A lélegzet ellállító Vörös-kő forrás

Ha tavasszal vagy ősszel látogatsz el a Vörös-kő forráshoz, szerencsés esetben megláthatod akár egy méter magasra  is feltörő vízoszlopát.  

A gejzírszerűen – időszakosan – működő Vörös-kő forrás a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút felső végállomásának közelében található, a Stimecz-ház környékén. Látványos vízsugarát mesterségesen alakították ki azáltal,  hogy a víz útjának kiépítésével a víz egy felfelé vezető, szűk nyíláson át távozik a felszínre.

Vörös-kő forrás

Fotó: Wikipedia.

A Dél-Bükkben, a pleisztocén kori lepusztulási folyamatok eredményeképp kialakult, mészkőrögökre ráfutott, „lefűrészelt” párkányok egyike a Vörös-kő. Itt, A Bükk mészkőfennsíkjának déli pereme alatt, 450-500 méteres tengerszint feletti magasságban négy időszakos karsztforrás ered, ezek egyike a hivatalos nevén Vörös-kői-alsó-forrás. Ahogy az elnevezés is utal rá, számon tartanak egy Vörös-kői-felső-forrást is, amely kevésbé látványos.

A környéken további időszakos források is találhatók. Ezek a források az agyagpalába zárt, viszonylag kis felszíni kőkibúvású mészkőrögök déli peremén, a mészkő és a vízzáró agyagpala határán törnek elő. Az év nagy részében inaktív források leggyakrabban március végétől május közepéig aktívak. A Vörös-kő-völgy északi oldalán 14 inaktívvá vált forrásbarlangot találtak a 70-es, 80-as években.

Vörös-kő

A Vörös-kő forráshoz fejlett, emeletes barlangrendszer tartozik. A forrás barlangjának talaját riss-würmi vörös agyag  alkotja. A barlangban bükki kultúrájú cserépedény maradványokat is találtak a barlangászok a 60-as években, a barlang feltárásakor.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!