Termeszd meg a sörhöz való komlót vagy csak gyönyörködj benne

A komlóról sokunknak a sör, másoknak a komló nyugtató hatása jut eszébe. És valóban, manapság gyógyászati célú felhasználásán kívül legelterjedtebben a sörgyártásban alkalmazzák. Azonban mi, hobbikertészek, ne feledkezzünk meg dísznövényként való használatáról sem.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

Komló bemutatása

A kenderfélék (Cannabaceae) tartozó komló (Humulus lupulus) évelő, tarackoló kúszónövény. Ártéri erdőkben, ligeterdőkben vadon terem. Ruderális területeken is gyakori. Akár 15 méterre is menő, egy szezon alatt 4-8 méter magasra fut.  Rizómáival erőteljesen terjed, gyorsan fejlődik. Gyöktörzséből földbeli tarackhajtások fejlődnek. Kétlaki növény. A hímivarú példányok zöldessárga, jelentéktelen csüngő fürtvirágzatot fejlesztenek. kettős bogas füzérvirágzatú a termős virágzat. Elvirágzás után komlótobozka fejlődik belőle, amely a sörgyártás szempontjából fontos illóolajokat, csersavat, gyantát és egyéb keserűanyagokat tartalmaz.

A komló nem csak a sör legfontosabb ízesítő és tartósító alapanyaga, hanem díszítő értéke is jelentős. Nálunk kevésbé, tőlünk nyugatabbra kedvelt kerti futónövény. Nyár végétől októberig díszíti a komlótobozka. Augusztus közepe táján a tobozkák színe zöldből aranysárgára vált. 3-5 karéjos vagy szív alakú, fogazott szélű levelei viszonylag nagyméretűek, s jó takarást biztosítanak. Léteznek sárgászöld levelű díszváltozatok is például H. ’Aureus’.

vadkomló

Vadkomló

A komló gyógyhatása

A komló egyben gyógynövény is. Drogja a termős virágzat illetve a virágzatból nyert illóolaj. Legfőbb hatóanyagai: gyanták, cseranyagok, illóolaj, flavonoidok. Nyugtató, vesetisztító, étvágyjavító, baktériumölő hatású. Ösztrogénhatású vegyületeket is tartalmaz! Teakeverékek alkotórésze.

A keserű komlófajtákat magasabb alfasav tartalmuknak köszönhető gazdaságosságuk miatt a sörfőzés folyamatában főként a keserűség alapszintjének beállítására használják.

Komló a háztartásban a nyugtató hatásért

Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, majd tegyük a fürdővízbe. Lenzsákba tegyünk 3 maréknyi komlót, és tegyük a párnánk alá.

3-4 teáskanál komlótobozt forrázzunk le 1,5 deci vízzel. 10-15 perc várakozás után, lefekvés előtt fogyasszuk el.

Komló a konyhában

A komló fiatal hajtásai többféleképpen fogyaszthatók. Kora tavasszal, a még nem futó komló nem fás, üde hajtását kell letörni. Komlós korpa élesztő helyett, komlós receptek itt: szellemafazekban.blogspot.hu

Komló nevelése házikertben

Napfénykedvelő, fiatalon vízigényes. Mély termőrétegű, jó vízgazdálkodású, kissé meszes talajba való. Környezeti igényeinek leginkább a Dél-Dunántúl felel meg. A természetes kertek kedvelőinek ajánlott. Kerítésre futtathatjuk. Az idős példányok jól átvészelik a szárazságot. Télire visszahal. A száraz növényi részeket el kell távolítani, hiszen következő tavasszal felújul.  Verticilliumos hervadás, valamint peronoszpóra megbetegedés időnként előfordulhat.

Vethetjük tavasszal vagy ősszel, amikor az átlaghőmérséklet 5 ºC. Vessük átszitált komposztra, edényben. Kelése egyenetlen. Rizómáról sikerrel szaporítható. A dugványokat kora tavasszal vagy ősszel, novemberben a kifeszített vezérdrót (sor) alá 100-130 cm-es tőtávolságra 30 x 30 x 30 cm-es gödörbe ültetjük. Rügyekkel felfelé állítjuk úgy, hogy felső végük 12-15 cm mélyen legyen a talajfelszíntől. Nyirkos földet nyomunk hozzá, és 5 cm vastag talajréteggel takarjuk be. A palántákat segítsük a támasztékra futni úgy, hogy az óramutató járásával megegyező módon próbáljuk a támasztékra terelni. Visszametszéssel tarthatjuk kordában kiválasztva a számunkra legmegfelelőbb hajtásokat a futtatáshoz.

Latinul Humulus lupulus ‘Aureus’, akár 10 méter magasra is futó kétlaki növény, mely horgas szőrökkel kapaszkodik. A porzós virágok laza bugában fejlődnek, sárgászöldek, a termősek tojásdad alakú fejecskében nyílnak, tobozszerűek. A komló gyógynövény. Levelei sárgászöldek. Tűző napon és félárnyékban fejlődik, vízigénye közepes. Egy nyár alatt dzsungellé változtatja a kiskertet.

A Humulus lupulus “Nuggetsűrű, elágazó futó dísznövény. Virágai sörillatúak. Támasztékra futtatva remek térelválasztó. Konténerben is nevelhető.

komló

Díszítési céllal ültetett komló a Tullni Kertekben, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüben.

A komlót futtathatjuk drótkerítésre, árnyékolhatunk vele teraszt, déli fekvésű ablakot, nevelhetjük dézsában. Ekkor földbe szúrható pl. oszlop alakú növénytámaszra futtathatjuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!