Egy kis ország, ami élelemmel látja el a világot

Hollandia. A repülőgépről szemlélőnek az ország egy hatalmas patchework-nek látszik, mindenütt katonásan rendezett mezőgazdasági területek, éjjel fényárban úszó, gigantikus üvegházak. Hollandia meg akar felelni a jövő kihívásainak.

drónfelvétel holland mezőgazdasági területről és egy szomszédos faluról

Drónfelvétel holland mezőgazdasági területről és egy szomszédos faluról

A jövő egyik legnagyobb kihívása

A jövő legnagyobb kihívása, hogy a következő négy évtizedben annyi élelmet kell előállítani, mint amennyit az elmúlt nyolcezer évben takarítottak be az egész földkerekségen. Szinte kivihetetlennek tűnik a feladat, de Hollandia felvette a kesztyűt. Az ország több mind a fele mezőgazdasági terület, gigantikus üvegház komplexumaik némelyike 175 hektárnyi területen húzódik. Ezeken a klímatizált beltéri farmokon folyik többek közt a világ vezető exporttermékét adó holland paradicsom-, burgonya- és hagymatermesztés. A nemzetközi zöldségmag kereskedelem több mint harmadát Hollandia szolgáltatja.

holland üvegház komplexum

Adva van egy kis ország, nagy népsűrűséggel, amely minden talpalatnyi helyet kihasználva a második legnagyobb élelmiszer exportőr a világon, a 270-szer nagyobb termőterületű Egyesült Államok után.

Mégis, hogy az ördögbe csinálják?

Hollandia két évtizeddel ezelőtt elkötelezte magát a fenntartható mezőgazdaság mellett. A cél: kétszer annyi élelmiszer előállítása feleannyi befektetéssel. Kétezer óta a holland farmerek 90%-kal csökkentették a termesztés vízfüggőségét, szinte teljesen elhagyták a növényvédő szereket, a haszonállatok antibiotikum használatát 60%-ra csökkentették.

Ezek mögött a lélegzetelállító számok mögötti agytrösztöt a Wageningen University & Research (WUR) kutatói alkotják. A WUR a holland mezőgazdasági technológiai startupok és kísérleti állomások Szilícium Völgyének központja. Szakembereik nem csak tudósok, kutatók, hanem egyben a felelős befektetési elvek, -stratégiák struktúrájának és működésének szakértői. Itt a tudomány és a piac hatékonyan épül egymásra. A WUR széles körű nemzetközi együttműködések keretében, projektjeivel mintegy 140 országban van jelen.

WUR

WUR, Fórum épület, amelyben helyt kaptak az oktatási felszerelések, a kutató laborok és a könyvtár.

Precíziós gazdálkodás

A hollandok tudományos alapokon közelítették a mezőgazdasági termesztést, ebből született a precíziós gazdálkodás. A precíziós gazdálkodás lényege, hogy a műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai megoldásokat és tudásbázist együttesen alkalmazzák a termesztésben. A cél érdekében a hollandok bevetették a legmodernebb technikákat: szenzorokat, szatelliteket, drónokat, hogy csak néhányat említsünk.

A precíziós gazdálkodást a szükség hívta életre. Leginkább a helyszűke kényszerítette a hollandokat, hogy emeljék a hozamokat anélkül, hogy több területet vonnának művelésbe.

Szabadföldi helyett beltéri termesztés

Hollandiában 1850 óta alkalmazzák az üvegházi termesztést, eleinte főleg vágott virágok előállítására. Hosszú ideig az üvegházi termesztés drága, energia igényes és környezetszennyező volt. Azonban a tudományos kutatások eredményein alapuló termesztéstechnikák kidolgozásával a 90-es években fordulat következett be. Egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az együttműködésre, a környezettudatosságra is. Rájöttek, hogy az üvegházi termesztés a szabadföldihez viszonyítva 40-szer kevesebb vizet igényel! Geotermikus energia hasznosításával csökkentették az energiafelhasználást. Kiemelt szerepet kapott a fenntarthatóság.

üvegházi paradicsomtermeszté

Hidropónikus rendszerek az üvegházakban

Az üvegházak szellőztetéssel, fűtésrendszerrel, energiaernyőkkel, pótmegvilágítással, a legfejlettebb klíma- és öntözésvezérléssel, növénykamerával, termék-nyomonkövetéssel felszereltek. Minden szabályozott, a víz- és tápanyagellátás, a hőmérséklet, a fény, a páratartalom stb. Jellemző a hidropónikus rendszerek használata, ahol a termesztő közeg a víz, illetve a gyökerek megtámasztására szolgáló mesterséges, inert anyagok. A vízbe a növény pillanatnyi igényeinek megfelelő mennyiségű tápanyagot adagolnak, a megfelelő időben. A fölösleges drénvizet elvezetik, és újra felhasználják. Nagy figyelmet kap a helyesen megválasztott vízforrás, a higiénia, a vízkezelés. A zárt, talaj nélküli termesztés alkalmazásával kiküszöbölik  a nyílt rendszerek környezetszennyező hatását. A fotoszintézishez energiatakarékos LED izzók biztosítják a megfelelő fénymennyiséget és spektrumot.  A holland talaj nélküli termesztés törvényi szabályozása igen szigorú.

Philips City GrowWise Center

A Philips 2015-re létrehozta a GrowWise Center kutatócentrumot Eindhovenben. Az itt zajló kutatás célja a megfelelő LED lámpás, vertikális termesztés módszertanának kidolgozása levélzöldségek, bogyós gyümölcsűek és gyógynövények számára úgy, hogy a világ bármely pontján kiváló minőségű termékeket lehessen előállítani, természeti adottságoktól függetlenül.

A hollandok sikeres projektjeikkel kiléptek a nemzetközi porondra is. Nemzetközi tevékenységeik közé tartoznak az innovatív és fenntartható üvegházprojektek telepítése, speciális üveg–épület kombinációk megvalósítása.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa