Füvesítés, gyeppótlás

A kert zöld szőnyege a szép pázsit vagy a kevésbé mutatós, de használható gyep. Mit igényel a pázsit vagy a gyep? Rendszeres vízellátást, gyomtalanítást, esetenkénti tápanyag utánpótlást, felújítást. A karbantartással ne késlekedjünk!

tulipán gyepben

A gyeplétesítés célja sport, játék, heverészés, vagy csak a szemet gyönyörködtetnéd? Magyarán strapabíró pázsitfűre vagy díszpázsitra van szükséged? Milyenek a kerted adottságai? Talajviszonyok? Fényviszonyok? Tudsz-e rendszeresen öntözni? Mindezektől függ, hogy milyen fűkeveréket válassz magadnak. Részletek a Pázsitgyepet alkotó fűfajok című cikkünkben.

Az időpont megválasztása rendkívül fontos, hiszen a magok csírázásához napfényre és nedvességre van szükség. A nappalok rövidülésével, az időjárás hűvösebbé válásával rontja a csírázás esélyeit. Az őszi füvesítést október közepéig ajánlott elvégezni, mert a frissen vetett fűnek minimum 4-6 hétre van szüksége a megerősödéshez!

Fűmag vagy gyepszőnyeg? Eldöntéséhez ajánljuk Gyepszőnyeg című cikkünket.

elhanyagolt gyep

Elhanyagolt gyep.

Csúnya gyepfelület

Újrafüvesítésre várnak a kisebb- nagyobb vakondtúrások, vízmosások, gépkocsi keréknyomok, vagy egyéb okból jelentkező hiányok, üres részek. Ezekre a problémákra megoldást jelent a felszíni talajegyengetés, az esetleges talajhiányt pótló földterítés, az ezt követő fűmagvetés illetve újravetés. A foltokban kitépett gyomok nyomában keletkező feltűnő hiányosságok, vagy a kitaposás nyomában jelentkező hiányok fűmaggal felülvetve kiküszöbölhetők akár további hosszú évekre is. Éljünk ezzel a lehetőséggel, áldozzunk a felújításra.

Hézagpótlás

A felújításhoz a talajfelszínt erős fogú gereblyével kell jól fellazítani, porhanyítani. Erre a fellazított felületű talajra lehet azután vetni a fűmagot. Ilyenkor elegendő a szokásos fűmag adag mintegy fele, ez általában négy-öt dekagramm négyzetméterenként. A hiányok helyén a fűmagot gondosan, a lehető legegyenletesebben kell lehetőleg begereblyézni a talajba.

Még hatásosabb, ha a fűmagot egyenletesen betakarja a finoman rostál komposztföld, négyzetméterenként mintegy fél-egy kilogramm. Ezt követheti a hengerezés vagy lelapogatás, majd jöhet az öntözés. A felújító fűmagvetés legmegfelelőbb időpontja a gyeptelepítéshez hasonlóan az az időszak, amikor már nem kell kifejezetten szárító-meleg időjárásra számítani. A kikelő fűnek még minden esetben jól meg kell erősödnie mielőtt az időjárás kedvezőtlenre fordul.

gyepszegély igazítás

Szegélykiigazítás

A szegélykiigazítást a felülvetés időszakában, a füves felületek széleinél, virágfoltban, útfelületben, esetleg más, nem kívánatos növénybenövések esetében végezzük el. Általában akkor szükséges, ha nem került sor műanyag hullámlemez általában csíkszerű gyepszél határoló lemezcsíkok elhelyezésére a füvesítéskor illetve a füvesítést követően. A szegélyhatárnak megfelelő vágásvonal zsineggel előre kitűzhető. Az egyenesen vágandó szakaszoknál deszka is lefektethető. Ezek mentén az irányító vonalak mentén csapott vagy tompa élű, de élesre reszelt szélű ásóval jól levághatók a túlnőtt gyeprészek. Az így szükségtelenné vált részek jól hasznosíthatók foltok kitöltésére, vagy a komposztban.

Mohásodás

A mohásodást is orvosolni kell. A legjobb orvoslás a kiváltó ok vagy okok megszüntetése. A mohosodás ott jelentkezik, ahol a fűállomány életfeltételei kedvezőtlenek. Ápolási hibák esetében is felléphet, például rossz tápanyag ellátás, tartósan nyirkos, átszellőzetlen talaj esetében. A talajszellőzéshez lyuggató vagyis gyepszellőztető eszközöket kell használni.

gyepszellőztetés ásóvillával

Szellőztetés, tápanyag ellátás

Így a gyakori nyírásokból visszamaradó elhalt növényi részek filcszerűen összeállt rétegében fellépő levegőtlenség is megszüntethető. Alkalmas eszközök híján hatékony a vasvilla is, még inkább az ásóvilla, amely kötöttebb talajon 15 cm körüli mélységben, lazábba talajoknál 5 cm mélyen, 30-40 centiméterenként leszurkálva. Különösen hasznos az így keletkező lyukak komposzttal való feltöltése. Ha nem várható csapadék, egy alapos beöntözés se maradjon el.

Ezt követheti a mésziszap vagy szénsavas mész egyenletes kiszórása és bemunkálása. A szükséges mennyiségről előzetes talajvizsgálat alapján lehet dönteni, de e nélkül négyzetméterenként legfeljebb fél kilogramm felel meg. A mohosodás ellen eredményes és veszélytelen eljárás, ha 15 rész kénsavas ammóniák műtrágya, 5 rész vasgálic, és 100 rész durva homok keverékéből jó 10 dekagrammnyi mennyiség kerül kiszórásra négyzetméterenként a fűfelületnek arra részére, ahol a mohosodás mutatkozik. Teljesebbé tehető a mohosodás elleni védelem a talajszellőztetésen túl a harmonikus tápanyag ellátással, szükség esetén vízelvezetéssel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa