Amit a télikertről tudni kell

Az újabban nálunk is divatos télikert különleges életkörülményeket teremt. Szakemberek tökéletes tervezőmunkája és precíz kivitelezés szükséges ahhoz, hogy a télikert mind technikai, mind esztétikai szempontból megfeleljen az elvárásoknak, illeszkedjék a környezetbe, és optimális életteret biztosítson a növényeknek.

schönbrunni orangerie

A schönbrunni orangerie. A fotó a Citrus Napokon készült, egy szakmai kirándulásunk alkalmával. 

Mi a Télikert?

A napfényben úszó építményekben növényeink teljes szépségükben pompázhatnak, sokunk számára ez a megálmodott éden.

Valamikor a nemesség privilégiumai közé tartozott a télikert építés, ma reneszánszát éli, és a boldog télikert tulajdonos számára lehetővé teszi, hogy egész évben egzotikus növényekkel vegye körül magát.

A télikert a lakótér megnövelésének egyik legszebb formája, kialakítására sok megoldás kínálkozik. Megépíthető akár a bejárati ajtó előtt létrehozott szélfogóban, vagy próbálkozhatunk erkélybeépítéssel is, egészen a legmodernebb tólóajtókkal ellátott építményekig bezárólag. A végeredmény, hogy a kertet behoztuk házunkba, ahol a szobanövények kapcsolatot teremtenek az ember és természet között, velünk élnek még a szürke téli napokon is.

A télikertek története

Évszázadok óta nevelnek növényeket a lakásban. Az első üvegházakat botanikus kertekben építették tudományos célból, hogy egész évben megfigyelhessék a távoli országok egzotikus növényeket.

A XVII. században a főúri palotákban orangerie-t (ejtsd oranzseri) alakítottak ki, vagyis déligyümölcsök nevelésére szolgáló üvegházakat, amelyek a télikertek előfutárainak tekinthetők. Az orangeri fogadásokat kedvelt színtere volt, ahol igazi kuriózumot jelentett, hogy a vendégek közvetlenül a fákról szedhették le a gyümölcsöket.

A télikertek a XIX. században lettek igazán divatosak. A fény megfelelő beesési szögével kapcsolatos különféle kutatómunkák, a nagy teljesítményű acélszerkezetek lehetővé tették, hogy remekül funkcionáló üvegházak épüljenek. A télikert státusszimbólummá vált, aki csak tehette, építtetett egyet magának. Az első világháború az üvegházkúltúra átmeneti eltűnését jelentette, de nem váratott sokáig magára a “modern télikert” megjelenése, felépítésükhöz mind újabb technikákat, anyagokat alkalmaztak.

Schönbrunn, pálmaház

A fotó a schönbrunni pálmaházban készült, ahová egy kirándulás keretében látogattunk el. 

A télikert funkciója mindennapjainkban

A télikert nagy üvegfelületével magasabb fényhozam érhető el, így a növényi zöldtömeg sok oxigént termel, ami pozitívan befolyásolja a helyiség atmoszféráját. Ezek a tényezők együttesen jelentős mértékben hatnak közérzetünkre is.

Tudományosan bebizonyított tény, hogy a közvetlen napfény élettanilag fontos hormonjainkat szabályozza, szellemi és fizikai aktivitásunkat is jelentősen befolyásolja. Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy verőfényes napokon hangulatunk merőben jobb, mint borús napokon. Ezért is fontos, hogy ősszel, vagy télen a kevés napfény is életünk része legyen.

Ma már a legegyszerűbb üvegépítményektől a teljes mértékben napenergiával működő házakig terjed a “télikert paletta” választéka, hogy napsütés utáni vágyunkat kielégíthessük.

Építészek többször bemutatták, hogy az üveg alatti “lakóparadicsom” nem csak pihenőhelyként tesz jó szolgálatot, hanem munkahelyként is kiválóan funkcionál.

Cikk ajánlat: Építsünk télikertet

Növények + télikert = klímaberendezés

Egy növényekkel betelepített télikert a lakótér szempontjából ingyenes klímaberendezésként működhet, a ház energiemérlegét pozítívan befolyásolhatja. A télikert télen felfogja a meleget, nyáron viszont nem engedi ki a hideget. Télen a felmelegedett levegő a télikerten át bejut a ház többi részébe ha az elválasztva áll a többi lakótértől. Nyáron a növények azáltal, hogy leveleiken keresztül párologtatnak, hőt vonnak el környezetükből, megfelelő árnyékolás biztosítanak és így sokkal kellemesebbé tehetik a belső klímát.

Az energiatöbblet az üvegházhatásnak köszönhető. A rövidhullámú napsugárzás akadálytalanul átjut az üvegen és ezt a belső felületek abszorbeálják, majd hosszúhullámú hősugárzás formájában leadják, ez viszont már nem tud távozni az üvegfalakon keresztül. Megfelelő elhelyezés, illetve tájolás esetén a ház zajszigetelésénél is nagy szerepe lehet a télikertnek.

A növények szerelmeseinek nagy örömére itt azok a növények is jól érzik magukat, amelyek a mi éghajlatunkon csak nagy nehézségek árán tarthatók életben. A növények származási helyének leginkább megfelelő körülményeket kell biztosítani, hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük.

Cikk ajánlat: Növények a télikertben

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa