Avokádó, az ügyeletes szuperétel

Az ügyeletes szuperételek a chia mag, és a gránátalma mellett az avokádó, miközben az elmúlt években körberajongott kókuszdió lassan kezd veszíteni a vonzerejéből. Itt megtudhatod, hogy mi mindenre használható az avokádó csonthéjas gyümölcs.

avokádó

Avokádó gyümölcs

Ha avokádó gyümölcsre vágyunk, vásároljunk inkább. Az avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték eredetű neve, “ahuacacuahat”, herefát jelent. Mielőtt még meglódulna a fantáziánk, annyi elárulható, hogy a gyümölcsök párosával csüngnek a fán… De váltsunk témát! Beszéljünk az avokádó tápértékéről! A gyümölcs magas telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma, A-, C- és E-vitamin tartalma miatt egészséges. Fehérjegazdagsága miatt pedig kiváló húspótló. Rosttartalma magas, ezért emésztésserkentő. Az érettséget úgy állapíthatjuk meg, hogy enyhén megnyomjuk a gyümölcsöt. Az éretlen gyümölcs bizony kőkemény. Az éretlen avokádó 6-8 napig érik, de az érett gyümölcs 1 napnál nem tartható tovább. Az érleléshez legjobb, ha papírzacskót használunk. Hűtőben nem igazán tárolható.

Vigyázat, a feldarabolt, meghámozott avokádó megbarnul a levegőn, akár az alma! Íze úgy érvényesül a legjobban, ha citrommal, kevés sóval és hagymával bolondítjuk. Az avokádót a trópusokon a szegények vajaként is emlegetik, mert teljesen beérett állapotban vajként kenhető.

Akinek kedve van meg is munkálhatja a gyümölcsöt. Itt a lancasteri Ann Goodwinszárított avokádóból készült faragványait láthatjuk.

Az avokádó mag szintén szépen faragható.

Avokádó olaj

A hidegen sajtol avokádó olaj kulináris értéke az oliváéhoz hasonló. Haj és bőrápoló készítmények alkotója. Az olajban főként telítetlen zsírsavak (olaj-, linol-, palmitoleinsav) észterei vannak jelen, ezek összmennyisége elérheti a 80%-ot. A telítetlen zsírsavészterek mellett egy telített zsírsav, a palmitinsav észtere is megtalálható az olajban, mégpedig 5-25%-nyi mennyiségben. Az olaj további, figyelmet érdemlő összetevői a vitaminok (pl. A-vitamin) és a fitoszterolok (pl. béta-szitoszterol).

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Avokádó olaj kozmetikai alkalmazása

Az avokádó olaj előnyei: bőrhidratáló,  fokozza a kollagén termelést, hatékony kiegészítő pszoriázis és ekcéma kezelésében, égési- és egyéb hámsérülések esetén bőrhűsítő, babapopsi kivörösödés ellen hatékony, fejbőr viszketés és korpa ellen hatásos, serkenti a hajnövekedést. Alkalmazása előtt bőrpróbával győződjünk meg róla, hogy nem vált ki allergiás reakciókat.

Avokádós arcpakolás: A meghámozott avokádó héját ne dobjuk el, hanem használjuk gyengéden masszírozzuk a belső felével végig az arcunkat, majd hagyjuk hatni néhány órán át. Végül öblítsük le bő langyos vízzel. További lehetőség, ha egy avokádó érett, puha gyümölcsét pürésítjük, hozzákeverünk egy teáskanál avokádó olajat, az alaposan megtisztított, szárazra törölt arcra kenjük, úgy, hogy a száj és a szemek körüli részeket kihagyjuk. kb. negyed órát hagyjuk a bőrön majd meleg vízbe áztatott és kifacsart törölközővel, törlő kendővel enyhéz az arcba masszírozva töröljük le az egészet. Végül kézmeleg vízzel alaposan öblítsük le.

avokádó olaj

Készítsünk relaxációs aromaterápiás fürdőolajat: keverjünk össze 4 dl avokádó olajat, 2 dl mandula olajat tiszta, száraz lábasba. Forrósítsuk fel az olajkeveréket, majd vegyük le a tűzről, és két kanál gézbe csomagolt esetleg zacskós zöldteát lógassunk bele. Amikor a folyadék lehűlt, adjunk hozzá 10 csepp levendula olajat, 8 csepp kamilla olajat, 4 csepp ilang-ilang olajat, két csepp rózsa olajat. Sötét, jól zárható üvegbe töltsük, és legalább 24 óra hosszat hagyjuk, hogy összeérjen. Egy kádnyi vízbe fél dl-t használjunk belőle. Hűvös helyen tároljuk.

Avokádó olajos hajpakolás készítése: 2 evőkanál avokádó olajat és 2 evőkanál ricinus olajat öntsünk edénybe és melegítsük fel. A benedvesített hajra még melegen vigyük fel, és hagyjuk rajta több órára, ideális esetben éjszakára. Végül mossuk meg samponnal a hajat.

Avokádó a konyhában

A HVG gasztronómiai rovata így ír:

Az avokádóból készíthetünk szószokat, krémeket, tehetjük salátába, készíthetünk belőle krémlevest vagy a főzés végén adhatjuk más levesekhez. Például a mexikóiak előszeretettel használják levesbetétnek a korianderes  paradicsom-, de még a kukorica-krémlevesbe is (nem szabad főzni, mert akkor megkeseredik). A legismertebb, pirítósra kívánkozó avokádókrém a guacomole, ami manapság egyre több hazai bisztró, kávézó, söröző étlapján feltűnik.

avokádó szósz hozzávalói

Íme egy Jamie Oliver-féle változat: Két érett avokádót (egy felet apróra darabolva félre teszünk) és egy újhagymát feldarabolunk, néhány kemény húsú paradicsomot (a felét félretesszük) és egy kis piros chilipaprikát kimagozunk, és mindezt egy fél citrom levével és kevés friss korianderlevél társaságában botmixerrel simára kikeverjük. Ezután hozzátesszük a félretett avokádódarabokat és még egyszer átkeverjük. A krémet csak ezután sózzuk és borsozzuk (lehetőleg frissen őrölt fehér borst használjunk), és már kenhetjük-mártogathatjuk tortillára pirítósra. Ha valaki nem bírja az erőset, a chili paprika kihagyható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák