Adj a madaraknak karácsonyi ajándékot!

Ajándékozz a madaraknak madáretetőt, madáreleséget, és gyönyörködj a madarakban télen is! Madarat etetni nem csak a családi ház kertjében lehet, hanem az erkélyen, ablakpárkányon, vagy a közeli parkban is.

A természet majd gondoskodik róluk -gondolják sokan. Ám a valóság rácáfol erre. Az õszi kerttisztítással számos olyan dolog is “lapátra” kerül, amely a madaraknak és más élõlényeknek is életmentõ lehet a téli idõszakban.

madáretető

Egyes madarak gyümölcsökkel, magvakkal, mások rovarokkal, vagy gerinctelen állatokkal, illetve kisebb rágcsálókkal táplálkoznak. Télen kevés a táplálék, és a megszerzésére fordítható idő is rövidebb. A kisállatok többnyire téli álmot alszanak, a rovarok egy része elpusztul a vegetációs időszak végére. A magvak csonttá fagynak a hidegben, a gyümölcsök elenyésznek. A hosszú, dermesztő éjszakákon megfagyhatnak a madarak. Mind ebbő kiderül, hogy ezt az időszakot a legnehezebb átvészelniük. Ekkor léphet közbe az ember.

Ha téli menedéket készítünk a madaraknak, olyan növényeket ültessünk a kertünkbe, amelyek élelmet és búvóhelyet biztosítanak. A fekete napraforgómagvak sok madarat – a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, a harkályt is – életben tartják. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele. Tanácsos a magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni.
A rovarevõ madarak számára a legmegfelelõbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerû az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek legkedveltebb téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földrõl szeretnek felcsipegetni.

cinkegolyó

Faggyú és mag keverékből álló cinkegolyó hálós kiszerelésű cinkegolyó

Az elhelyezésnél vigyázzunk arra, hogy a madarak ne váljanak könnyen macskák prédájává. A lehetõ legszárazabb helyekre kerüljön az eledel. Az etetõt rendszeresen tisztítsuk és lehetõleg ne készítsünk furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót!

Ha egyszer már belekezdtünk a madarak etetésébe, felelősséggel tartozunk irántuk. Nem szabad még néhány napra sem téli eleség nélkül hagynunk őket, mivel ha már odaszoktak etetőnkhöz, jórészt onnan is szerzik be táplálékukat. Ha az éléskamrájuk pár napra üresen marad, a táplálékra várakozó madarak könnyen belepusztulhatnak feledékenységünkbe. Amikor ősszel kertünket rendezzük, hagyjunk a földön virágmagvakat, néhány gyümölcsöt, bogyót, diót. Így a téli napokon is gazdag marad környezetünk madárvilága.

sziv alakú madársütemény

Sziv alakú madársütemény.

Madársütemény

2 csomag zselatint oldjunk fel 1 dl hideg vízben. Várjunk pár percet. ezalatt forraljunk fel 2 dl vizet, és öntsük hozzá. Kevergetés után öntsünk bele 3 dl madáreleséget. Kevergessük, amíg kihűl. Tépjünk le egy darab fóliát, ami illik egy szív alakú süteményforma alá. Kenjük be olajjal. Töltsük bele a madáreleséget, egy szívószálat dugjunk a felső részére, aminek segítségével egy lyukat formálunk. itt fogjuk egy spárgával a fára akasztani. Süteményformába töltött madáreleséget tegyük a hűtőbe, hogy lehűljön és megszilárduljon. A lyukba fűzzünk egy spárgát, és akasszuk a fára. Tipp: használhatunk csillag, karácsonyfa, vagy egyéb formákat is. A masszát beletölthetjük egy fél, kifacsart és kikapart narancshéjba is.

Az etető fontos kiegészítője az itató

Nézm meg jutka mama tanácsait. Jutka mamával itt találkozhatsz!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa