Gyöngyvirágos kertek

Üde lombos erdők, alföldi tölgyesek aljnövénye, a homoki tölgyesek gyöngyvirágos-tölgyes társulásának névadója a gyöngyvirág. Gyakran fordul elő hegyvidéki erdős ligetes helyeken is. A kiskertek, falusi kertek egyik kedvenc virága. 

A linkre kattintva bemutatjuk a gyöngyvirágot – Gyöngyvirág: a gyöngyvirág botanikája, illatanyagai, gyógyhatásai.

gyöngyvirág erdei környezetben

Gyöngyvirág erdei környezetben

Gyöngyvirág kerti fajtái

Van teltvirágú (Convallaria majalis var. Prolificans) és babarózsaszín (Convallaria majalis var. ’Rosea’) kerti változata, sőt tarka levelűt, illetve csíkos levelűt (Convallaria majalis ’Variegata’) is termesztenek. További csíkos levelű változat a krémfehér csíkos levelű C. majalis albostriata. Fehér levélszegélyű a C. majalis ’Silbercconflis’. Krémfehér, sárgás levélszél jellemzi a C. majalis ’Hardwick Hall’ fajtát. 15 cm-es tőkocsányon hoz az alapfajénál nagyobb virágokat a C. majalis ’Berlin Giant’. Nagy, krémfehér virágokat hoz 25-30 cm magas lombozatú, nagy virágú a C. majalis ’Bodeaux’. Magyarországi leggyakoribb fajtái: ’Flore Pleno’: telt virágú, ’Rosea’: rózsaszín virágú, ’Variegata’ csíkos levelű.

gyöngyvirágos útszegély

Gyöngyvirágos útszegély

Gyöngyvirág gondozása

A gyöngyvirág igénytelen, de meghálálja a szerves anyagban gazdag, jó vízellátású talajt.  Elviseli a meszes talajt is. Ha ősszel a talajába érett levélkomposztot keverünk, bizton számíthatunk a következő évi dús virágzásra.

Ahogy már szó volt róla, árnyékos (nyirkos) kertrészekbe való. Fák, rózsák, cserjék árnyékába ültessük. Sokszor ültetik árnyéki évelők közé vagy gyeppótlónak. A gyöngyvirág gyorsan terjed, és szép virágfoltokat alkot tavasszal. Hátterébe ültethetünk páfrányokat, vagy árnyéktűrő évelőket, pl. gyűszűvirágot, lizinkát, harangvirágot. A gyöngyvirágokat ilyenkor nem árt, ha gyepszegéllyel elhatároljuk a háttér évelőktől. Angyaltrombitával (Brugmansia) remekül párosítható.

árnyékos talajtakaró gyöngyvirágból

Árnyékos talajtakaró gyöngyvirágból

Gyöngyvirág szaporítása

A gyöngyvirágot gyöktörzsével szaporítsuk vagy ősszel a levélzet leszáradása után, vagy kora tavasszal, a kihajtást megelőzően. A tarackszerű rizómákon fejlődő bojtos gyökerű rizómarügyeket használjuk fel. A rizómarügyek három éves korukban virágzóképesek. Szeptember-októberi ültetésük előtt istálló trágyázzunk. A gyöktörzset 5-8 cm mélyre ültessük.

Magvetéssel is szaporíthatjuk. Ne feledjük, hogy az optimális tőtávolság 30-40 cm.

gyöngyvirág edényben

Gyöngyvirág edényben

Egyre divatosabb  a gyöngyvirághajtatás. Hajtathatóak azok a rizómák, melyek megkapták a hideghatást. A sikeres hajtatás előfeltétele, hogy az erős gyökérzetű töveket januárban cserépbe, C-típusú földkeverékbe ültetjük, majd alaposan beöntözést követően meleg helyre visszük. Ha a cserepet 10 napra alufóliával letakarjuk, virágzásra az ültetést követő egy hónap múlva számíthatunk. Talaját tartsuk egyenletesen nedvesen. Amikor a virágok megjelennek, vigyük hűvösebb, világos helyre, pl. ablakpárkányra állítsuk a cserepét. Ha elvirágzott, akkor öntözzük, és koratavasszal ültessük ki a kertbe.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!