Építsünk télikertet

télikertVariációk a télikert elhelyezéséről, szerkezetéről, stílusáról, berendezéséről és növényeiről. A télikertek építésénél első szempont, hogy mit szeretnénk, milyen szerepet töltsön be életünkben, mit várunk tőle: Időszakos vagy huzamos tartózkodásra akarjuk-e használni, itt tárolnánk, teleltetnénk-e növényeinket, esetleg az úszómedencét tennénk vele hangulatosabbá. Ha kevés a helyünk, akkor is vannak lehetőségeink. Egy ablaknyílás kibővítése vagy lodzsa is nyújthat kellemes hangulatú és klímájú belső teret, belső kertet.

A télikert átmenet a lakótér és külső környezet, a természet között. Manapság nem csak növényes télikertek léteznek. Van, ahol a kert növényei adják a vizuális élményt, és a berendezést is ehhez igazítjuk. A jól megtervezett télikert télen-nyáron élvezhető. A havas táj télen szinte beköszön az ablakon, míg mi a növényeink között, a meleg lakásból lesünk kifelé. Az élmény legalább akkora, mint télen termálvizű medencében lubickolni, míg körülöttünk minden csupa hó.

Télikert hőtárolása

A télikertek sokszor természetes üvegházként működve melegszik. Ha árnyékolással, a tető lefedésével, az ablakok részleges árnyékolásával meggátoljuk a túlmelegedést, valamint a télikert fekvése is megfelelő, akkor nem válik nyáron lakhatatlanná, viszont télen sokat segít a alacsonyan tartani a fűtésszámlát. Bár az őszi-téli nyirkos időben fűtést igényel, de az igazi mínuszok idején gyakran derült az ég, és a napsugarak melegítő hatása érvényesül.

télikert lakótér

A zsindelytetős, fedett télikert költség kímélő megoldás, a túlmelegedés kockázatát is csökkenti. Az üvegtető megfelelő körülmények között alkalmazható, különleges élményt nyújt télen és nyáron is, éjjel a csillagok is beragyoghatnak. A hőszigetelt üvegek szintén segítenek a megfelelő belső klíma kialakításában.

A hőcsökkentő árnyékolás történhet természetes úton is, ha az üvegépítményre legalább részben lombhullató fák árnyéka vetül.

Télikert szellőzése

Bár az egyszerű, nyíló ablakok költségei jóval alacsonyabbak, mintha tolóajtót választanánk, de a helység átszellőzését a tolóajtók jobban biztosítják, és lehetővé teszik, hogy nyári kánikulában, árnyékolással rásegítve igazi oázissá varázsolhatjuk a helységet, és a lakást szinte kiköltöztethetjük a kertbe. Mindenképpen megfelelő mennyiségű nyitható elem szükséges a télikert tájolásának és méretének megfelelően.

A télikertben a szellőztetés történhet mesterségesen is, gépi módszerrel, vagy klimatizálással (a szellőztetés azért is fontos, hogy a különböző gombabetegségek ne terjedjenek el a növényeken).

Télikert szerkezete

A vázszerkezet anyaga lehet fából, műanyagból, alumíniumból és acélból. Az általánosan alkalmazott anyagok mindegyikének megvan a maga előnyös és hátrányos tulajdonsága.Az anyagiak szempontjából a legolcsóbb alternatíva az acél belső szerkezetű, műanyag borításos télikert vagy teraszfedés. Ezt követi a fehér vagy színesre festett alumínium szerkezetet, míg a faszerkezet a legdrágább.

Mindezek mellett távlati célokat is szem előtt kell tartanunk:

  • A vázszerkezet színe mindenképpen jó, ha harmonizál az épület elemeivel.
  • A fényáteresztő anyagnak hangszigetelőnek, hőszigetelőnek, napvédőnek, biztonságosnak kell lennie.
  • A szerkezeti anyagok kiválasztásakor az épület adottságait kell követni.
faszerkezetű télikert

Forrás: www.ofdesign.net

Faszerkezet előnye a természetes megjelenés, jó hőszigetelés. Manapság azonban, nagyrészt fémből vagy műanyagból építenek télikerteket. Az alumínium előnye, hogy könnyű, tartós, esztétikus, bármilyen színűre festhető és utólagos gondozást nem igényel. Ugyanilyen jó tulajdonságokkal rendelkeznek a különböző műanyagokból készült szerkezetek. Tetőelemeket azonban nem célszerű készíteni belőlük, viszont annál gyakrabban használják őket oldalsó ajtónyílások kialakításához. Az acélszerkezetek előnye az alacsonyabb ár és nagy szilárdság, hátránya a gyors korrodálódás.

A télikert stílusa

A belső objektumokkal harmonikus egységben tervezzük télikertünket az aljzattól az oromig (szobanövények, bútorok, lámpák, stb.).

A növények különböző részeket kapcsolhatnak össze a lakásban, ezért fontos, hogy összhangban legyenek környezetükkel. A kellemes hatás elérése érdekében nem feltétlenül szükséges dzsungelt képezni, a “kevesebb több” elve alapján finom érzékkel összeállított növény együttes tökéletes karaktert adhat télikertünknek.

A különböző stílusú bútorokhoz különböző növények illeszthetők. Ha télikertje még kialakulóban van, néhány irányelv követhető például a bútorok sílusa:

rusztikus télikert
  • Rusztikus stílusú, amelyeket leginkább a kézzel festett tárgyak, hajópadló és gerendás famennyezet, a természetes
    alapanyagú textíliák, meleg színek és különböző kézi készítésű agyagedények jellemeznek. Ehhez a stílushoz apró levelű ámpolna növények illenek: különböző aszparáguszfajok, szobai borostyán, díszpaprika, korallvirág stb. Ez az enteriőr kevésbé lenne összhangban egzotikus növényekkel.
  • A klasszikus, hűvös eleganciájú, nehéz anyagokkal kárpitozott bútorokhoz a különféle szobapálmák, fikuszok, amarillisz, flamingóvirág illenek, ezek jól oldják, lazítják a “nehéz” tárgyak vonalait.
  • A mediterrán hangulatot adó nád, rattan vagy a viktoriánus korra jellemző fémből készült bútorok ugyanúgy illenek ide, mint a szecessziós tömörfából készült bútorok. Vezérnövényekként citrusféléket, leándert, törpepálmát, kísérőnövényekként rozmaringot, mirtuszt helyezhetünk el.
  • A Kelet – ázsiai stílusú télikertbe, melyben a különböző zöld árnyalatok és természetes anyagok dominálnak, bambuszfajokat, szobaaráliát, azáleákat, kaméliákat telepítsünk.
  • – A mexikói, sivatagi jellegű kert, amit gyarmati stílusú bútorok, rattanfotelek vagy tiszta vonalvezetésű vászonnal bevont székek jellemeznek. Vezérnövényekként varjúhájféléket, kaktuszokat, agávékat választhatunk, kísérőnövényekként pedig korallvirágot, kövirózsákat stb.

Télikert padlóburkolata

A padlóburkolat alapvetően befolyásolja a télikert összhatását. A természetes anyagok, fa vagy cserép, bármilyen növény–összeállítással harmonizálnak. A kisebb télikertekbe mindenképpen világos járólapok előnyösek, mert ettől optikailag tágasabbnak tűnik a tér. A sötét padló előnye viszont, hogy tárolja a meleget.

télikert kőburkolattal

Forrás: kepok.hol.es

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa