Boszorkány orchidea

Hogy miért kapta a boszorkány orchidea nevet, azt talán senki sem tudja, hacsak nem azért, mert boszorkányosan szép a virága.

Catasetum fimbriatum

Catasetum fimbriatum

A Catasetumok (és közeli rokonaik, a Cychnochesek és Mormodesek) Dél-Amerika meleg-párás, síkföldi erdőségeiben őshonosak. E növények külseje és virágzata is rendhagyó. A szárgumói (álbulbák) akár 35 cm-esek is lehetnek és raktározó szervként működnek, vizet és tápanyagot tartalékolnak. Ezekből a szárgumókból nőnek ki a levelek, melyek lágyak, szélesek.

A fajok virágai elkülönülten hím-, illetve nő ivarúak. A két virág szinte nem is hasonlít egymáshoz. A porzós (hím ivarú) virágok nagyobbak, szebb formájúak és színesebbek is, mint a termős virágok. Hogy egy Catasetum termős-, vagy porzós virágot nevel-e, függ attól, hogy a növény mennyi fényt és meleget kap. Sok fény és nagy meleg hatására nő ivarú virágok képződnek. A hibrideknél erre nem kell különösebben odafigyelni, amilyen virággal megvesszük a növényt, ugyanolyan virágra számíthatunk a következő virágzások során is.

Catesetum Jack of Diamond

Catesetum Jack of Diamond

A Catasetum-félék tartása nem túl bonyolult, csak néhány szempontot kell figyelembe venni. Ezek az orchideák két-ciklusos életet élnek. Nyáron növekednek, új hajtásokat és leveleket nevelnek. Ebben az időszakban bőségesen kell locsolni és tápozni őket. Félárnyékos helyen a kertben is tarthatók. A levelek különösen érzékenyek a tűző napfényre, könnyen megégnek, ezért fontos az árnyékolás. A virágszárak az szárgumók alapjából emelkednek ki, nyár végén, ősz elején. A virágzás gyakran elhúzódik, ha kedvezőek a körülmények. Az egyik virágszár elnyílása után rögtön hozhat újabb és újabb virágszárakat is a növény, így akár két hónapig is virágozhat. Egy-egy virágszáron a virágok 7-10 napig élnek, utána lehullnak. A növény a virágzás befejezése után lehullatja a leveleit, és téli nyugalomra tér. Ez után már nem kell öntözni, vagy tápozni a növényt. A pihenő időszak alatt is melegre és fényre van szüksége a növénynek. Ha elég magas a páratartalom a környezetében, akkor nem kell locsolni, ha száraz a levegő, akkor nagyon ritkán nagyon kevés vizet adjunk a növénynek. Nem szabad hagyni, hogy összezsugorodjanak a szárgumók, mert akkor nem fog tudni új hajtást hozni. Az új hajtások tavasszal jelennek meg. Amikor elérik a 10-15 cm-es nagyságot, akkor kezdjük el öntözni a növényt óvatosan. A fiatal hajtások nagyon érzékenyek a pangó vízre.

LED izzókat ajánlunk orchidea virágoztatáshoz is a Kertlap Kertészeti Webáruházból!

A hőmérséklet emelkedésével és a hajtások növekedésével fokozatosan emelhetjük az öntözővíz mennyiségét és az öntözés gyakoriságát. Tápozni hetente lehet enyhe orchidea tápoldattal. Túl erős tápoldatot ne alkalmazzunk, mert a gyökereik érzékenyek. Legalább kétévente ültessük át laza orchidea ültetőközegbe. Szaporítani is ilyenkor lehet, egy-egy régi, levéltelen szárgumó leválasztásával.

Kétévente a kertlap szervezésében ellátogatunk a Bécs mellett található klosterneuburgi apátság orchidea kiállítására.

Catasetum Susan Fuchs

Catasetum Susan Fuchs

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil