Én is ilyet akarok! – kínai hibiszkusz

A kínai hibiszkusz közkedvelt cserepes szobanövény. A közösségi médiában egymás után jelennek meg a szebbnél szebb virágfotók. A hozzászólók közül pedig többen megjegyzik: “Én is ilyet akarok!”

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) igényes szobanövények közé tartozik, és azt sem árt tudni, hogy egy virág 1 napig él. Virágmérete (szimpla vagy dupla) és a virágszín alapján sokféle kertészeti hibrid kapható.

kínai hibiszkusz

Valószínűleg Indiából származik, mások szerint nem is önálló faj, hanem hibridek gyűjteménye. Miután fagyérzékeny, a mi klímánkon csak dézsás növényként tartják.

Vitaminokban, bioaktív anyagokban gazdag, ezért a népgyógyászat széles körben használja.  Amit már bebizonyította: a virágkivonat antidiabetikus, antioxidáns, a levélkivonat baktériumölő, rovarölő, gyulladáscsökkentő hatású. (IJCBS 12 (2017) 147-151). Talán az elmondottakból is kiderül, hogy fogyasztható. Fiatal levelei spenót helyettesítők, a virágokat nyersen vagy savanyítva fogyasztják. Bár nyálkaanyagokban gazdag gyökere is ehető, nem nyújt kulináris élményt, ízetlen, rostos. A virágszirmok kivonatát Kínában festőanyagként is használják. Hosszú szárának rostjaiból a trópusi országokban hálót fonnak.

Miután nálunk a hibrideket mutatós virágaikért tartják, ezért a virágokat közelebbről is bemutatjuk. A szimpla virágú fajták ötszirmúak, a porzószálak összenőttek, a termőt (bibe szál, 5 bibe) körülölelő csövet alkotnak, amelynek szabad porzószál-részei igen rövidek, különböző magasságban erednek és 1 portokot viselnek. A teltvirágú fajták esetében sokszor a porzószálat sziromlevelek helyettesítik.

telt virágú kínai hibiszkusz

Tartsd be a gondozási szabályokat, és akkor te is dicsekedhetsz mutatós virágaival!

Ültesd tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba. Ha saját keveréket készítesz, használj egy réész virágföldet, 2 résztőzeget, egy rész vermikulitot.

Tartsd szobahőmérsékleten. Hűvös helyen a virágbimbókat elrúgja, vagy egyáltalán nem is indul meg a virágképződés. Ne helyezd radiátor közelébe. Nem tűri a hőingadozást. Óvd a huzattól, ne nyisd rá az ablakot. Ha nyáron kint tartod, fokozatosan szoktasd a kinti fényhez, és időjáráshoz. A hűvös idő beálltakor, legkésőbb a fagyok beállta előtt vidd be.

Tartsd világos helyen, az ablak közelében. Keleti ablak a legmegfelelőbb számára. Legalább 4-5 óra megvilágítást igényel. Minél több fényt kap, annál szebben virágzik. A napégéstől azonban óvni kell.

Tápoldatozd rendszeresen a nyári időszakban kiegyensúlyozott összetételű tápoldattal. Hígítsd a tápoldatot az ajánlott koncentráció kétszeresére, és tápoldatozz 2-3 hetente.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner