Biotrükkök a macskagyökérrel

Ha nincs macskaveszély a környéken, vagy javíthatatlan macskabarát vagy, ültess macskagyökeret! A biokertek elmaradhatatlan gyógynövénye.

A macskagyökér (Valeriana officinalis) nevét penetráns illatú gyökeréről kapta, azaz csak nekünk kellemetlen, a macskák imádják, miután a gyökér illata az ivarzó nősténymacskák illatát bocsájtja ki, odagyüjtve a környék összes bagzó macskáját. Gyöktörzses évelő, akár az 1 méter magasságot is eléri, páratlanul szárnyalt levelei átellenesen állnak, álernyőben csoportosulnak fehér vagy rózsaszínes, apró virágai, termése kaszat.

macskagyökér virágzat

Gyógyhatásáról sokfelé olvashatsz, arról is sokfelé találsz információt, hogy miért és hogyan édesgeti magához a macskákat, de kevés szó esik biokerti felhasználásról. Mi Jutka mamától tanultuk az alábbiakat:

A júniustól augusztusig gyűjthető virágzatából készíts macskagyökér virágzat préslét: a virágzatot vízzel keverve ledarálják, majd vászonzacskón leszűrik, átpréselik a levét. Sötét üvegben akár egy évig eltárolható. Egy csepp préslét egy liter vízhez adva kiváló bio-permetszert kapsz. Figyelem! 10 liter permetlé kb. 1000 négyzetméter területre elegendő!.

A permetszert vegyszermentes kertben jó hatásfokkal használhatod: Növeli a terméskötődést, fokozza a növények stressztűrő képességét, pl. szárazságstressz, hideg stressz, elősegíti a virágzást és a gyümölcskötődés, paradicsom gombabetegségei ellen hatásos, riasztja az egereket, pockokat. Ugyanakkor hatástalan az alábbi növényekre: saláta, retek, karalábé, káposzta, mangold, spenót, hagyma.

Gyökerének forrázatából készíthetsz magfürdőt, amellyel csávázhatod a zeller, paradicsom, sárgarépa, fehérrépa, hagyma  magját vetés előtt. 2 teáskanál szárított gyökeret 1 bögre vízzel forrázd le.

Kedveli a nedves élőhelyt. Ha szívesen kipróbálnád, nem csak gyűjtheted, hanem termesztheted is, hiszen igénytelen növény, lejtős, félárnyékos területekre kiváló. A legszebben mélyrétegű vályogtalajban fejlődik. Helyrevetés után 25 cm tőtávolságra ritkíthatod. A lisztharmat megtámadhatja.

Olvasd el ezt a cikkünket is: Tanácsok macskatartóknak, és macska távoltartóknak!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa