Így ösztönözd virágzásra a vitorlavirágot!

Ha követed ezeket a gondozási tippeket, ideális környezetet teremthetsz a vitorlavirág számára a virágzáshoz. A vitorlavirág viszonylag kevés karbantartást igénylő növény, ciklusosan virágzik, a virágzási idők között pihenőidővel. Légy türelmes, gondoskodj róla megfelelően, és a vitorlavirág gyönyörű virágokkal fog jutalmaznia, ha eljön az ideje.

virágzó vitrolavirág

Kertészetekben speciális gondozást kap (pl. hormonkezelés), ami virágképzésre serkenti a növényt.

Megfelelő fény biztosítása

A vitorlavirágok erős, de közvetett fényben virágoznak. Helyezd a növényt egy északi vagy keleti fekvésű ablak közelébe, ahol szűrt napfényt kaphat. Kerüld a közvetlen napfényt, mert megperzselheti a leveleket.

Állandó hőmérséklet

A vitorlavirág a 18 °C és 27 °C közötti hőmérsékletet részesíti előnyben. Ne tedd ki hideg huzatnak vagy szélsőséges hőmérsékletnek.

Odafigyeléssel öntözz!

Tartsd a talajt folyamatosan nedvesen, de ne legyen vizes. A vitorlavirág érzékeny a túlöntözésre, és a pangóvíz gyökérrothadást igézhet elő. Hagyd kiszáradni a talaj felső részét (2,5 cm), mielőtt ismét öntözöl. Télen kevesebbet öntözz, amikor a növekedés lelassul. A vitorlavirág érzékenyek a csapvízben található vegyszerekre. A levélcsúcs vagy levélszél barnulásának elkerülése érdekében használj desztillált vagy szűrt vizet, vagy esővizet.

Takarékos tápanyag ellátás

A túl sok műtrágya csökkentheti a virághozamot. Márciustól-augusztusig használj általános szobanövény tápoldatot a javasolt hígításhoz képest félére hígítva, és havonta egyszer tápoldatozd a vitorlavirágokat.

Elhervadt részek eltávolítása

Miután a virágok kifakultak, vágd le a virágszárakat a növény tövénél. Ezenkívül távolítsd el a sárga vagy barna leveleket, amint megjelennek. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy energiáit új virágok képzésére fordítsa.

Átültetés

A vitorlavirág, ha kinövi a cserepet, ültesd nagyobb cserépbe. Használj friss, jó minőségű virágföldet.

Páratartalom növelése

A vitorlavirág szereti a magas páratartalmat. Növelheted a páratartalmat a növény permetezésével, cserepének vízzel és kavicsokkal teli tálcára helyezésével (ügyelj arra, hogy az edény ne üljön le a vízben), szobai párásítót is használhatsz

Tartsd tisztán a növényt

Rendszeresen töröld le a leveleket nedves ruhával, hogy eltávolítsd a port. A tiszta levelek jobban hasznosítják a fényt és a tápanyagokat.

Legyél türelmes! A vitorlavirág általában tavasszal és nyár elején virágzik. Egyes fajták egész évben szórványosan virágozhatnak, de ne számíts állandó virágzásra!

További információk: Légtisztító vitorlavirág

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil