Márpedig dinnyefa nem létezik, csak Vacskamati fejében. (Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő) Vagy mégis?
A dinnyefa, azaz papaja a Karib-szigeteken őshonos. A közép-amerikai trópusokon, majd Délkelet-Ázsiában a 16. században jelent meg. Az 1800-as évekre már elterjedt a trópusokon és a meleg szubtrópusokon. Elterjedését a spanyol és portugál gyarmatosítóknak köszönhetjük.Otthon is sikerrel tartható.
Papaja bemutatása
A dinnyefafélék (Caricaceae) családjába tartozó 7-10 méter magasra növő, pálma kinézetű dinnyefa (Carica papaya) egyetlen, ritkán elágazó szárán levélkoronát visel, ahol spirál alakban futnak körbe a levelek. Az alsó levelek folyamatosan lehullanak, és a levélalap nyoma különlegesen érdekes mintázatúvá teszi a törzset, amely puha fájú, belül üreges. A hosszú nyelű levelek mélyen szeldeltek, akár másfél négyzetméteres felülettel. Kétlaki növény. De ismertek egylaki illetve hímnős változatok is. Érdekes, hogy a környezeti feltételek nagymértékben befolyásolják az ivari viszonyokat, például alacsony hőmérséklet hatására akár az eredetileg hímvirág is teremhet. A rövid kocsányon ülő női virágok a törzsön képződnek (caulifloria) hol füzérben, hol egyedül. A hosszú kocsányú porzós virágok bugát alkotnak. A Plumeriához (Hawaii rózsa) hasonlatos, ötszirmú, krémfehér, illatos virágok viaszosak. A növény már a második évében termőre fordul. Termése sokmagvú üreges bogyótermés.
A papaja 2-3 kg-os gyümölcse körteformájú, vékony héja zöldessárga. A gyümölcshús dinnyeszerű, puha, lédús illata a sárgabarackéhoz hasonló A papaja 80–85%-a víz, 12%-a szárazanyag és ennek 8–10%-a cukor. A gyümölcs energia- és tápanyagtartalma (az USDA adatbázisa alapján): 39 kcal, 0,6 g fehérje, 0,14 g zsír, 9,8 g szénhidrát, 1,8 g rost. Van benne 25 mg ω-3- és 6 mg ω-6-zsírsav, valamint tizenhétféle aminosav. Gazdag ß-karotinban (276 µg), A-vitaminban (1094 NE), E-vitaminban (0,7 mg), folátban (38 µg), de főleg C-vitaminban (61,8 mg). 100 g papajával egész napi C-vitamin-szükségletünket fedezhetjük. Az ásványi anyagok közül káliumtartalma (257 mg) érdemel figyelmet, kalciumból 24 mg-ot, vasból 0,1 mg-ot tartalmaz. Az éretlen (zöld) papaja a vietnami és a thai konyha kedvelt nyersanyaga. A zöld terméseket, a tökhöz hasonlóan főzve, sütve, csőben sütve és töltve is elkészíthetjük. Ecetben is eltehető. Az érett termés lágy húsa héj és magok nélkül nyersen desszertként vagy salátaként ehető, s a citromlé még jobban kihozza az ízét. Jól illik hozzá a gyömbér, a méz, a portói, a kókusztej és a juharszirup is. Gyümölcssalátához mindig utolsóként adjuk hozzá, mivel a papain megpuhítja a többi gyümölcsöt. Enzimtartalma miatt tej alapú desszerthez ne adjuk. A magokat borspótlónak használják.
Gyógyító papaja
A jávai bennszülöttek gyümölcsét ízületi bántalmak megelőzésére fogyasztották. A japánok a papaja levét emésztési zavarok kezelésére használták. Az asszonyok a menstruáció serkentésére használták, illetve vetélés vagy szülés megindítására éretlen papaja gyümölcsöt ettek. Magvait ma is ajánlják féreghajtónak, bélfertőzések kiegészítő kezelésként.
Levelei, törzse és éretlen gyümölcsei tejnedvet tartalmaznak. A papain tartalmú tejnedv külsőleg súlyos bőr irritációt okozhat. A krónikus fekélyeket azonban gyógyítja, mert az elhalt szöveteket elpusztítja. Az őslakosok a tejnedvet sebek, gombás bőrbetegségek, fertőzések és sömör gyógyítására használták. Pepszinhez hasonló enzimjei miatt a tejnedv belsőleg emésztéssegítő, véralvadás gátló. A papain az immunrendszer működését is javítja, így elősegíti a tumoros sejtek elleni küzdelmet. Gyulladáscsökkentő hatású. Egyes kutatások szerint csökkenti a vesékben lerakódott fehérjék mennyiségét. Az is kiderült, hogy azok a nők, akik legalább egy héten egyszer fogyasztottak papaint, kevésbé voltak fogékonyak a HPV vírusra.
Papaja a konyhában
Levele főzve spenótként fogyasztható. Virágai is ehetők. A papaja széles levelébe burkolt hús tovább friss maradt, és főzéskor gyorsan megpuhult.
Bár a papaja gyümölcs szobahőmérsékleten is fogyasztható, zamata akkor érvényesül igazán, ha lehűtjük. Vágjuk ketté, és kanalazzuk ki a magvakat. Majd hideg vízben mossuk át a belsejét., ízesítsük citromlével, és kanalazzuk a belsejét.
Tradicionális thai fogás a papajás saláta, amely összetevői csíkokra vágott zöld papaja, paradicsom, chilipaprika. ízesítsük zúzott fokhagymával, citrommal, és halszósszal (só helyett).
A Papaja tejturmix Hozzávalói 20 dkg kis darabokra vagdalt érett, édes papaja; 2 dl friss tej; 1 evőkanál méz.
Turmixoljuk simára, így hozzájutunk egy Ázsiában divatos ital házi változatához. Azt mondják, hogy várandós anyukák számára kifejezetten ajánlott.
Papaja szobanövény, konténernövény
Magról szaporítható, amely a vetőmag boltokban is beszerezhető. Ha a teljesen érett papaja gyümölcsöt vágjuk ketté, felhasználhatjuk a magvakat csíráztatásra. Csíráztatáshoz válasszuk ki a legsötétebbeket, amelyek 3-5 hét alatt kicsíráznak. Ha a magokat most szedjük ki a gyümölcsből, szárítsuk meg papíron. Vetésével azonban várjunk március elejéig. Vetés előtt áztassuk néhány órán át kézmeleg vízben. A magvak külső burkát távolítsuk el. Homokos talajban, 25 fok körüli hőmérsékleten 3-4 hét alatt kicsirázik. A földet csíramentesítsük, mert a magvak kényesek a gombafertőzésre. Gyökerei sérülékenyek, ezért, vigyázni kell az átültetésnél. Ajánlott a kikelt magoncokat “palántadőlés” ellen permetezni. A vetőedényt tartsuk meleg, párás helyen.
A könnyen csírázó magvakból szobanövény nevelhető, amelyet tavasszal ajánlott visszametszeni. Fény és hőigénye nagy, a direkt napfényt kedveli.
Ajánljuk A Kertlap kertészeti Webáruház termékei közül növénynevelő LED izzóinkat.
Törzsét elfűrészelve több ágon újra hajt. Így akár többtörzses dinnyefát is nevelhetünk. Helyezzük a növényt a lakás legmelegebb részébe. Ideális számára a 25 fokos hőmérséklet, a jól vízvezető képességű talaj. A pangóvizet nem tűri.
A hegyi papaya (Carica papaya babco) Ecuador magas hegyeiből származik, bár nem fagyálló, de a hűvös telet jól viseli. Konténernövényként, télikertben sikerrel tartható. Nyáron kiültethető a szabadba, de télen fagymentes helyen tartsuk.
Nálunk is kapható a hímnős virágú Carica papaya ‘Solo’. A banafa.hu így ajánlja: Már egy növény is terem. Gyümölcse, mint egy hatalmas körte, 1 kg körüli. Sárga húsú, édes, aromás ízű. 1–2 méter magasra növő, pálma kinézetű dinnyefa (Carica papaya) egyetlen, ritkán elágazó szárán levélkoronát visel, ahol spirál alakban futnak körbe a levelek. Az alsó levelek folyamatosan lehullnak, és a levélalap nyoma különlegesen érdekes mintázatúvá teszi a törzset, amely puha fájú, belül üreges. A hosszú nyelű levelek mélyen szeldeltek, akár másfél négyzetméteres felülettel. A növény már a második évében termőre fordul. Termése sok magvú, üreges bogyótermés. Könnyen tartható, gyorsan növő, és korán termőre forduló trópusi egzotikum. Kezdőknek is ajánljuk. Önbeporzó, hawaii fajta.
A kétlaki burmai óriás dinnyefa inkább nagyobb télikertekbe való.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás