Algák bevetésen

A mikroalga a jövő mezőgazdaságának egyik főszereplője. Részben szuper élelmiszer, részben sokoldalú növény- és talajkondicionáló.

A mikroalgák kifejezés mai megfogalmazásban a mikroszkopikus méretű algák és az oxigéntermelő, fotoszintetikus baktériumok csoportját foglalja magába. A mikroalgák többnyire vízben élnek, de különböző talajtípusok felszínén, felszín közei rétegeiben is megtalálhatók.

mikroalga termesztés fotobio-reaktorokban

Mikroalga termesztés fotobio-reaktorokban
Forrás: – Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Photobioreactors-PBRs-used-in-growing-microalgae-a-raceway-pond-b-flat-plate_fig1_210202714 [accessed 8 Sep, 2019]

A mikroalgák, általában a szaporodás lassuló szakaszában másodlagos anyagcsere termékeket termelnek, amelyek az emberiség számára fontos biotechnológiai termékek. Ide tartoznak egyebek között szerves savak, szénhidrátok, aminosavak és peptidek, vitaminok, növekedést szabályozó anyagok, antibiotikumok, enzimek és toxikus vegyületek. Az algák bioaktív anyagai már több mint fél évszázada állnak az érdeklődés középpontjában. Szervesanyag tartalmuknak köszönhetően gazdag szénforrások, számba jöhetnek, mint bio fűtőanyagok, étrendkiegészítők, gyógyszerek, és kozmetikumok. Miután gyorsan fejlődnek, nagy zöldfelületük miatt aktívan fotoszintetizálnak, így jelentős a széndioxid megkötő képességük, akár a klímaváltozás elleni csodafegyverként is bevethetők.

A jövő zöldsége a mikroalga

algafarm

Startup Algreen, Hendrik Staarink. Forrás: Hendrik Staarink.

A hollandok szerint a jövő zöldsége a zöldalga. Az étkezési céllal termesztett Spirulina fonalas- kék-zöld, sósvízi mikroalgák iránt egyre nő a kereslet. Világszerte termesztik, táplálékkiegészítőként fogyasztják, szárnyas takarmányhoz keverik, halak lárváival, puhatestűekkel, rákokkal és kerekesférgekkel etetik. „nyersen” nem csak a minőségi éttermek kínálják, hanem sok dzsúsz alkotórésze is. Az alga különösen magas fehérjetartalma miatt a szuperélelmiszer kategóriába tartozik, miután gazdag vitamin-, ásványianyag- (főleg vas) és antioxidáns (fikocianin) forrás, jól beépíthető az egészségtudatos diétába. Legtöbben feldogozott formában, étrendkiegészítőkben fogyasztják, de egyre a jelentősebb a nyersalga fogyasztás is. Hollandiába több fűtetlen üvegházas algafarm is létezik. A termesztés energia igénye kicsi, növényvédelmet sem alkalmaznak, az algabetakarítás egyszerű. A víz minőségére (sótartalom) nem érzékenyek, nem bocsátanak ki üvegházi gázokat, nincs szükség az üvegházak szellőztetésére, a friss fogyasztásra termesztett alga esetében elmaradnak a beruházás- és energiaigényes szárítási folyamatok. Mindezért egyre többen adják a fejület étkezési algatermesztésre.

A mikroalga a mezőgazdaságban is bevethető

mosonmagyaróvári mikroalga gyűjtemény

Mosonmagyaróvári mikroalga gyűjtemény. Forrás: uni.sze.hu

Az ipari méretekben termesztett algák a növénytermesztésben is bevethetők. A talajlakó mikroalgák stresszhelyzethez alkalmazkodó anyagcseréjükkel, vagy éppen bioaktív anyagok termelésével válaszolnak, tehát a biotechnológia számára még értékesebbek, mint a vízi mikroalgák. A talajlakó mikroalgák növényi hormonokat, növénypatogén gombabetegségek elleni, valamint antimikrobiális hatású vegyületeket, tovább rovarriasztó repellens, vagy éppen rovar vonzó vegyületeket termelnek. Hatásukat mind a növény felületére juttatva, mind a talajba juttatva (talajoltás) kifejtik. Az algával kezelt növény gyökérzete kiterjedtebb, leveleik klorofill tartalma magasabb,  lombozatuk nagyobb, többet teremnek, és szárazságtűrésük is kifejezettebb. Magyarországon széles körben folynak kutatások, és több algakészítmény kapható a magyar piacon is. Mikroalgák tömegtermesztésére EU támogatott projektünk is van az iarai algatermesztés megvalósítására, a munka a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar Növénytudományi Tanszéke professzorának, dr. Ördög Vincének a vezetésével folyik.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa