A borostyánlevél gyógyhatásai

A borostyán a 8. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos, fitoterápiás  felhasználás miatt fontos gyógynövényként szerepel. Köhögéscsillapító szirup illetve gyógytea  készülhet a borostyánlevélből, amely több gyógyszergyári készítmény alkotórésze. Háziszerként való használata veszélyeket rejt.

Borostyán felhasználása a történelem során

A borostyán a hűség és a barátság szimbóluma. Az ókori görögök, rómaiak és kelták tisztelték tartósságáért, ellenállóságáért. Úgy tartották, hogy jó a másnaposság ellen, növeli a termékenységet, enyhíti a fejfájást, görcsoldó. A kelta druidák az erő és az eltökéltség jelképének tartották, a halál és spirituális újjászületés előjelzőjeként tisztelték. Ezért a az egyik legősibb karácsonyi szimbólum is egyben. Különösen a római tivornyák utáni részegség borostyánlevéllel való kezelésének népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a római bor- és földművelés istenét, Bacchust fején borostyánkoszorúval ábrázolták. A fotón Jan van Dalen (1620 – 1653) Bacchus festménye látható, Kunsthistorisches Museum. Galenos görög származású római orvos a friss borostyánleveleket borral forralás után borogatásként fekélyek, égési sérülések borogatására ajánlja. Galenus állítása szerint a borostyánlevél nedvét felszippantva kitisztítja a fejet és megállítja fülfolyást. A 16. századi írások húzó borogatásként való hasznát említik. Később már pestises betegek gyógyítására, kínzó fejfájásra, sebek, égési sérülések kezelésére is használták. De leggyakrabban másnaposságot kezeltek vele.

falon futó borostyán

Legfőbb hatóanyagai köptetőhatású illetve hánytató hatású  triterpénszaponinok; hederaszaponinok; olenaolsav-3-szulfát, kvercetin- és kempferol-glikozidok, fenolkarbonsavak, poliin falcarinol, szterolok, illóolaj

Hagyományos népgyógyászat

A hagyományos népi gyógyászat gyomor- és bélbajokra, vese- és légzőszervi betegségek kezelésére használja. Fokozza az étvágyat. Népgyógyászati alkalmazása: levelét tinktúraként hörghurut esetén használják (70g apróra vágott levél + 100ml alkohol); ezt 10 napig áztatják, majd naponta 20-30 cseppet fogyasztanak egy pohár vízzel. Teában egy kávéskanál szárított borostyánlevelet 2 dl forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd leszűrjük. Igyunk meg belőle napi 1-3 csészével; esetleg mézzel édesítve. Egyes leírások szerint gargarizálásra, fürdővízbe, sebek kimosására, valamint bőrbetegségek gyógyítására is alkalmas.

Bár többféle recept ismert házi használatra, háziszernek nem javasolt.  Ugyanis túladagolásnál vagy arra érzékeny személyeknél súlyos mellékhatások léphetnek fel: nyálfolyás, hányinger, hányás, hastáji fájdalom, súlyos hasmenés, pupillatágulat, láz, gyengeség, arcbénulás, ataxia, koordinációs zavar, kóma excitáció. Gyakori a kontakt dermatitisz  (hólyagos elváltozás, ödéma, bőrvörösödés).

borostyanfüggöny

Több borostyánlevél szirup is kapható a hazai forgalomban. Ilyen például a Prospan nevű készítmény. A 100 ml szirup 0.7 g borostyánlevél (Hedera helix fol.) száraz kivonatát tartalmazza. Köhögéssel járó heveny légcsőhurut (gyulladás) és idült, gyulladásos  légzőszervi panaszok tüneti kezelésére alkalmazzák.terméses borostyán

A borostyán levelek főzete külsőleg reumás testrészek borogatására, különböző bőrbetegségek, korpás fejbőr, „narancsbőr” kezelésére alkalmazható. Borogatáshoz friss ,zúzott borostyán levélből és lenmagból 1:3arányban pépet készíthetünk. A Természetgyógyász Magazin az alábbiakat ajánlja: Hajmosás utáni öblítőszerként használva a sötétbarna, fekete hajnak selymes fényt kölcsönöz. Narancsbőr kezelésére a levelekből erős főzetet készítünk, melybe 1-2 csepp boróka- és rozmaringolajat keverünk. 20 perces meleg tengeri sós fürdő után egy főzettel átitatott kendőt helyezünk a cellulitiszes bőrre, folpackkal betakarjuk, száraz ruhával rögzítjük. Vigyázat egyeseknél allergiás tüneteket válthat ki!

Gyógyszeripari alapanyagként légcsőhurut, szamárköhögés, tüdőasztma, külsőlegfejbőr ápolására szolgáló készítmények alkotórésze. Más  gyógyszeripari készítményekben javítja a perifériás vérkeringést.

A standardizált kivonatok biztonságosan alkalmazhatóak. De nem ajánlott két éves kor alatt és a borostyánfélékre érzékeny egyéneknél, terhesség és szoptatás időszakában. Hányás, hasmenés alkalmazásakor előfordulhat.

A feng shui hívei szerint a borostyán szinte folyamatosan chi energiát közvetít. A borostyán egy olyan energia dús növény, amely segít kilábalni a nehéz helyzetekből is. Tehát legalább a kertünkben tartsunk talajtakaróként, még inkább a ház falára futtassunk borostyánt. Ha pedig kifejezetten éhezzük a szerencsét, szerezzünk be pár cserép szobaborostyánt! Már csak azért is, mert a NASA vizsgálatai szerint megköti a levegő káros formaldehid tartalmát.

fán futó borostyán Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa