Így szaporíts levendulát!

Kora tavaszi levendulagondozási tanácsok. Metszés, magvetés, dugványozás.

Március elején metszheted a levendulát. Olyan mélyen metszd, hogy maradjanak a talaj közeli hajtásokon friss hajtásrügyek, különben kipusztul. Ha elhagyod a metszést, akkor viszont fel fog kopaszodni, nem lesz dús, kompakt, és ritkásan fog virágozni. Cikk ajánlat: Ifjítsd meg a levendula töveket!

elöregedett levendulatő

Elöregedett levendulatő

Ilyenkor egyidejűleg még hajtásdugványt is gyűjthetsz szaporítás céljából, sőt magot is foghatsz néhány, a növényen maradt elszáradt termésből.

Remek metszőollókat ajánlunk a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Levendula magvetése

A magvak csírázásához hideg hatásra van szükség, ezért ősszel vetik, vagy kora tavasszal. Ilyenkor a növényeken maradt néhány termésből foghatsz magot. Az elszáradt virágfüzérekből fehér papírlapra kiszórhatod az apró levendula magokat, amiket el fogsz vetni. Egyébként a fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket. Ha tavasszal vetsz vásárolt magot, add meg a magoknak a csírázás megindulásához szükséges hideget. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe teszed néhány hétre.

Ha kevés levendulát akarsz szaporítani, vess cserépbe. Fogj egy cserepet, és töltsd meg kerti földdel, döngöld simára a felszínét például egy másik cserép aljával, majd egyenletesen szórd rá a magokat. A levendulamag fényen csírázik, ellentétben a legtöbb maggal, ezért fontos, hogy ne kerüljön mélyen a talajba. A felszínre szórás után egész vékony rétegben meg szórd meg homokkal vagy homok-komposzt keverékével. Ezután újabb döngölés következik.  Majd irány az üvegház vagy télikert, veranda. Ott világos helyre tedd, öntözd be alaposan. A kellő párásságot fólia vagy üveglapos fedéssel biztosíthatod.

levendula csíra

Levendula csíra

Levendula dugványozása

A hibrid fajtákból, ha magról szaporítod őket, meglepetés utódokat fogsz kapni, mert a nagyszülők tulajdonságai jelennek meg az utódokban, méghozzá eltérő mértékben. Ha fajtaazonos utódokra vágysz, dugványozz. A levendula metszésekor hozzájuthatsz olyan erősebb, de kicsi hajtásokhoz, amelyek sikerrel felhasználhatók. Egy hajtásból akár 10-15 dugvány is vághatsz. Az alsó részt meg kell tisztítani a levelektől. Ha elágazó a hajtás, az sem baj, akkor ketté kell szedni, ezt hívják szakított dugványnak.

Kicsit szemcsés, mosott, vakolásra alkalmas homokkal megtöltött ültetőládába dugványozz.  Ha csak néhány tőre van szükséged, megteszi egy virágcserép is. A homokot egyenletesre kell döngölni, amíg jól összeáll, annyira, hogy az ujjadat ne tudd belenyomni, illetve ha megnyomogatod, ne hagyj nyomot a felszínén.

Nyolc-tíz dugványt fogj össze egy csokorba, és fertőtlenítés céljából mártsd a vágott részt gyökereztető porba. Ha hiszed, ha nem, erre a célra a jól fertőtlenítő fahéjpor is megfelel!

Végy egy kitört hegyű ceruzát, vagy hegyesre faragott mogyoróvesszőt, ami duggatófaként fog szolgálni. Szúrj vele lyukat a homokba, dugd bele a kis hajtást, és alaposan nyomkodd le a környékén a homokot. Egymástól három cm-re ültetheted a dugványokat.

levendula dugvány

Levendula dugvány

Ha minden dugvány elültettél, öntözd be a talajt alaposan, takard le fóliával, hogy párás környezetet biztosíts a kis dugványoknak. A meggyökeresedéshez kb. hat hétre van szükség. Ekkor lehet majd becserepezni.

Szeptemberben ceruza vastagságúak lesznek a palánták, ekkor ültesd őket végleges helyükre. Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagban szegény talajt. Szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Ha nagyon kötött a talajunk, előzőleg mélyen lazítsuk fel, és keverjünk bele komposztot.

Kiültetéskor a tő- és sortávolság kis bokroknál 40-50 cm, nagy termetű növénynél 100 cm legyen. A második évben már teremnek a levendulatövek, teljes szépségük pedig a 3-4. év elmúltával teljesedik ki.

Nézd meg videón is Jutka mama hogyan csinálja!

Sikeres szaporítást, Jó időtöltést kívánunk!

Programjaink Jutka mamával!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra