A sok hasznú évelő len helye a díszkertben

Az évelő len megkapó kék virágaival a természetközeli kertek egyik legszebb dísze. Tartása egyszerű, díszértéke magas. Ráadásul hasznos méhlegelő.

A len nemzetségbe mintegy 200, főleg kék virágú faj tartozik. A nemzetség a mérsékelt égövi és szubtrópusi területeken található, lágyszárú évelő növények tartoznak ide jellemzően rostos szárral, keskeny levelekkel és ötszirmú, kék virágokkal, bár léteznek vörös, rózsaszín és sárga virágú fajok is.

Az Eurázsiában honos évelő len (Linum perenne) közepes termetű, 50-60 cm magas évelő növény, amely Európa szerte elterjedt eurázsiai faj. Bokros termetű, kimagasló, vékony, de erős szárán egész nyáron hozza kedves égszínkék virágait. Virágait tavasz végén kezdi el hozni. A virágok csak egy napig nyílnak, déltől kezdődő sziromhullással, de a növény minden nap új virágokat bont. Hosszú virágzási periódusa miatt hasznos beporzó vonzó növény. Termése tok.

évelő len virága

Az évelő len haszna

Éretlen magja, ahogy a teljes növény is cianid glikozidodot, linamarint tartalmaz, ami azonban hő hatására elbomlik. A háziállatokra, emberre is mérgező hatásút, de pl a lovak emésztőrendszere az emésztés során nem bontja el a vegyületet, így nem szabadítja fel belőle az egyébként mérgező cianidot. Magas olajtartalmú, diós ízű, tápanyagban, olajban gazdag érett magját főzve fogyasztják. Nyersen enni tilos!

Szárának rostjaiból készülnek különböző lenvászon termékek, ruházat, kötél, vitorla, bár a házilennél (Linum usitatissimum) kevésbé értékes a rostja. A vászonszövetet már az egyiptomi sírokban is találták, és gyakori volt Amerika korai történelmében.

A népgyógyászat szintén széles körben használja. Egy kis ízelítő a felhasználásra: A növény teája reumaellenes, szélhajtó, emésztés céllal fogyasztják, külsőleg zúzódásokat borogatására használják. A hasmenés kezelésére az egész növény tinktúráját használják. A gyökerek infúzióját szemöblítőként használják.

Évelő len a díszkertben

Dísznövényként természetes hatású kertekben közkedvelt. Kezdő kertészek is bátran ültethetik, mert igénytelen, szárazságtűrő, ellenálló növény. Kertészeti fajtáit szelekcióval állítják elő.

A pillangók kedvelőinek a kerti len remek táplálékforrás a tarkalepkék lárvája számára. Sajnos ez azt jelenti, hogy a hernyója megeszi a lennövényt. A lepkekerttel rendelkezők megértik ezt, és egyszerűen több lent ültetnek. A gyönyörű kifejlett pillangó láttán érdemes néhány növényt feláldozni a „fiókák” táplálására. Cikk ajánlat: Készíts lepkebarát kertet!

évelő len sziklakertben

Napos-félárnyékos helyet, laza, meszes talajt igényel. A kifejlett növény minimális öntözést igényel.  Egész évben telepíthető, megfelelő öntözés mellett. Komoly kártevői, kórokozói nincsenek.

Márciustól májusig vetheted. Sortávolság 20-25 cm, kelés után pedig 15 centire ritkítsd az állományát a sorban. Az első télen takarást igényel.

Csoportosan ültetve mutat a legszebben. Kiválóan alkalmas kevert virágágyak, kevert szegélyek, sziklakertek, napos helyek beültetésére. Dézsában is nagyon dekoratív.

Természetes hatású kertekben általában az Évelő len (Linum perenne), és a Piros len, vagy skarlát díszlen (Linum grandiflorum) gyakori.

Cikk ajánlat: A természetes ökoszisztémák megőrzése

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!