Én is ilyet akarok! – kínai hibiszkusz

A kínai hibiszkusz közkedvelt cserepes szobanövény. A közösségi médiában egymás után jelennek meg a szebbnél szebb virágfotók. A hozzászólók közül pedig többen megjegyzik: “Én is ilyet akarok!”

kínai hibiszkusz

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) igényes szobanövények közé tartozik, és azt sem árt tudni, hogy egy virág 1 napig él. Virágmérete (szimpla vagy dupla) és a virágszín alapján sokféle kertészeti hibrid kapható.

Valószínűleg Indiából származik, mások szerint nem is önálló faj, hanem hibridek gyűjteménye. Miután fagyérzékeny, a mi klímánkon csak dézsás növényként tartják.

Vitaminokban, bioaktív anyagokban gazdag, ezért a népgyógyászat széles körben használja.  Amit már bebizonyította: a virágkivonat antidiabetikus, antioxidáns, a levélkivonat baktériumölő, rovarölő, gyulladáscsökkentő hatású. (IJCBS 12 (2017) 147-151). Talán az elmondottakból is kiderül, hogy fogyasztható. Fiatal levelei spenót helyettesítők, a virágokat nyersen vagy savanyítva fogyasztják. Bár nyálkaanyagokban gazdag gyökere is ehető, nem nyújt kulináris élményt, ízetlen, rostos. A virágszirmok kivonatát Kínában festőanyagként is használják. Hosszú szárának rostjaiból a trópusi országokban hálót fonnak.

Miután nálunk a hibrideket mutatós virágaikért tartják, ezért a virágokat közelebbről is bemutatjuk. A szimpla virágú fajták ötszirmúak, a porzószálak összenőttek, a termőt (bibe szál, 5 bibe) körülölelő csövet alkotnak, amelynek szabad porzószál-részei igen rövidek, különböző magasságban erednek és 1 portokot viselnek. A teltvirágú fajták esetében sokszor a porzószálat sziromlevelek helyettesítik.

telt virágú kínai hibiszkusz

Tartsd be a gondozási szabályokat, és akkor te is dicsekedhetsz mutatós virágaival!

Leginkább azok vállalkozzanak tartására, akik nyáron a szabadba tudják vinni, kertben, teraszon tudják tartani a növényt!

Ültesd tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba (a típusú tvirgáföld). Ha saját keveréket készítesz, használj egy rész virágföldet, 2 résztőzeget, egy rész vermikulitot vagy két rész föld és két rész tőzeg.

Hibiszkusz nyári gondozása

Mielőtt végleg kivinnéd, fokozatosan szoktasd a kinti fényhez, és időjáráshoz. Ha hirtelen tűző nap éri, a levelein kifehéredő égési foltok jelennek meg. Szükség szerint metszd vissza, és fokozatosan növeld a vízadagját. Esős, szeles, változékony idő nem tesz jót a hibiszkusznak. A lehető legvédettebb helyen kell tartani. Hűvös helyen a virágbimbókat elrúgja, vagy egyáltalán nem is indul meg a virágképződés.

Tápoldatozd rendszeresen a nyári időszakban kiegyensúlyozott összetételű tápoldattal. Mikroelemeket tartalmazó komplex növénytápot használj. Hígítsd a tápoldatot az ajánlott koncentráció kétszeresére, és tápoldatozz 2-3 hetente.  Ha az előző időszakhoz képest hirtelen több vizet és sok tápanyagot kap, nem tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni, és élettani betegség tüneteit mutatja.  Öntözd bőségesen lágy vízzel, de vigyázz, mert a túlöntözést, a pangó vizet nem bírja, elpusztul, mert a gyökerei nem kapnak oxigént. Sose álljon vízben, ezért kaspóban tartást is kerülni kell! Főleg meleg kánikulában kell az öntözésre és a párásításra figyelni. . De ne permetezd, hanem kavicságyra állítsd, amelybe vizet öntesz (a kavicsokat ne lepje el a víz!). A száraz levegő kedvez az atkáknak. Minél több fényt kap, annál szebben virágzik. A napégéstől azonban óvni kell.

atkakárosítás

Nyáron, száraz körülmények között atkák károsíthatják

Hibiszkusz teleltetése

Őszi metszést követően, hűvös idő beálltakor, legkésőbb a fagyok beállta előtt vidd be. A hibiszkuszt  10-15 fokos világos helyiségben kell teleltetni. Öntözését mérsékelni kell, két öntözés között a talajfelszínt hagyni kell kiszáradni. Legjobb számára a télikert. Hirtelen környezetváltozást is megsínyli. Óvd a huzattól, ne nyisd rá az ablakot. Tartsd világos helyen, az ablak közelében. Keleti ablak a legmegfelelőbb számára. Legalább 4-5 óra megvilágítást igényel.

Néhány fajtát, amennyiben a teleltetéshez szükséges körülmények nem teremthetők meg, folyamatosan öntözés, sőt tápoldatozás mellett próbáld meg a szobában pihentetés nélkül nevelni. Ez azonban rizikós, gyakori, hogy ilyen tartás mellett a növény nem fog virágozni. Nagyon fontos, hogy világos helyen fűtőtesttől és huzattól távol, egyenletes szobahőmérsékleten kell tartani. Gondoskodni kell a folyamatos párásításról is. Szükség esetén február végén, március elején visszavágható.

Hibiszkusz levélsárgulás, levélhullás

A hibiszkusz az idős leveleit hullatja el, ez erőteljesebben történik, ha nem kap optimális mennyiségű és minőségű tápanyagot, a levelek sárgulása nitrogén hiányra (levélér körüli sárgulás), magnézium hiányra utalhatnak (levéllemez sárgul, de az erek mentén zöld marad). A levelek sárgulása, hullása jelezheti elégtelen vízellátást, de túlöntözést vagy hirtelen hőváltozást, hőingadozás is. A növény enyhe visszavágása, lehet segíteni az újbóli bokrosodást. A napégés szintén a levelek kifehéredett foltosodását majd lehullását okozzák. Télen, különösen fűtött szobában szárazság okozta levélhullás illetve a fűtőtest okozta levélszélperzselődés léphet fel.

hibiszkusz levélhullás

A hibiszkusz levélhullással reagál, ha fűtött szobában teleltetik vagy nyáron nem kerül a szabadba.

Hibiszkusz virágzás elmaradása

A már felsorolt kedvezőtlen körülmények mindegyike okozhatja a virágzás elmaradását. bimbóelrúgást. A metszés, akár ősszel és tavasszal is, fokozza a virágképződést.

10-02 cm hosszú csúcsdugványról lehet szaporítani, laza, nedves közegben, meleg (22-27 fok) helyen. Cikk ajánlat: Zölddugványozás

Atkák, levéltetvek károsíthatják. Ellenük a leghatékonyabb, ha felszívódó növényvédőszeres kezelés (Mospilan beöntözés, 10-14 naponta).

Két-három évente ajánlott átültetni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil