A fülledt erotikát idéző óriás virágú titánbuzogány

Több arborétumban is nyílik vagy már el is nyílt a titánbuzogány vagy óriáskontyvirág vagy kevésbé nyájas nevén hullavirág. Illethetnénk még szalonképtelenebb névvel is, a cikkből kiderült, hogy miért.

tintabuzogány, New York Botanical garden

Fotó: Kathy Willens, telegraph.co.uk

A titánbuzogány (Amorphophallus Titanum) egyike a világ legnagyobb virágainak. Latin neve a görög amorphos és a phallus szóból ered, az első szó alaktalant, formátlant, az utóbbi péniszt jelent. A falloszra emlékeztető megjelenésű virág bűzös testszag kibocsátásával vonzza a beporzást végző rovarokat. A virág 72 órán át nyílik. Bűze és virágzásának előre megjósolhatatlan időpontja miatt virágzáskor méltán kerül az újságok címlapjára.

Napjaink legnagyobb Amorphophallus gyűjteménye Hollandiában, a Leiden-i Botanikus Kertben található, de számos különböző faj megtalálható a magántermelőknél és gyűjtőknél is. Számos afrikai fajt nevelnek a Bonni Egyetemi Botanikus Kertben is. A bonni botanikuskertben áprilisban virágzott.

tintabuzogány, Botanische Gärten der Universität Bonn

Fotó: Dvid Kriese, drkriesel. com

A növény a kontyvirágfélék családjába (Araceae) tartozik. A család mintegy 1800 faja zömmel a trópusi és a szubtrópusi területeken él. Legnagyobbrészt lágyszárú növények, gyakran gumós rizómával. Termésük bogyó, a torzsavirágzatot egy buroklevél takarja. A Torzsa virágzat megvastagodott tengelyű füzérvirágzat. Ilyen virágzata van a gyékénynek és a kukoricának is. Az Amorphophallus nemzetségbe mintegy 170 faj tartozik. Az úgynevezett másodlagos (embertől visszafoglalt)  őserdők növényei.

A trópusi övezet különleges gumós növénye Nyugat-Szumátrában őshonos, Oroardo Beccari, a híres botanikus és felfedező fedezte fel 1878-ban Közép-Szumátrában. Magjait ő jutatta el a londoni Kew Garden számára. Tisztásokon, őserdőben és mészkőhegyekben él. A helyiek test-virágnak is nevezik (bunga bangkai), a virágzat undorító testszaga miatt.

Az érett gumó súlya 25-50 kg, de elérheti akár a 75 kg-t. Hajtása 3 méter magasra emelkedik a föld fölé, és egy óriási, 4 méter átmérőjű szeldelt levelet fejleszt, amely 1-2 évig él. A levél elöregedése után a növény néhány hónapig nyugalmi állapotba kerül. Majd új levelet és gyökérrendszert fejleszt. A nyugalmi időszakban fejlődik ki a virága. Miután a nyugalmi állapot hossza többé-kevésbé véletlenszerű, a vad populációk egyedei mind eltérő állapotban vannak, egyesek virágzanak, mások nem. A szakemberek még az sem világos, hogy miért van szüksége nyugalmi állapotra.

tintabuzogány gumója

Fotó: www.eiu.edu

A gumó nyugalomba vonulása után azonnal virágzani kezd. Egy időben csekély gyökérrendszert is fejleszt. A virágzat egy sziromlevél-szerű buroklevélből áll, amelynek belső oldala hússzínű, és egy beteg-sárga torzsából, amelyen sok, apró porzós és termős virág helyezkedik el. Óriás méreteit jól szemlélteti, hogy a torzsavirágzat mag akár mét méter magas és legalább egy méter átmérőjű. A virág nyílásakor a torzsa metabolikus úton hőt fejleszt, és rovarokat vonzó bűzt áraszt. A bűz legerősebben a virágnyílás kezdetén, a „szirom” kibomlásakor érződik. Feltehetően az éjszakai lepkéket és rovarokat invitálva megporzásra.

A növény meleg igényes, magas páratartalmat, és némi nyári árnyékolást kíván. Az erőteljes trágyázást meghálálja. A talaj nedvesen tartása még nyugalmi időszakban is követelmény.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!