Floribunda rózsák

A termesztett rózsa (Rosa hybrida hort.) a világ egyik legintenzívebben használt és legváltozatosabb virágzó díszcserjéje, az ágyásrózsa pedig a kertépítészet alapeleme. Az utóbbi évszázad magyar rózsanemesítői között minden kétséget kizáróan legjelentősebb, és Nyugat-Európában a legismertebb Márk Gergely, aki mintegy 400 ágyásrózsa fajtát nemesített, köztük floribunda rózsákat. Ismerkedjünk meg a floribunda rózsák történetével, és néhány magyar fajtával.

Az ágyásrózsa elnevezés nem botanikai kifejezés. A 60-150 cm magasságú kompakt fajták tartoznak ide, a következő fajtacsoportok tartoznak ide: polianta, polianta hibrid, floribunda, (floribunda)-grandiflor.

'Johann Strauss'

‘Johann Strauss’

Mi az a floribunda rózsa?

Az ágyásrózsák története során először a polyantha rózsák (50 cm-nél nem magasabb bokros növekedésű, a hajtások végén csokrosan fejlődnek a virágok)  jelentek meg, majd az 1920-as évektől egyre tömegesebben jelentek meg a floribunda rózsák.

A  a tearózsák (60-70 cm magas, nagyobb virágú, a hajtásvégeken egy virágot nevel), és a polyantha rózsák keresztezésével létrehozott floribunda rózsák latin eredetű neve bőséges virágzásukra utal (jelentése: sokvirágú). A tipikus floribunda rózsák kisebbek, bokrosabbak, int a tearózsák, de kevésbé sűrűek és kevésbé szerteágazók, mint a polyantha rózsák. A virágok kisebbek, mint a tearózsáké, de csokros megjelenésük miatt mutatósabbak. A virágok színe, alakja a tearózsákéra emlékeztet, csak csokros megjelenésükben különböznek tőlük.

A floribunda születésének története

A legelső floribunda fajtának a ’Mme Norbert Levavasseur’ x ’Richmond’ keresztezésével előállított a féltelt, vörös szirmú ’Rödhätte’-t tartják, amelyet 1912-ben mutatott be a dán Poulsen cég. Hidegtűrésre való nemesítés eredménye lett az ’Else Poulsen’ és ’Kirsten Poulsen’ 1924-ből. Ezeket a rózsákat a polianta fajták teahibridekkel történt visszakeresztezésével nyerték, abból a célból, hogy Skandináviában is életerős rózsákat nevelhessenek.

A fajtacsoportnak a Jackson & Perkins társaság kutatója, Jean Henri Nicolas adta a nevet 1939-ben. Ettől kezdve a polianta és a teahibrid rózsa keresztezésével előállított rózsákat nevezték így.

'Permanent Wave'

‘Permanent Wave’

Forrás: Boronkay Gábor “Hazai nemesítésű ágyásrózsafajták értékelése” című PhD doktori dolgozat;

 Néhány Márk Gergely által nemesített floribunda rózsa

A teljesség igény nélkül bemutatunk néhány fajtát Már Gergely ( (Magyarrégen, 1923. október 27. – Budapest, 2012. november 28.) ) fajtái közül. Az itt bemutatásra kerülő rózsákat a törökbálinti rózsakertben fotóztuk, még 2006 júniusában. Az interneten rákereshetsz, hogy hol árulják fajtáit!

Márk Gergely rózsakertje

Domokos János emléke (Glod Stern X Esztergom)

1997-ben fogadták el új fajtaként. Nemesítő: Márk Gergely.
Domokos János: Kutatóként elsősorban a magyar növényekre hívta fel a figyelmet, hogy azok a növények, főleg fák és cserjék, de évelők is és fűfélék is, amelyek Magyarországon honosak, ezek alkalmasak elsősorban arra, hogy Magyarországon ezeket felhasználjuk.

A fajta 80-90 cm magas, felfelé törő. Levele középzöld, fényes, közepes méretű. Telt virágú, aranysárga, csokros, illatos (8 cm). Betegségekkel szemben ellenálló, fagytűrő és szárazságtűrő. Ágyrózsának kiváló.

Domokos János emléke

Domokos János emléke

Háromszék (Babits Mihály emléke X Bihar)

1998-ban fogadták el új fajtaként. Nemesítő: Márk Gergely.
30-40 cm magas, terülő bokor. Kicsi levelei középzöldek. Féltelt virágai tűzpirosak (5 cm). Nem illatos. Június elejétől a fagyok beálltáig virágzik. Ellenálló. Kiváló szegélynövény, alacsony ágyrózsa.

Háromszék

Háromszék

Máramaros (Babits Mihály emléke X Bethlen Gábor emléke)

1998-ban fogadták el új fajtaként. Nemesítő: Márk Gergely.
50 cm magas, terülő bokor. Kicsi levelei világoszöldek. Féltelt virágai cseresznye pirosak (3 cm). Nem illatos. Június elejétől őszig virágzik. Ellenálló. Ágyrózsa.

Máramaros

Máramaros

Ugocsa (Kovászna X Szent Gellért emléke)

1998-ban fogadták el új fajtaként. Nemesítő: Márk Gergely.
60-70 cm magas, terülő bokor. Közepes levelei középzöldek. Szimpla virágai sötét rózsaszínek (6 cm). 12-15-ös csokrot képeznek. Gyengén illatos. Június elejétől őszig virágzik. Ellenálló. Bőséges termésével is díszít.

Ugocsa Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra