Hogyan és miért kell portalanítani a szobanövényeket?

A szobanövények gondozásának részét képezi a levelek portalanítása. Ennek nem csupán esztétikai oka van, a por felhalmozódása a növényeken se nekünk nem tesz jót, se a növényeknek.

A felgyülemlett por por minket allergizálhat, de a növényeknek is ártalmas. A leveleken megült por csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, ami ahhoz szükséges, hogy a növény a fényenergia felhasználásával a számára szükséges szerves anyagokat előállítsa, a por eltömi a gézcserenyílásokat, ezáltal csökken például a levelek oxigén kibocsátása is, légtisztító hatásukra sem számíthatsz. A poros növények idővel elsatnyulnak, fejlődésük lelassul, és akár el is pusztulhatnak.

Cikk ajánló: Zöld doktorok

szobafikusz leveleinek letörlése

Szobafikusz leveleinek letörlése

Mikor kell megtisztítani a szobanövényeket?

Nézd át a növényeidet, ha végig húzod az ujjadat a levélen, és a nyomában egy csíkban tiszta lesz a levélfelület, itt az ideje a portalanításnak. Ne csak a porréteget ellenőrizd, hanem egy füst alatt kutass kártevők, kórokozók után, és lépj, ha szükséges. Egyidejűleg távolítsd el az elhalt, elszáradt hajtásokat, leveleket. Locsolás alkalmával, de legalább hetente ellenőrizd a növényeidet!

Hogyan kell megtisztítani a szobanövényeket?

A portalanítást nem csak levél színén, hanem a fonákán is el kell végezni, miután a gázcserenyílások a levél mindkét oldalán megtalálhatók.

Ajánlott módszer a nagy, sima felületű leveleknél a mikroszálas kendővel történő portörlés, méghozzá a levelek színét is fonákát is végig kell simítani, míg a mási kezeddel megtámasztod a levelet a sérülések elkerülése végett. Beszerezhetsz mikroszálas növény tisztító kesztyűt is. Használhatsz nagyobb felületeket tisztításához kézmeleg vízzel átitatott szivacsok, illetve alkalmazhatsz tusfürdőt is.

Kaktuszok, pozsgások, keskeny levelek, erősen szőrözött levelek (pl. fokföldi ibolya) tisztításához használj puha ecsetet vagy fogkefét. A tisztítást mindig az alaptól a csúcs felé végezd. A levelek tisztításával legalább részben megszabadulhatsz a kártevőktől is.

könnyezőpálma levelének tisztítása mikroszálas kesztyűvel

Könnyezőpálma levelének tisztítása mikroszálas kesztyűvel

Szobanövény fürdetés

Ehhez a cserepet állítsd a kádba, vagy a tuskabinba, a kisebb méretűeket a mosdókagylóba, mosogatóba. A túl meleg vagy túl hideg víz sokkot okoz a növénynek, amivel akár levéleldobással is reagálhatnak, ezért használj kézmeleg vizet. A langyos vízzel végzett öblítés során csak annyira erős vízsugarat használj, hogy a növény ne szenvedjen sérülést. A művelet elvégzése után hagyd a növényt megszáradni, csak ezt követően vidd vissza a helyére. Egyes levelek eleve viaszosak, és jobban megtapad rajtuk a por.  Nagyon poros levelet előzetesen gyengén mosogatószeres vízzel öblítsd le, majd kövesse az alapos tiszta vized öblítés. Használhatsz növénypermetezőt is.  2 liter vízhez adj egy csepp mosogatószert, ezzel permetezz. A permetezést kövesse a puha ruhával történő áttörlés, majd az alapos leöblítés. Ha a levélen kalcium vagy egyéb kiválások is találhatók, alkalmazz 10% ecettel történő permetezést, majd puha ruhával történő áttörlést, majd tiszta, langyos vízzel való leöblítést.

gyompálma fürdetése

Gyompálma fürdetése

Ne használj levéfényt!

Bár sokan ajánlják szobanövények leveleinek fényesítésére és portalanítására, ne csábulj el, és ne használd a természetidegen levélfényt, mert több a kára, mint a haszna. A szerek gyakran olajat vagy viaszt tartalmaznak, amelyek eltömik a gázcsere nyílásokat. Igaz, a gázcsere nyílások jobbára a levélfonákon találhatók, de az aeroszolos készítmények vígan rákerülhetnek a levélfelületre ott is, ahová nem közvetlenül irányítottad a permetet. Ráadásul az olajos rétegen is megtapad a por előbb-utóbb, sőt, még porosabbá is válik a növény, mint a levélfény alkalmazása nélkül, és ettől a porrétegtől nehezebb is megszabadulni. Ha gyakran portalanítod a növényeket, a levelek élnék színűek és természetes fényűek lesznek levélfény nélkül is. Viszont a virágcsokor mutatósabb lesz, ha levélfénnyel fújod le.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa