Földimogyoró termesztése

Megismerkedhetünk a földimogyoró környezeti igényeivel és termesztésének fortélyaival, amit röviden ekképp foglalhatunk össze: Úgy vesd mint a babot, és úgy neveld mind a burgonyát!

Ismerd meg a földimogyorót!

földimogyoró termesztése

A földimogyoró környezeti igénye

Azt mondják, ahol megterem a burgonya, ott megterem a földimogyoró is. A földimogyoró melegkedvelő növény, 12°C alatt nincs terméskötődés. Legalább 14 óra megvilágítást igényel. A termesztés kritikus kérdése a vízhiány a virágzástól a terméskötésig terjedő időszakban. A fényt kedveli, ezért árnyékos helyre telepíteni ne telepítsük. Termesztésére a könnyű, tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Legjobban a homokos vályogon terem.

Földimogyoró termesztése

Hazánkban a bokros földimogyoró fajtákat termesztik, ezek tenyészideje rövidebb, és biztosabban beérnek. A földimogyorót úgy vessük, mint a bokorbabot, virágzás után úgy neveljük, mint a burgonyát! Akkor vethető, amikor a talaj felső 10 cm-es rétege már tartósan 15°C-ra melegedett. A magot állandó helyére vessük 400 x 400 mm távolságra, 50-70 mm mélyen. A vetés optimális időpontja április vége, május eleje. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki. Ne vessük 3-4 évig maga után. A beteg töveket az állományból el kell távolítani, majd a betakarított termés mentesítését a beteg hüvelyek és magvak szigorú szelektálásával tovább kell folytatni. A csíranövények megjelenése után nyomban fogasolni kell a vetést, így a gyomok 60-80 %-a megsemmisül.

Meghálálja a porhanyítást virágzás előtt és a virágzás kezdete után. Amikor a sárga színű, pillangós virágok nyílnak, a növényeket, a burgonyához hasonlóan földdel fel kell töltögetni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz elhordja, akkor meg kell ismételni a feltöltést, hogy megtermékenyült virágok mihamarabb elérhessék a talajt, ahova befúródnak, és a magkezdemény ott alakul hüvelyterméssé alakulhasson.

csirázó földimogyoró

Az ültetés után 7-9 nap múlva csírázik. A vetés és virágzás közötti idő 30-40 nap. A földimogyoró virágainak mindössze 15-20%-a termékenyül meg. A virágtengelynek a termő alatti megnyúlt része (gynophorum) 3-7 napig vízszintesen növekszik, majd a talaj felé nő, és az talajfelszínt elérve 20-30 mm-re hatol a talajba. A földalatti termés képződése behatolás után 15 napra következik be.
A gyökérgümők kifejlődéséig N-re van szüksége. Ajánlott mennyiség 15-25 kg/ha, a vetéssel kijuttatva. P igénye kétszerese az N mennyiségének, K2O mennyisége átlagban 34-40 kg/ha.

Gombabetegségei a cerkospórás, fuzárium, szklerotiniás levélfoltosság stb. Ellenálló fajták kiválasztásával védekezhetünk ellenük. Az állati kártevők közül elsősorban a talajlakók, közülük is főleg a drótférgek, valamint a lombkárosító takácsatkák, és levéltetvek támadhatják. Drótférgek ellen úgy védekezhetünk, hogy laza talajba vetjük!

Link ajánlat: Ökotermesztésre ajánlott földimogyoró

földimogyoró betakarítása

Földimogyoró betakarítása

A betakarítás a hüvelyek 60-70%-ának beérésekor kezdődik el. Az érés legfontosabb jelei, hogy a bokor „szétdől”, a levelek sárgulnak, és a magok már a fajtára jellemző színűek. Hazánkban a termések szeptember végén, október elejére érnek be, akkor a hüvely héja már sárgásfehér, megkeményedik, a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, ásóval a bokor alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak el. A talajból kitépett földimogyorót 4-6 óráig száradni hagyják a napon, majd néhány napig a szabad levegőn szárítgatják, ezután a hüvelyeket lefejtik a szárról, és a termést hűvös, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve tárolják értékesítésig, vagy feldolgozásig. A szárítás történhet szabadföldön, továbbá minden olyan berendezésen vagy építményben, ahol a terméssel felfelé fordított növénytömeg átszellőztetését biztosítani lehet. A száradás után a hüvelyeket a tőtől leszedjük, és a légszáraz állapot eléréséig vékony rétegben, gyakori forgatás mellett szellős helyen tároljuk. A végleges tárolásra a 11% nedvességtartalom a megfelelő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák