Bereczki bőtermő

Telepítsünk kéthasznú Bereczki bőtermő birset! Ennek a régi magyar fajtának a fája nagyon szép, virágai impozánsak. Dísznövényként is megállja a helyét. Pompás terméseiből finom befőtt, sajt, lekvár, ivólé készíthető. Az alapfajtát Félegyházán 1883-ban találták. Nevét Bereczki Máté pomológus (Romhány, 1824. – Kunágota, 1895) után kapta.

bereczki bőtermőFotó: safru.hu

A jelesnapok.oszk.hu így emlékezik meg róla:  BERECZKI MÁTÉ (Romhány, 1824. szept.24. – Kunágota, 1895. dec. 9.) gyümölcsnemesítő, pomológus. Kőfaragó mester fiaként született, Bagyinszki Máté néven. Pesten jogot tanult. Egyike volt a márciusi ifjaknak, Petőfi, Vasvári, Jókai barátai közé tartozott. A szabadságharcban tiszti rangot érdemelt ki. 1849-ben üldözötté vált, bujdosnia kellett, csak 1857-ben részesült közkegyelemben. Mezőkovácsházán telepedett le, rövid ideig körjegyző volt, majd tíz évig házitanítóskodott. Munkaadói birtokán kezdett el pomológiával foglalkozni. A lepusztult gyümölcsös újjászületik a keze alatt: több mint ezer, a fajták különböző változataiból álló saját nemesítésű gyümölcsfát ültet el és nevel. Sosem részesült hivatalos kertészeti szakképzésben: tudását önképzéssel, könyvek, szakfolyóiratok olvasásával és gyakorlati tapasztalataiból szerezte. Vásárolt egy területet Kunágota pusztán, ahol a német, francia, belga, holland pomológusoktól hozatott gyümölcsfákból kialakította az akkori Magyarország egyetlen hiteles fajtagyűjteményét. Tevékenységének és mintagyümölcsösének híre volt egész Európában de még a tengerentúlon is. Rendszeresen publikált hazai és külföldi szaklapokban. Főműve egy négykötetes könyv, a Gyümölcsészeti vázlatok (1877-87), amit a gyümölcstermesztők még ma is bibliaként forgatnak: ebben többek között 472 féle körtét, 423 féle almát, 136 féle szilvát, 27 féle cseresznyét különböztet meg. Az ő nevéhez fűződik a jonatán alma első hazai ismertetése. Harminchárom éven keresztül, haláláig gondozta gyümölcsöskertjét, nemesítette fáit. Őt tekintik a hazai gyümölcsészet atyjának.

A birs, mint növény bemutatása

A Bereczki bőtermő (Cydonia oblonga Miller ‘Bereczki Bőtermő’, Rosaceae) az egész világon elterjedt magyar fajta. Dísznövényként is ültetik.  Nagy, halvány színű virágai tavasszal nyílnak. Termése, levelei ősszel pompás sárga színt öltenek. Körte alakú, bordázott gyümölcsöket nevel. Gyümölcse nagy. Húsa fehére-sárga, illatos, édes. Közepesen lédús. Dísznövénynek is kiváló!

A kert napos részébe ültessük, lehetőleg szélvédett kertrészbe. Meleg- és fényigényes növény, jó vízgazdálkodású, középkötött talajon fejlődik a legjobban. Sekélyen gyökerezik.

A gyümölcsök szeptember közepétől október közepéig kaphatók a piacon. A termelők száma 1-2 ezerre tehető.

Előnye

 • Mutatós, kéthasznú fa
 • kiskertbe is ajánlott, 5-8 méter magas
 • Termőhely iránt igénytelen
 • Télálló
 • Szárazságtűrő
 • A gyümölcs érése szeptember végén kezdődik, januárig tárolható
 • gyümölcse hatalmas, 300-500 g súlyú
 • A legízletesebb és legillatosabb birsfajta

Hátránya

 • Gombabetegségekre és baktériumos tűzelhalásra fogékony
 • Gyümölcsmoly és az almamoly kedvel
 • Pajzstetvek nem kímélik
 • Húsbarnulásra hajlamos
 • Önmeddő gyümölcsfaj, ezért legalább 2-3 fajtát vegyesen kell telepíteni.

A birs növényvédelme

Ősszel, a szüretet követően, a fákról el kell távolítani a gyümölcsmúmiákat, mert ezzel megakadályozható a fertőzések elterjedése, és a rovarok áttelelő példányainak ily módon való elpusztítása révén, a kártevők elszaporodása. A tűzelhalás is fertőzi a birset. Védekezésképpen a begörbült hajtásvégeket az egészséges részig vissza kell vágni, és a begyűjtött levéllel meg a leszedett gyümölcsmaradvánnyal együtt elégetni. A metszőolló fertőtlenítést hypo helyett vihar öngyújtó lángjával ajánlja Dr. Sipos Béla Zoltán, a metszés tanfolyam szakember.  A hypo ui. “megeszi” idővel a fémet. Varasodás, monília ellen Chorus, Topas, Switch, Teldor használatát javasolja Dr. Némethy Zsuzsanna, a Kiskert tanfolyam egyik szakembere.

A birs metszése

Nevelhető alacsony törzsű fának is, de jobb a bokor alak. Bokorformát akkor kapunk, ha a talaj felett 20-40 cm magasan elágaztatjuk a növényt. A koronát évente vizsgáljuk át, és a sűrűn álló vesszőket, gallyakat ritkítsuk. Ügyeljünk arra, hogy az ágak végét ne vágjuk le, mert ott hozza a termést. A gyümölcs ugyanis az egyéves vesszők vegyes rügyeiből fejlődő 5-8 centi hosszú hajtások csúcsán terem. Háromévenkénti erősebb metszéssel ösztönözhetjük a folyamatos növekedést.

Birs ültetés

A földlabda nélküli facsemetét novemberben, a fagyok előtt telepíthetjük. Helyigénye 3×4 méter. A kiásott gödrökbe, először tegyünk érett istállótrágyát, majd ássunk be karót támasztéknak. Ezt követően a facsemetét tegyük a kiásott gödörbe, köré finom, morzsalékos földet szórjunk. A törzset néhányszor mozgassuk ide-oda, hogy a talaj a gyökerek közé is bekerüljön. A gödröt félig töltsük fel, majd tapossuk meg úgy, hogy a gyökerek biztosan álljanak, de ne legyenek összepréselve. A maradék földet csak utána tapossuk be. Végül a talajra kerülhet vékony réteg komposzt vagy érett istállótrágya, ezzel megvédjük a föld kiszáradását, illetve későbbi átfagyását, meg a gyomokat is elnyomjuk. Érdemes több fajtával együtt telepíteni a megfelelő termékenyülés érdekében.

A birstermesztés buktatói

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák