Építs élőfűzből!

Az ártereken vadon is megtalálható bokorfűzek könnyen gyökeresednek, jól hajlíthatók. Napos helyen vesszőikből remek kerti bungaló, kerítés készülhet.

fűzkerítes

Fűzkerítes.

A fűzvesszők hajlékonyak, könnyen megerednek, rendkívül életerősek, jól tűrik a metszést, a metszéstől erőteljesen bokrosodnak, tehát minden adott ahhoz, hogy élő fűzfaépítmények készüljenek belőlük. Kizárólag napos hely a megfelelő. Kis segítséggel egy fűzépítmény évről évre új formát ölt, változik, szinte megunhatatlan.

Az építményt persze előre meg kell terezni. Sokan ajánlják a 1:20 arányú cirok makett készítését. Utána pedig jöhet megvalósítás. A fűzépítmény készítés több emberes munka! Legyen köztetek valaki, aki már készített ilyet.

Először gyűjtsétek be az anyagot a fűzépítéshez

Bármely fűzfaj alkalmas a vesszők gyűjtésére, de talán a legmegfelelőbbek az ártéri bokorfűzek, például az agyagos, vályogos talajt kedvelő kosárkötő fűz (S. viminalis); a vízigényes fehér fűz (S. alba); törékeny fűz (S. fragilis), a talajra és éghajlatra is igénytelen kecskefűz (S. caprea).

fűzfák alapanyagnak

Legalkalmasabbak az 1–4 cm vastag, 3–6 méter hosszú, elágazásmentes vesszők, ezek gyökeresednek le a legkönnyebben. A vesszők gyűjtéséhez legmegfelelőbb a nedvkeringés leállását követő késő ősztől kora tavaszig terjedő időszak. Ezek a vesszők fogják a vázat alkotni.

Így készítsetek fűzépítményt!

A fűzépítmény elkészítéséhez legalkalmasabb idő a kora tavasz. Először készítsetek kb. 25 cm átmérőjű kötegeket különböző vastagságú vesszőkből.  A kötegelést földre fektetve végezzétek, a megfelelő méretre vágjátok le a vesszőket. Vigyázat, a törzshöz közeli alsó részek mind alulra kerüljenek, ezek tudnak csak beültetés után kihajtani! A kötegeket jól tömjétek teli egyéves vesszőkkel, és drótozással rögzítsétek. Már ebből is kitűnik, hogy a kötegek egy része nem lesz élő, csak azok a vesszők fognak hajtani, amelyeket az alapi részüknél beástátok a földbe.

kihajtott fűzkunyhó

Ássatok legalább 80 cm mély gödröt, amelyben beültetitek a kötegeket. Beültetés az ültetőgödröt be kell öntözni. Miután hosszú, és nehéz, a köteg felállításhoz, hajlításhoz használjatok kötelet vagy acélhuzalt. Ahol szükséges, a terveknek megfelelően, a tartókötegeket fűzzétek, fonjátok össze keresztben egyéves vesszőkkel, az illesztéseket drótozással is segíthetitek. Így kell kialakítani a vázszerkezetet, 

A begyökeresedéshez ajánlott a rendszeres öntözés az első évben. Az elültetett kötegeknek begyökeresedett vesszői kihajtanak. Az első évben a kihajtott vesszőket nem árt az építmény nem élő vesszőihez rögzíteni. A fűzépítmény belseje nem hajt ki, hiszen ott nem éri fény. Az évek folyamán megerősödik a gyökérrendszer, az összefűzések összenőnek, így egyre stabilabb lesz az alkotás. Az építmény különlegessége, hogy évek folyamán metszéssel, és folyamatos kötözéssel alakítható, kordában tartható. Egyébként elvadul, bozontos lesz, elveszti formáját. A jól beállt építmény, kerítés a talajeróziót is gátolja.

élő fonott kerítés

Készíthetsz kerítést, lugast, kaput, gyerekkunyhót, de padot, vadászlest is lehet készíteni, gyakorlatilag bármit, amit a fantáziátok megteremt, és meg is tudjátok valósítani!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa