A komló más megvilágításban

Jól tudjuk, hogy a közönséges komló (H. lupulus) tobozát a  sörgyártás hasznosítja. De mi mindenre jó még?

Nem ismered a komlót? Olvass róla itt: Termeszd meg a sörhöz való komlót vagy csak gyönyörködj benne

A komlótoboz gyógyászati felhasználása kétezer éves múltra tekint vissza. A legkorábbi írásos emlékek a 11. századból származnak, egy arab orvos írta le gyulladáscsökkentő hatását. A 12. században a német Hildegard von Bingen botanikus apáca tesz róla említést, megjegyezve, hogy komló hozzáadásával az italok tovább tárolhatók. A 13. századtól kezdve a sörfőzéssel kapcsolatban említik. A 15. században egy német füveskönyv ír fülgyulladások kezelésével kapcsolatos pozitív eredményekről. A 16. században a német botanikus, Hieronymus Bock nőgyógyászati alkalmazását dokumentálja. Paracelsus emésztési problémákra javasolja, míg az itáliai doktor Matthiolus vízhajtó és epehajtó hatásáról számol be. A 19. századtól kezdve a fitoterápia álmatlanság elleni, illetve a gyomornedvtermelést serkentő hatására fókuszál. 1953-ban Koch és Heim kimutatták fitoösztrogén hatását, azóta közismert összetevője a menopauza tüneteit enyhítő diétáknak, étrend kiegészítőknek.

komló toboz

Valóban ennyire sokoldalú a komló hatása?

Röviden, a válasz igen! Lássuk dióhéjban a hatóanyagokat és a hozzájuk kapcsolható hatásokat a Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety kiadványban megjelent összefoglaló alapján (Marcel Karabın, Tereza Hudcova, Lukas Jelinek, és Pavel Dostalek: Biologically Active Compounds from Hops and Prospects for Their Use, Vol.15, 2016.)

Először is tisztázzuk, hogy a hatóanyagokat tartalmazó drog a komló szárított, általában egészben lévő termős virágzata (Lupuli flos), amely a VIII: Magyar Gyógyszerkönyvben is megtalálható.

A komló hatóanyagai és gyógyhatásai

A virágzat kettős bogas füzér. A magházat, illetve ritkán a termést, a fellevelek alapját, és különösen a termésre visszahajló előlevél-részletet kicsiny sárga – narancssárga mirigyek borítják. Itt választódnak ki a komló biológiailag aktív hatóanyagai. Ismerkedjünk meg a legfontosabbakkal.

Keserűsavak

A keserűsavak a legfontosabb összetevői a komlógyantának, egymáshoz viszonyított arányuk fajtánként eltérő. Legjelentősebb közülük a sörgyártás szempontjából az α keserűsavak, mert a sör erjesztése folyamán belőlük keletkezett vegyületek a sör keserű ízéért felelősek. A keserűsavak étvágytalanság, stressz, alvászavarok ellen hatnak. A központi idegrendszerre gyakorolt hatás középpontjában a keserűsavak és bomlástermékük, az illékony metilbutenol áll. („alvópárnákban”). Klinikusok kimutatták az alkoholmentes sörök nyugtató hatását, amely szintén nagyrészt ezeknek a vegyületeknek köszönhető. A keserűanyagok továbbá emésztéssegítő hatásúak, állatkísérletekben kimutatták elhízás ellenes, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásukat is. A keserűsavak ígéretes rákellenes és rákmegelőző kemoterápiás vegyületek (sejtméreg, sejtosztódás gátlás) lehetnek. Véredényképződés gátló hatásuk miatt jelentős lehet rákos sejtek szóródása, diabetikus ideghártya károsodás és krónikus gyulladások gyógyításában. Potenciális lehetőségként megemlíthetjük, hogy az izo α keserűsavakból származó humulin savak alkalmazhatók lennének ételkonzerválásra, mivel a keserűsavakkal szemben íz semlegesek.

Polifenolok

Sokat emlegetik a polifenolok közül a flavonoidok antioxidáns hatását. Ugyanez érvényes a komlóra is, amelynek polifenoljai a murvaleveleken keresztül választódnak ki. Mind máig a komló polifenoljai közül a szakemberek a legrészletesebben a komlóra jellemző prenilflavonoidokat  tanulmányoztak.  Kimutatták, hogy a prenilflavonoidok igen hatékony LDL (rossz koleszterin) oxidáció gátlók. (Az oxidált LDL a legnagyobb szív- és érrendszeri egészségkockázati tényező.) Erős antioxidánsok, antiprotozoa (állati egysejtű kórokozók – pl. malária), antivirális, antimikrobiális hatással bírnak, bár ez a hatásuk gyengébb, mint a keserűsavaké. Egyesek erős, mások gyengébb ösztrogénhatásúak, ezért szóba jönnek a hormonkezelést helyettesítő menopauzális terápiákban. Csontritkulás gátlók, rákellenes hatásúak, jótékony hatásúak a keringési rendszerre. Idegnyugtató, idegvédő (pl. Ischemiás stroke), rákellenes (sejtméreg, sejtosztódás gátlás, karcinogén vegyületek átalakítása), gyulladásgátló hatásukat is kimutatták.

Illóolajok

A komló illóolajok a legkevésbé vizsgáltak a három csoport közül. A komlótobozból kiválasztódó illóolajok három fő vegyületcsoportot tartalmaznak: szénhidrogéneket, oxidációval kapott származékokat és kéntartalmú vegyületeket. A legnagyobb mennyiségben a szénhidrogének fordulnak elő (terpének, szeszkviterpének) a komló illóolajban. Szintén antioxidáns, antibakteriális, nyugtató, rákellenes (sejtméreg) hatásúak. A terpének, szeszkviterpének adják a sör aromáját. E vegyületek egy része a toboz érése során oxidálódik. A legkevésbé jelentősek a kén tartalmú vegyületek.

A komlóban található vegyületek antimikrobiális hatásának köszönhető, hogy a sör baktériumszennyezéstől mentes. Azonban vannak rezisztens mikróbák is, köztük találhatók a sörélesztők, amelyek életben maradása a sörgyártáshoz elengedhetetlen.

Komlóteák házi felhasználásra

A szüret ideje ideje augusztus közepe és szeptember közepe közé esik. A komlót akkor szüretelik, amikor papírszerűen száraz, könnyű, szétmorzsolva illatos, ragacsos, sárga pora befogja a kezedet. Szétteregetve, fényszegény, száraz, meleg helyen szárítsd.

Az ema felhasználását stressz, étvágytalanság, álmatlanság ellen javasolja. (EMA/HMPC/5829/2010 Rev.1).

Stressz kezelésére 5 g komlóteát (szárított komló toboz) forrázz le 1,5-2 dl vízzel, naponta négyszer fogyaszd.

Altatóként 5-10 g komlóteát adj 1,5-2 dl forrásban lévő vízhez, és hagyd állni 30-60 percig. Fogyaszd lefekvés előtt.

12 év alatt nem javasolt. Gépkezelés, autóvezetés ellenjavallt.

Cikk ajánlat: Termeszd meg a sörhöz való komlót vagy csak gyönyörködj benne

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa