Az ananászra hajaz az üstökös liliom, ugye?

Bár az üstökös liliom kinézetében az ananászra hajaz, nem áll vele rokonságba. A jácintfélék családjába tartozó üstökös liliomok nyáron virágzó, egzotikus, könnyen tartható hagymás növények. Ismerd meg őket!

Eucomis zambesiaca

Eucomis zambesiaca, Garuso hegy, közép-Mozambik. Fotó:Ton Rulkens, commons.wikimedia.org This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

A jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozó üstökös liliomok Dél-Afrika nyitott, sziklás társulásaiban élnek. A magyar üstökös liliom illetve tudományos nevén Eucomis (jelentése gyönyörű haj) nemzetség görög eredetű tudományos elnevezés arra utal, hogy a fajtától függően a 20-70 cm magas virágszáron, a virágzat tetején, az ananászéhoz hasonló evélüstök fejlődik, ezek a fellevelek a fajtától függően zöldek, néha színesek. Tőlevél rózsát alkotó, lándzsás levelei zöldek vagy fajtától függően burgundi vörösek, a virágok fehérek, rózsaszínek vagy ibolyakékek. Késő nyáron virágszárat nevel, amelyen füzérben álló virágzat fejlődik. A virágok alulról fölfelé nyílnak. Egy virágzat élettartama 2-3 hét. Ősszel a növény visszahúzódik, lombja nem telel át.

Érdekességként megemlítjük, hogy őshazájában az Eucomis nemzetség mind a 10 tagja (hagymája) gyógynövény. Légzőszervi, húgyúti és vesebetegségek, reuma gyógyítására használja a népgyógyászat. Gyulladáscsökkentő hatásán túl gombaölő hatása miatt potenciális gyengéd növényvédő szer az ökológiai gazdálkodásban. (Forrás: DOI: 10.1016/j.jep.2013.11.002, PubMed) Több faj szerepel a vörös listán.

Eucomis bicolor

Az Eucomis bicolor fajt John Gilbert Baker 1878-ban írta le. A leggyakrabban termesztet faj, amely trópusi hangulatot kölcsönöz a mérséklet éghajlati övezetben található kerteknek. Fotó: T.Voekler, commons.wikimedia.org , This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Napra, nagy melegben félárnyékba, jó vízgazdálkodású talajba való. Ha teleltetni akarod, a hagymákat elvirágzás után fel kell szedni, kivéve, ha védett helyet tudsz biztosítani számára. A kint hagyott hagymákat nem árt lombbal takarni. Ha a hagymáit felszednéd, elvirágzás után vágd vissza a virágszárat, ami egyébként a kint hagyott növényeknek sem árt, és várd meg, amíg a levelek lassan elszáradnak. Tárold a földtől megtisztított hagymákat száraz, meleg helyen. Ha cserepes növényként neveled, hagy a hagymákat a cserépben, a cserepeket vidd száraz, meleg helyre. Az öntözést hanyagold. Kora tavasszal, a fagyok elmúltával a kert legmelegebb, napos helyére ültesd. Másik lehetőség, hogy a hagymákat bent megindítod a kiültetés ideje előtt egy hónappal. Fiókhagymák leválasztásával és magvetéssel  is szaporítható. Ha magról vetve 4-5 év múlva virágzik! .Akkor lesz a legszebb, ha egy csoportba 3-4 nagy hagymát ültetsz. 12″-os cserépbe három hagyma ajánlott.

A növekedési időszakban, egészen a virágzás végéig tartsd a talaját nedvesen. Meghálálja, ha két-három hetente tápoldatot kap. Ajánljuk figyelmedbe a kertlap kertészeti Webáruházban is kapható Zöldpajzs® komplex lombtrágyát, amelyet kerti és szobanövényeidre egyaránt használhatsz.

Remekül mutat sétautat szegélyezve. Jól kombinálható az alábbi növényekkel: Coreopsis, sedum, Begonia, Calla, Bergenia. Származási helyére utalva ajánljuk öntözött sziklakertekbe is. Ahogy a hagymák ültetésénél említettük, szépen díszlik csoportosan cserépbe, konténerbe ültetve.

Eucomis vandermerwei

Eucomis vandermerwei

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!