Csiribí-csiribá, virágozzon a lepkeorchideád!

A lepkeorchidea kihúzta a nyarat. Nem mondhatni, hogy sokat gyarapodott, de elvolt. Kapott esővizet is, nem túl gyakran, de nem is túl ritkán. Mindenki leste, hogy hátha most fogja a várva várt virágszárak kihajtani, mert tavasszal elmaradt a virágzása. De nem történt semmi.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

Az orchidea kikerült hát a verandára. Először kicsit elbújva a szobanövények között, a keleti ablak közelébe, aztán, ahogy egyre hűvösebbek lettek az éjszakák, és egyre fogyott a fény, a nagy üvegablakú verandán is átrendezték a virágokat. A verandán ilyenkor az éjszakák hűvösek, nappal, különösen verőfényes időben azonban meleg van. Az orchidea pedig közvetlenül a nagy déli ablakszárny párkányára került. Legalább szem előtt volt.

lepkeorchidea

Figyelni is kellett rá. Ezen az oldalon szóba sem jött a szellőztetés. Óvni kellet, hogy a levelei ne érjenek az éjjel már igen hideg ablakhoz. Vigyázni kellett az orchideára, hogy ne száradjon ki, de ne is kapjon túl sok vizet. Nappal, az üvegházhatásnak köszönhetően még télen is bemelegszik a veranda, szinte fűti a lakást, ezért inkább a reggeli órákban kellett öntözni. Délután már semmiképp nem adnak neki vizet, mert az egyre hosszabbodó hűvös és sötét periódusoknak köszönhetően esetleg holmi penész vagy egyéb gombafertőzés ütheti fel a fejét. Megemlítendő, hogy nem szükségszerű az alulról öntözés. Ha óvatosan felülről öntözöl úgy, hogy a fölös víz, ami kifolyik a cserépből, mindjárt elöntésre kerül, nem lesz baj.

Az orchidea valamikor nyár elején lett átültetve. Amikor már látszott, hogy itt ugyan nem lesz virágzás, vagyis a növény nyugalomba vonult virágzás nélkül. Ekkor a gyökereit is megkurtították. Aztán jött az aggódás, hogy, jaj, csak ezt nehogy rossz néven vegye. Hát, nem is örült neki. Megállt a növésben. Sem levél, sem virág, sem gyökér. Persze, hiszen nyugalomba vonult.

A nyár folyamán az orchidea nem érezte magát rosszul. Szép fényes, roppanósan vaskos levelei legalábbis erről tanúskodtak. Végre megjelentek rajta olyan rügyek, amelyekről látszott, hogy ezekből semmiképpen sem lesz levél. Mindenki drukkolt. Hátha végre valahára előbukkan a virágszár. Aztán jött a csalódás. Hiszen ez gyökér! Minek neki annyi? Amikor már így is kinőtte a cserepét?

virágkocsányt fejlesztő lepkeorchidea

Virágkocsányt fejlesztő lepkeorchidea

Az orchidea nekiiramodott a gyökérfejlesztésnek. Képes volt, és visszapótolta mindazt, amitől az átültetéskor megfosztották. Az orchidea az ablakban álldogált, mindig újabb-és újabb gyökereket fejlesztve, de se új levél, se új virág. Később, nyár vége felé megtisztelte a háziakat egy levéllel is. Majd jött egy újabb gyökér. December elején újra megjelent rajta egy kinövés. De már nem figyeltek rá. Megint egy gyökér, és a háziak legyintettek. Hohó! De miért ilyen zöld? Mik azok a kis dudorok rajta? Bizony ez nem gyökér volt, hanem virágszár.

Zárójelben megjegyzendő, hogy tápoldatozásra nem került sor. Talán azért mert a gazdák belefáradtak a tavaszi viráglesésbe, és az ezt ösztönző tápoldatozásba, aminek látszólag nem volt igazán foganatja.

Ennek a kis történetnek a tanúsága szerint a lepkeorchideát virágzásra ösztönzik a fényes nappalok, és a hűvös éjszakák. Próbáld ki!

lepkeorchidea kertészeti kínálatban

lepkeorchidea kertészeti kínálatban.

Ha van radiátormentes, világos ablakod, vidd a növényt oda, ha már virágkocsányt és bimbót fejleszt. Virágzáskor, hidd el, mégiscsak jól jön neki a hetente egyszeri tápoldatos permetezés. Ne feledd a virágszár fejlesztés kezdetén leszúrni egy támasztékot. Próbáld a szárat úgy terelni, hogy minél egyenesebben nőjön, és minél egyszerűen rögzíthesd, ha már elérte kívánt magasságot. Elvirágzás után pedig vágd le a virágszárat! Ne hallgass senkire, aki azt mondja, hogy ezzel egyben elbúcsúztál egy újabb virágzás lehetőségétől. A már elvirágzott száron fejlődő újabb virágbimbók gyengék, a belőlük fejlődő virágok pedig kisebbek, a növény kimerül. Kíméld meg szegényt!

Figyelem! A december elején megjelent virágszárból karácsonyra biztos nem lesz virág, talán március elejére.

Előfordul, hogy a virágszáron egy kis fióknövény fejlődék. Ha ennek e gyökrei is megjelentek, óvatosan válaszd le a szárról, és máris egy orchidea csemetéhez jutottál.

lepkeorchidea fióknövény

Lepkeorchidea fióknövény

Még több a lepkeorchideáról: Lepkeorchidea

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil