Ezt a papucsot te is imádni fogod!

Bemutatunk egy igazán extravagáns papucsot, amelyet imádnak a növénybarátok. Ismerd meg a papucs orchideát.

A távol keleti dzsungelekből származó papucsorchidea erdők talaján, sziklák között, ritkán fákon, ágvillákban felgyűlő vastag levélkorhadékban él. Mértéktelen gyűjtésük miatt vadon élő fajai szigorú védelem alatt állnak, a vad fajok gyűjtése, kereskedelmi forgalma tilos. Boltban természetesen megvásárolhatod, mert számtalan különleges hibrid van forgalomban. Otthon is könnyen tartható, mesterséges fényen a legkönnyebben nevelhető orchidea.

Paphiopedilum lowii

Fotó: OrchiSelf-photographed, CC BY-SA 3.0, Link

Ha megnézed a papucsorchideák (Paphiopedilum nemzetség) a virágját, mindjárt rájössz, hogy miért kapta a nevét: a két alsó, összenőtt sziromlevele papucsra emlékeztet. Az így kialakult mézajkaknak fontos szerepük van a növény életében, az odacsalt rovarok beleesnek, és csak miután a megporzás folyamatában részt vettek, hagyják el a virágot. A virágok színe nagyon sokféle, a zöld, a vajszínű, a rózsaszín, az erős pink, a mélybordó és a sárga különböző árnyalataiban pompázik, fajtól függően. A virágzáshoz hideghatásra van szüksége, általában november és március között virágzik. A nemzetség másik jellegzetessége, hogy a főtengely korlátozott növekedésű, például virágot hoz létre, a továbbnövő tengely szerepét az alatta fejlődő egy vagy több oldalhajtás veszi át. Szárgumót nem képző, talajlakó fajták tartoznak ide.

Papucsorchidea hőmérséklet igénye

Két típusát különböztetjük meg, a tarkalevelű melegkedvelőket, és hűvös helyre való zöldlevelűeket.  Ezek egy száron egy virágot hoznak. Egyre kedveltebbek a csokrosan virágzó melegkedvelő fajok is.

A melegkedvelőket éjjel 15-18 0C között kell tartani, míg nappal 24-29  0C az optimális hőmérséklet számukra. A hűvöskedvelők számára az optimális éjszakai hőmérséklet 10-15 0C, míg nappal 24-26  0C között érzik magukat a legjobban. Azonban tűrőképességüknek köszönhetően éjszaka is elviselik a 4,5 0C-t éppúgy, mint a 35 0C-t. Amit rosszul viselnek, az magas páratartalom alacsony hőmérsékleten, melegben a közvetlen napsütés, ami napégést okoz. Ezekre tehát oda kell figyelni nevelésükkor.

Paphiopedilum venustum

Fotó: David Eickhoff from Pearl City, Hawaii, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Papucsorchidea fényigénye

A félárnyékot kedvelik, erre nyáron ügyelni kell, a közvetlen napot nem tűri, de virágokkal hálálják meg a téli megvilágítást. A papucsorchideát a lepkeorchideával együtt keleti vagy nyugati ablakban neveld, nyáron, nagy melegben árnyékold, ki is viheted árnyékos, védett helyre. Télen 11, nyáron 14-16 órás megvilágítás ajánlott. Ajánljuk LED izzóinkat, amelyek a Kertlap Kertészeti Webáruházban kaphatók.

Papucsorchidea öntözése

A közegét sose hagyd kiszáradni, de óvakodj attól is, hogy tocsogjon a vízben. Lehetőleg esővizet használj. Télen kb. hetente, nyáron akár kétnaponta öntözésd, mindig vizsgáld meg a talaját, és annak állapotától tedd függővé, hogy öntözöl-e vagy sem.

Papucsorchidea páraigénye

40-50 %-os páratartalom megfelel számukra, amit otthon úgy biztosíthatsz, hogy egy tálcára sódert vagy agyaggolyót terítesz, a tálca aljába vizet öntesz, és erre a sóderrétegre állítod az orchideát. Arra vigyázz, hogy a növény ne üljön a vízben. Nyáron ne közvetlenül a növény levelére, hanem a környező növényekre permetezz vizet.

Paphiopedilum orchidea-edényben

Papucsorchidea ültetőközege, átültetése

Az orchideát kétévente, virágzás után ültesd át. Legmegfelelőbb számára az jó minőségű orchideaföld, de termesztőközegét magad is előállíthatod: például használj tőzeg, perlit és vagdalt tőzeg moha 1:1:1 arányú keverékét. Lazítóként használhatsz kókuszdarabokat, kevés kókuszrostot. Akár jó minőségű, morzsalékos komposztban is nevelheted. Miután óvatosan kiemelted a növényt az edényből, nézd át a gyökereket, a sérült vagy elhalt részeket metszd le. A nagy növények tőosztással szaporíthatók. Az ember hajlamos jól megöntözni a frissen átültetett növényeket, nála ez nem jön be, átültetést követően csínján bánj az öntözéssel. Az új hajtások különösen hajlamosak a berothadásra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil