Hogy kell rózsát gyökereztetni?

Nagy eséllyel szaporíthatsz kerti rózsákat gyökereztetéssel, azaz félfás dugványozással. Az igazi szálas, ajándékba kapott rózsával is próbálkozhatsz kísérletképpen, bár ebben az esetben az eredmény nem garantált.

Félfás szárat válassz, ami még zöld, de elég erős is egyben, még hajlékony, rugalmas, nem törik. Olyan magas hajtást válassz, amin a virág elnyílóban van. Egy hosszabb hajtásból akár két dugvány is kitelik.

félfás rózsahajtás

A megfelelő félfás dugvány 20-30 cm-es, amelyet ferdén vágj le, majd a sikeresebb gyökerezés érdekében alul metszd be. A dugvány olyan magas legyen, hogy jól beférje a párát biztosító műanyag flakon alá.

Szükséged lesz gyökereztető porra, amit helyettesíthetsz antiszeptikus hatású fahéjporral vagy mézes vízzel. Ha mézes vízzel akard megszívatni a dugványt beültetés előtt, előzőleg 2-3 evőkanál mézet oldj fel 1 dl langyos vízben.

Válassz viszonylag magas edény a dugvány ültetéséhez, amit megtölthetsz tőzeg és perlit keverékével, a talajt homokkal is keverheted. A felszínét mulccsal borítva tovább marad nedvesen az ültetőközeg. A talajt tartalmazó edényt állítsd vízbe, és szívasd meg úgy, hogy a talaj a felszínéig átnedvesedjen. Ha több fajtát is akarsz dugványozni, érdemes előre elkészíteni a címkéket, és az ültető edény felcímkézni.

rózsa dugványok

Itt két dugványt ültettek egy cserépbe. A dugványok egymás felé szöget zárna zárnak be, ezzel eléred, hogy a gyökerek kifelé nőjennek, és nem tekeredjenek egymásba.

Amíg az ültetőközeg vízzel telítődik, készítsd elő a dugványt. Az alsó leveleket tépd le, vigyázz, ne sértsd meg a szárcsomóknál található rügykezdeményeket! A felső két levélpárt (összetett levél!) érdemes meghagyni, de annak is a felét el kell dobni, úgyhogy vágd félbe a meghagyott levélszárat is. Így csökkented a lombfelületet, és a növény a gyökerezésre tud koncentrálni. A dugvány alsó harmadáról törd ki a tüskéket.

Az ily módon előkészített dugvány számára készíts ültetőfával (egy ág is megteszi) egy mély lyukat,  és ültesd mélyre, az alsó levélpárig. Világos, de ne napos helyre állítsd a cserepet, északi fekvésben, ahol az ég látszik, de nap nem éri. A világos helyre állított hidegágy jól megfelel a célnak.

mini üvegház banner

A hidegágyba, fóliasátorba helyezett dugványokat plusz fólia alá teszik, a megfelelő páratartalom biztosítása céljából. A fóliát esténként fel kell emelni, szellőztetni kell. Egy mások hatékony módszer, amikor levágott fenekű ásványvizes palackkal borítják le a dugványt a megfelelő páratartalom biztosítása végett. Ha ezt a módszert választod, a flakont szájával felfelé húzd a dugványra, és ne csavard a flakonra a kupakját, így a minden napos szellőztetés elmaradhat. A kis nyílás biztosítja a meleg levegő kiáramlását, mégis állandó páratartalmat biztosít. Ha nem látsz párakicsapódás a flakon oldalán, permetezz be fölülről vizet.

dugvány leborítása flakonnalA dugványt rendszeresen öntözni kell.  Öntözéshez, a biztonság kedvéért, használhatsz gombaölő szeres vizet.  Figyelem, mindenképp folyjon el a cserepek alól a víz, különben a dugványok berohadhatnak.

Amikor megjelenik az első hajtáskezdemény a dugványon, kibukkannak a gyökerek az edény drénnyílásainál, megemelheted a flakont annyira, hogy alul egy kis rés maradjon, ami biztosítja a légáramlást. Ez segíti a dugvány kiültetés előtti akklimatizációját.

flakon megemelése

Közben szoktasd a rózsát a naposabb körülményekhez. Amikor kiborítva már egyben tartják a gyökerek a földlabdát, akkor a dugvány kiültethető. A begyökeresedéshez kb. hat hét szükséges.

Pár nap múlva jöhet a kiültetés. Illetve át is ültetheted a begyökerezett dugványokat egy nagyobb konténerbe, és védett, fagymentes helyen teleltetheted őket.

átültetett dugványok

Az átültetett dugványokat tavasszal ültesd végleges helyére.

Kiültetéskor áss egy méretes gödröt, amit feltöltesz jó minőségű virágfölddel. Ültesd bele a gyökérlabdás dugványt, télire  kupacold fel földdel, esetleg takard szalmával.

Cikk ajánlat: Rózsa gondozásaMost dugj le szaporításra szánt vesszőket!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa