Ha még nincs, szerezz be sokgyermekes korallvirágot

Ez a számunkra izgalmas szobanövény a trópusi, szubtrópusi régiók gyomnövénye. Mi azonban nyugodtan beszerezhetjük, hiszen a mi klímánkon csak cserépben él meg. Különlegessége a levelek szélén kialakuló sarjnövények. Virágai is mutatósak.

Madagaszkáron (Fiherenana folyó völgye, Androhibolava hegység) őshonos, a Crassulaceae családba tartozó pozsgás évelő, amelyet van aki Kalanchoe daigremontiana-ként, van aki Bryophyllum daigremontianum-ként tartja számon.

elevenszülő korallvirág

Bryophyllum nemzetség

Ennek oka, hogy először a Bryophyllum nemzetséget áthelyezték a Kalanchoe nemzetségbe, majd revideálták, és ismét különálló lett a Bryophyllum nemzetség. A tudományos okokat itt nem fejtegetnénk, számunkra az a lényeges, hogy gyönyörködhessünk a növény szépségében. A varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozó nemzetség száznál több faja levélszukkulens, azaz pozsgás növény. A Bryophyllum nemzetség tagjai a levelük szélén kialakuló sarjnövényekkel szaporodnak. A levélforma és szín sokféleségének köszönhető, hogy oly népszerűek a gyűjtők körében. Rokona, a korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana), igen kedvelt szobanövény.

Az elevenszülő korallvirág bemutatása

Az elevenszülő korallvirág (Bryophyllum daigremontianum) hajtásrendszere felálló, a szürkészöld, hosszúkás, vagy kerekded, fogazott szélű levelek gyakran tarkák. Virágzata sátorozó. A végálló virágzatot 2-4 cm-es forrt szirmú virágok alkotják. Magvakról és sarjnövényekről is szaporítható. Bár nálunk kedvelt szobanövény, trópusi élőhelyein gyomosít. A levélszélről lepottyanó sarjnövény begyökeresedik a talajba. A növény alkaloid tartalma miatt mérgező.

elevenszülő korallvirag virágzata

Elevenszülő korallvirag virágzata

Elevenszülő korallvirág gondozása

Az elevenszülő korallvirág rendkívül strapabíró. Mivel pozsgás növény, jól tűri a szárazságot. Csak kellően laza, homokos talajban neveljük. Napfényre való. Nyáron kint nyaraltathatjuk. Ha a talaja kiszárad, öntözzük meg. A leveleket ne érje víz, hogy a rothadást elkerüljük. A szép levélszín megőrzése érdekében ne tűző napon, hanem félárnyékban tartsuk. Télen, a fagyok megjelenése előtt vigyük be, és helyezzük napos, de hűvös helyre. Az öntözést minimálisra csökkentsük.

Idővel felkopaszodhat, ez ellen metszéssel védekezhetünk. Az idős hajtásokat vágjuk vissza. Törekedjünk a levegős forma kialakítására. Ez segíti a gombabetegségek elkerülését. Pajzstetvek ellen alkalmazzunk alkoholos vattával történő letörlést. A levéltetveket is letörléssel távolíthatjuk el.

Ültessük össze más pozsgásokkal, így mutatós szárazságtűrőkből álló konténert hozhatunk létre.

növénysarjak a korallvirág levélszélén Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil