Ha körüldongják cserepes növényeidet a tőzeglegyek, nem árt megszabadulni tőlük

Aki szobanövényeket tart, szinte biztosan találkozott már a növények cserepe körül aktívan repkedő, egyeseknek muslica-, másoknak szúnyogszerű léggyel, a tőzegléggyel (Bradysia sp.). Leginkább ősz végén, télen jelennek meg a rendszeresen öntözött cserepek körül. Melegágyban enyhe teleken szaporodik el. Azonban lárvái egész évben is károsíthatnak cserepes, konténeres kultúrákban. A szezonban a szabadföldi növényeket is károsíthatja.

A tőzeglégy meleg, párás körülmények között érzi jól magát.  Lárvái a növények gyökerét, szárát belülről pusztítva a növekedést visszavetik, súlyos esetben a növény elhalását is okozhatják.

kifejlett tőzeglégy

Kifejlett tőzeglégy Fotó: David Cappaert, Bugwood.org

A tőzeglegyek több faja a dísznövényekhez köthető, leggyakrabban fertőzött cserepes növényekkel, virágfölddel kerülnek a lakásba. Lárvái néha megtámadják a dugványokat, magoncokat, fiatal cserepes növényeket. A palántanevelési időszakban oda kell figyelni rájuk. Általában azonban a penészgombák által már megtámadott növényi maradványokat pusztítják. A felnőtt legyek aktív jószágok, ott köröznek a dugványok, palánták körül. Peterakásra invitálja őket a szerves trágya, nedves avar, beöntözött virágföld. Egy nőstény 100-nál is több apró, áttetsző petét rak a talajba, a növények közelében, amelyekből 4-6 nap múlva előbújnak az fehéres, áttetsző, 3-6 mm hosszú, fényes, fekete fejű lárvák. A lárvák a körülményektől függően 3-4 hétig fejlődnek a talajban. Meleg lakásban, bőségesen öntözött talajban fejlődési ciklusuk felgyorsul. leggyakrabban a gyökérszőröket vagy a felszín alatti szárrészt károsítják, majd bebázódnak, és kb. egy hét múlva a bábokból kikelnek a szúnyogra vagy muslicára emlékeztető megjelenésű legyek.

Védekezés a tőzeglégy ellen

Virágföldhöz ne adj egy évesnél idősebb komposztot! Miután a lárvák fejlődése a nedves talajhoz kötött, sokat segít, ha az öntözést mérsékled, és nem hagyod felgyűlni az öntözővizet a cserép alatti tálkában. Alkalmazz sárga rovarcsapdát, amelyet a talajfelszín felé nézve helyezel el. Ez jelzi jelenlétüket és némileg gyéríti a számukat. Ha már megtelepedtek, nehéz tőlük megszabadulni.

tőzeglégy lárvák

Tőzeglégy lárvák. Fotó: David Cappaert, Bugwood.org

Dr. Némethy Zsuzsanna ajánlja: “A tőzeglégy a tartósan nedves földeket kedveli, ezért a cserepek földjének felső 3-5 cm-es rétegét hagyjuk kiszáradni a következő öntözés előtt. Amikor egy növény betegeskedik, gyengül, vegyük ki a cserépből földlabdával együtt, áztassuk le langyos vízben a gyökérről a földet óvatosan, lebegtetéssel, és nézzük meg, hogy a gyökereken a tőzeglégy lárvái jelen vannak-e. Majd ültessük át új, egészséges földbe. A vásárolt virágföldet felhasználás előtt vizsgáljuk meg, hogy tőzeglégy kifejlett (repülő) alakja vagy lárvák találhatók-e benne. Gyanú esetén a benedvesített föld 100 °C-on végzett 60 perces hőkezelése a tőzeglégytől és más kártevőtől és kórokozótól is mentesíti azt. Hasznosíthatjuk a fagyos téli napokat is, a zsákos virágföldet több napra hagyjuk kint átfagyni, a -10 C fok alatti tartós hőmérséklet szintén elpusztítja a tőzeglegyet. Erős fertőzés esetén”

Cserepes, konténeres dísznövény termesztésben, melegágyban termesztéskor a talaj levegőztetése mellett az alábbi biológiai szerek állnak rendelkezésére:  lárvák pusztulását okozó baktérium, a Bacillus thuringiensis israelensis tartalmú biológiai készítményekkel lehet próbálkozni, vagy ültetéskor, egy héten belül háromszor alkalmazott Steinernema feltiae fonálférget tartalmazó készítmény (pl. Biobest Parazita Fonálféreg) is hatásos lehet, de egyik módszer sem 100%-os. A ragadozó atkákkal (Stratiolaelaps scimitus) történő biológiai védekezés (pl. Koppert-Flora Ragadozó Atka) sokkal hatékonyabb, 6-7 héten keresztül hetente kétszer ajánlott alkalmazni.

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa