesl

Íme néhány módja a jujuba felhasználásának:

A friss fogyasztás: Friss érett gyümölcsöt nyersen fogyaszthatod. Édes és enyhén fanyar ízűek.

A jujuba gyümölcseit akár természetesen napon, akár szárítóval aszalhatod. A szárított bogyó más állagú, és sokkal édesebb, mint a nyers. Gyakran fogyasztják nassolnivalóként, gabonapehelybe keverhető, túróval keverik, joghurttal vagy pékárukban, például süteményekben, muffinba.

Gyümölcseit tea készülhet. Ehhez friss és aszalt gyümölcs is használható. Egyszerűen áztassa be őket forró vízbe, és ízesítheti a mézet vagy más fűszernövényeket. A tea nyugtató hatású.

A jujubából lekvárokat és zseléket készíthetünk. Egyszerűen főzzük a gyümölcsöt cukorral és esetleg pektinnel, amíg besűrűsödik. Úgy használd fel, mint bármely más lekvárt.

A friss vagy szárított felszeletelt bogyókat adhatod salátákhoz, sült krumplihoz.

jujuba termése

A hagyományos kínai orvoslásban állítólagos az agyműködésre gyakorolt jótékony hatásáért, és nyugtató hatásáért használják a gyümölcsöt és magjait, a klinikai kísérletek tanúsága szerint hashajtóként és az újszülöttkori sárgaság megelőzésében hatékony. Fitokémiai és farmakológia kutatások eredményei szerint gyümölcse flavonoidokban, triterpén savakban gazdag. Ennek köszönheti a gyümölcs antioxidáns hatását. hemopoetikus őssejtkéző tulajdonságát pedig feltehetően poliszacharidjainak immunmoduláló hatása váltja ki. Gyulladáscsökkentő és tumorgátló hatásáért a triperpénsavak felelősek. A keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatásában a betulin sav és jujubosid B közreműködik. Manapság vizes kivonatának a központi idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása áll a kutatások fókuszában.

A jujubát néha használják bőrápoló termékekben potenciális antioxidáns és bőrnyugtató tulajdonságai miatt. Kivonata megtalálható bizonyos kozmetikumokban és bőrápoló krémekben.

A kínai datolya gondozása

Mutatós fa, akár szoliterként is megállja a helyét. Élősövénynek kiváló.  Emellett igénytelen. A legjobb hír, hogy nem igényel gondsozást, kivéve, hogy 3 éves koráig öntözni kell.

Talajban nem válogat, köves talajokon is megél. legjobban laza talajon fejlődik. A talaj megkötésére is alkalmas. Napfénykedvelő, ne ültesd félárnyékba. Kiültetése után csak az első két évben kell öntözni. Hő- és szárazságtűrő. Téltűrő.  Kártevői, betegségei nem ismertek.  Metszeni nem kell!  Legsikeresebben oltványról szaporítható. Két-három évesen már virágzik, illetve gyümölcsöt hoz.

Sok önmeddő és részlegesen öntermékenyülő fajtája van, ezért nem árt, ha több fajtát termesztesz együtt! A virágzási idejük is eltérő. Az alábbi táblázat segít a fajtaválasztásban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák