Japán kajszi

Az enyhe tél és korai tavasz biztos jele, ha teljesen virágba borul a kínai kajszi vagy más néven japán kajszi fa (Prunus mume), amely igazi “három az egyben” tulajdonságú gyógy-, dísz-, és élelmi növény.

A fája 4-10 méter magas.  A virágok 2-2,5 cm átmérőjűek és csodálatos illatúak. Számtalan változata a fehér, rózsaszín és piros különböző árnyalataiban pompázik. Sokszor a virágzásakor még meglévő hótakaróval is dacol. Ez az egyik legkedveltebb virág Kínában, és évszázadok óta gyakran feltűnik a kínai képzőművészetben, költészetben.

A korai virágzásáért nagy becsben tartott fa évszázadok óta népszerű Japánban és Kínában, a japánkertek elmaradhatatlan növénye, és népszerű bonsai. A világhírű japán Kairaku-en kertben 3000 szemet gyönyörködtető virágzó fa található, 100 különböző kertészeti változatban. A kínai fajták főként virágszínben különböznek egymástól (fehér, rózsaszín, vörös, lila, világos zöld). Bár kínai kajszinak vagy japán kajszinak hívjuk, a legközelebbi rokona a vadbarack (Prunus armeniaca).

Prunus armeniaca

Prunus armeniaca

Az alapfaj Kínában, japánban, Koreában, észak-Laoszban és észak-Vietnamban honos, előfordulási helye  ritka erdők, patak partok, erdős lejtők, és a hegyek déli lejtői, 1,700-3,100 méter magasságban.  A dísznövény fajtákat Kína szerte, de különösen a dél-kínai Chang Jiang tartományban kedvelik.

A kínai kajszi maximum 10 méter magas fa, máskor kisebb cserje. Kora tavasszal, amikor az ágak még lomb nélküliek, fejlődnek az illatos, 2-2,5 cm átmérőjű virágai, amelyekből később csonthéjas termések fejlődnek.

A kínai kajszit főleg díszítő értéke és fogyasztható gyümölcsei miatt termesztik. A füstölt vagy egyéb módon tartósított gyümölcseit gyógyászati célból is fogyasztják, például bronhitisz, krónikus köhögés, emésztési zavarok kezelésére. Gyümölcsét a madarak is kedvelik. A virágokat tea ízesítésére használják.

Magról vagy kora nyáron készített félfás dugványról szaporítható. A magról történő szaporításhoz hideg hatás szükséges. A csírázási arány alacsony. T szemzéssel P. cerasifera-ra oltható.

Viszonylag hosszú életű, de több kártevője van, levéltetű, fúrólégy, kagylós pajzstetvek, atkák, és érzékeny a verticilliumos hervadás gombafertőzésre.

Jó vízgazdálkodású, termékeny talajt igényel, nyitott, napos helyet kíván a megfelelő korona fejlődéséhez. Jól alakítható, metszhető, így a több ágú fából törzses fa nevelhető. A rendszeres metszés segíti a bőséges virágzást, és termést.

A kajszitermesztésben is sikerrel használható Zöldpajzs komplex lombtrágya megvásárolható a Kertlap kertészeti Webáruházban.

Zöldpajzs® Kajszi

Hiraoka Park, Sapporo

A legismertebb kerti változatok:

  • ’Bonita’, féltelt, vörös virágú
  • ’Dawn’, nagy teltvirágú rózsaszín
  • ’Peggy Clarke’, dupla sötétrózsaszín;
  • ’Rosemary Clarke’, telt, fehér virágszirmú, vörös csészelevéllel
  • ’W.B. Clarke’, Telt, rózsaszín virágú, bókoló
  • ’Matsubara Red’ dupla, vörös virágú, a bezöldülő új hajtások is vörösek
  • ’Kobai’, sötétvörös, féltelt virágú

Forrás: www.ndsu.edu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra