Hogy nevelhetek konténerben chili paprikát?

Ha kerted és erkélyed sincs, akkor is nevelhetsz otthon chili paprikát. Elmondjuk a mi esetünket:

Kiválasztottunk néhány, az általunk is forgalmazott chilipaprika magot, köztük a nem eszelősen csípős Perui Narancs  (Peruviano Aranciopaprikát (Capsicum baccatum), nagy kiterjedésű, koronaszerű lombozatú fajta. Scoville: 15.000 – 30.000 SHU. Nagy hozamú, számos hosszúkás, narancssárga chili paprikát terem. Íze rendkívül intenzív, fűszeres. A növény 80-90 cm magasra nő. 80 nap alatt fordul termőre. Bőtermő fajta.

perui narancs paprika

A másik választás a Yellow Cayenne (Capsicum annuum) paprikára esett. Közepesen csípős fajta, Scoville: ~45.000 SHU. A 8-10 cm hosszú termés zölden még kevésbé jellegzetes ízű, a sárgára érés során válik egyre csípősebbé és teltebb aromájúvá. Szárítva és nyersen is fogyasztják. Kb. 80 cm-re növő fajta. Vetéstől számított 80-90 napra terem.

Yellow Cayenne

A harmadik a világ egyik legcsípősebb paprikája a Carolina Reaper (Capsicum chinense) volt, amely csípősebb, mint a paprika spray, Scoville: 1.400.000 – 2.200.000 (SHU).  A paprika mérete 3-5 cm, színe piros. Csípőssége ellenére íze édes, gyümölcsös, leheletnyi fahéj és csokoládé beütéssel. A növény terebélyes, igen hosszú tenyészidejű. beltéri termesztésre kiváló!

Carolina Reaper

Itt olvass a chili paprika mag vetéséről, a palánta és a kifejlett növény neveléséről bővebben: A chili paprika gondozása.

Mi február elején vetettük a magokat tőzeghengerbe, csírázás után pótmegvilágításként teljes spektrumú LED izzóval világítottuk őket, így kezdtük nevelni kevés természetes megvilágítást kapó üzlethelyiségünkben. A csírázás megindításához melegítőlapot használtunk. Mivel a palánták hamar kinőtték a kis tőzeghengert, egy kilyuggatott, alacsony műanyag ételtartóban, általános virágföldben kaptak helyet. A paprikákat tartalmazó edénykéket pedig olyan üveglapos, fémvázas asztalkára (IKEA) tettük, amelyre felszereltünk két oldalról egy-egy állítható magasságú lámpát (IKEA), benne a teljes spektrumú LEd izzókkal. A lámpák 12 órás megvilágítását időkapcsolóval állítottuk be, így akkor sem volt baj, amikor hétvégén nem voltunk az üzletben. Ettől kezdve hetente tápoldatoztunk magas kálium tartalmú Oh Shit bio gilisztahumusz kivonattal (N-P-K : 0.04-0.03-0.49), amiből elég 20 cseppet adni 1 liter öntözővízhez. Nem feledkeztünk meg a rendszeres öntözésről sem.

paprika palantak megvilagitva

Amikor a palánták kinőtték a helyüket, a Carolina Reaper-eket hazaköltöztettük egy világos télikertbe, ők még nem virágoznak, a másik kettő, (Yellow Cayenne és Peruviano Arancio) számára pedig következett az átültetés nagyobb műanyag cserépbe, az asztal tetejéről levettük az üveget, és az asztal alá tettük őket.

A paprikák már májusban elkezdtek virágozni, bár a helyiség nem csak természetes fényben szegény, hanem a távfűtés leállása után meglehetősen hűvös is. Most, június elejére mégis több érő paprikával büszkélkedhettünk. Az egyre bokrosodó Perui Narancsot juta növénynevelő zsákba, a Yellow Cayenne-t pedig PP műanyag növénynevelő zsákba ültettük át, hogy kipróbáljuk az általunk forgalmazott termékeket, és a nedvesség jobb megtartása érdekében gyapjú mulcskoronggal takartuk a talajfelszínt. A zsákokat az ominózus fémvázas, immár üveglapjától megfosztott asztal alá tettük a járólapra, az egyik megvilágító lámpát az asztalka melletti salgó polcra szereltük át, így be tudtuk állítani a megvilágítást (A fotó felső részén láthatod). Ekkor talajához Symbivit mikorrhiza gombát tartalmazó kondícionálószert kevertünk annak reményében, hogy a termesztő közeg teljes térfogatát be fogják hálózni a hasznos gombafonalak, amelyek felvehető tápanyagokkal fogják ellátni a növényt.

Ha palántát vennél, mindjárt kezd a zsákba

chili növénynevelő zsákban

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a beltéren, egy sötét helyiségben nevelt paprika fejlődését felgyorsította a kiegészítő megvilágítás és a rendszeres tápoldatozás. Reméljük, hogy hamarosan beszámolhatunk a bő termésről is. Gyere el hozzánk (1032 Budapest Zápor u. 59.), nézd meg magad!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa