Fukszia, a divatszínek ihletője

Aki a divat világában járatos, az tudja, hogy a fukszia nemcsak a cserépben divat, hanem a például a szemhéjon és az ajkakon is. Barna szemhez a fukszia színű rúzst ajánlják. Kérdés, hogy melyik fuksziára is gondoltak valójában. Mert fukszia sokféle van: magas törzsű, tűzpiros virággal, mint például a “Hanna”, vagy alacsony bokros, gyönyörű lila virágokkal. Ilyen a “Lambada”.

fukszia virág

A fukszia nem csak a divatszínek ihletője, hanem a művészeké is.”Ez a virág Brazíliában észrevette, hogy a közelében kolibrik szúnyogokra vadásznak. Minthogy a fajfenntartással nehézségei voltak, a rovarok nemigen állottak kötélnek, hogy belemásszanak, és elvégezzék rajta a beporzást, az a gondolata támadt, hogy a kolibriket fogja erre a célra igénybe venni. Hosszú bibeszárat növesztett magának, amely jó messzire kinyúlt a kehelyből, megérintette a vadászgató kolibriket, és a beporzás annak rendje és módja szerint megtörtént.” Írja Karácsony Benő, a romániai magyar irodalom két világháború közötti prózaírója.

Fukszia eredete

A ligetszépefélék (Onagraceae) családjába tartozó fuksziák az Andok szakadékaiban és erdõszélein õshonosak. Már az inkák is használták õket kertjeik díszítésére. A növény Leonhart Fusch német botanikus nevét őrzi. Fuchsia triphyllát és a F. coccineát 1714-ben honosították meg Európában.

Miért olyan szépek a fukszia virágai?

A trópusi fajok egész nyáron és ősszel virágzanak. Léteznek egyszerű és telt virágú fajták, fürtös virágzatú és lecsüngő hajtású fajok is. A dekoratív virágok cseppszerűen csüngenek, négy karcsú, lila,vörös csészelevél, négy rövidebb, szélesebb sziromlevél. így csalogatva a beporzást végző kolibriket.

De a színskála széles, a sötétvöröstől a lilán át a narancssárgáig. Néhányuk sárgás tónusú, és a legújabb hibridek fehér színnel kombináltak. Olyan sötétlila virágú fajták is vannak, amelyek erős fényben szinte feketének tűnnek igen különleges látványt nyújtva. Lehet, hogy a kis harangocskák bájos zenét csengetnek egymásnak. Amit azok hallanak, akik érzékenyek a természet minden rezdülésére.

Fukszia gondozás

Dugványozással szaporítható. Megvásárlás után azonnal ültessük át. Az edény mérete legalább 25 cm legyen. Ha a balkonládát, dézsát fuksziával akarjuk beültetni, legjobb talajuk a lombföld, komposztföld és tőzeg 2:2:1 arányú keveréke. Jól érzi magát a muskátliföldben. A félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli. Szélcsendes helyen tartsuk. Ideális hely számára a ház keleti vagy nyugati fala. Nem szereti, ha túlöntözik! Tápozására használhatunk például Vitaflóra tápoldatot. A fukszia már az első évben bokrocskává fejlődik, és kisebb-nagyobb megszakításokkal heteken át virágzik. Ha nyáron nincs túl meleg, még intenzívebben hozza illatos virágait.

Mínusz 5 fokig télálló.

fukszia függőkosárban

Teleltetésükre, hűvös, világos és lehetőleg párás levegőjű hely az ideális. Kevéssé fűtött lakószobákban, világos helyen kb. 12 °C-on, világos pincében 10 °C hőmérséklet mellett, sötétebb pincében 8 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten teleltetve egyaránt jól átvészelik a telet. Természetesen a télikert is megfelelő teleltetőhely.

Különleges átteleltetési mód a fuksziák földárokba helyezése. A 80 cm mély árkot, amelyben a növényeket beállítják, újságpapírral, bükklombbal betakarják. Az árkot szűk nyílású hálóval bélelik ki és deszkával lefedik. A világos helyen teleltetett fuksziákat februárban lehet mintegy egyharmaddal visszametszeni, a sötétben tartottakat pedig áprilisban. Ilyenkor új talajt és sok napfényt igényelnek.

fukszia virágok

Télálló fuksziák

A télálló fuksziák kertünk díszei. Évelőként minden évben kihajtanak. Ide tartoznak a például a ‘Tom Thumb‘ vagy a ‘Margaret‘. Mutatós bokrai szegélyként érvényesülnek a legjobban. Ültessük 60×60 cm-es ültetőgödörbe, talajához keverjünk bőségesen komposztot. Ültetés után rendesen locsoljuk be. Nitrogénben gazdag komplex műtrágyát tehetünk az öntözővízbe. Ha már megjelentek a virágrügyek, használjunk magas kálium tartalmú komplexeket.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!