A kínaiak már 2600 évvel ezelőtt füveztek

2600 évvel ezelőtt már spanglit szívhattak gyászszertartásokon, vagy legalábbis az elégetett Cannabis füstjét inhalálták Nyugat-Kínában – számoltak be tudósok, egy temetőfeltárást követően. (Ren, Meng, Zi-Hua Tang, Xin-Hua Wu, Robert N. Spengler III, Hong-En Jiang, Yi-Min Yang, and Nicole Boivin2019 Mortuary Cannabis Burning in the Pamirs During the First Millennium BC. Scientific Advances. 5(6): eaaw1391.)

A kender (Cannabis) nemzetségbe tartozó fajok könnyen hibridizálódnak, nem is lehet pontosan megállapítani a Cannabis növények hovatartozását. A leg elfogadottabb álláspont szerint az alapfaj a Cannabis sativa, amelynek több alcsoportja van, ezek közé tartozik a magas hatóanyag tartalmú változat is, amely nagy valószínűséggel szelekcióval válogatott hibrid. Máig nem tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy mikor kezdték el a Cannabist magas pszichoaktív tertrahidro-kannabinol tartalma miatt termeszteni.

Annyi bizonyos, hogy a kender a hűvösebb éghajlatú hegylábakon, a Kaukázustól Nyugat-Kínáig vadon terem. Mindegyik vad csoportra jellemző, hogy kannabinol tartalma alacsony.

Vadon termő kender a Kaukázusban

Az ázsiai kendertermesztés mintegy 6000 éves múltra tekint vissza. Miután tudatmódosító vegyületeinek alacsony volt a koncentrációja, nem is ebből a célból termesztették, hanem olajos magját, magolaját fogyasztották, rostjaiból ruhaneműt szőttek, kötelet sodortak.

A Turpan medence (Az ÉNy-kínai, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területhez tartozó kb. fél-Magyarországnyi terület a Tien-san déli lábánál – Wikikpedia) temetkezési helyein (i.e. 800 – 400 ) találtak nyomokat arra, hogy rituális vagy gyógyítási céllal használtak Cannabist, azonban nem derült ki alkalmazásának módja. Hérodotosz már említi a közép-ázsiai sztyeppéken divatos Cannabis füstölés tényét, annak ellenére, hogy ezek a növények kevés TLC-t illetve egyéb pszichoaktív vegyületet tartalmaztak. A közelmúltban Cannabis maradványokat találtak több sírban is, többek közt a Pamir hegységben, a Tashkurgan folyó partján található jirzankai temető feltárása során. A jirzankai temetkezési hely feltárása során megtalálták a sírok mellett azokat a faedényeket, amelyekben kövek között égették a kendert, és a füstjét valamilyen módon inhalálták. Ez egyedülálló felfedezés volt!

Marihuana égető edény

Marihuana égető edény. Fotó: Xin-Hua Wu, a témában írt publikáció egyik szerzője

Nem tudni, hogy ezeket az orvosi vagy rituális célra használt növényeket gyűjtötték, vagy termesztették. A Max Planck intézetben dolgozó Robert Spengler archeobotanikus szerint a Cannabis használata a Kínát illetve Nyugat- Ázsiát Európával összekötő Selyem út mentén folyó kereskedelem révén terjedtek el.

Ma a magas hatóanyag tartalmú Cannabist (Cannabis sativa indica) a világ számos országában használják illegális vagy legális szabadidős drogként, több országban gyógynövényként, gyógyszerként vagy gyógyszeralapanyagként, máshol vallási vagy spirituális szertartások részeként.

ipari kender betakarítása

A manapság egyre szélesebb körben termesztett, minimális pszichoaktív hatóanyagot tartalmazó ipari kender (cannabis sativa sativa) pedig a legsokoldalúbban felhasználható haszonnövény. Felhasználják papír-, textil-, lebomló műanyag gyártásban, élelmi növényként és fűtőanyagként. Gyors növekedése, fejlődése miatt egyre kedveltebb „Green Future” (Zöld Jövő) alapanyag. Ellenálló, gyomelnyomó, mélyen gyökerező szárazságtűrő, bio módon termeszthető, nagy zöld felülete sok oxigént termel, kiválthatja a kémiai úton fehérített (!) papír gyártásához használt fákat.

A kendertermesztésnek Magyarországon is vannak hagyományai, sajnos mára mégis teljesen felhagytak vele. Csongrád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megye bizonyos területei a a legmegfelelőbbek a termesztéshez. Érdekes módon, és a vetélytársak nagy örömére illetve talán ösztönzésére is, pont akkor számolódott fel a hazai kenderipar, amikor Nyugat-Európában megnőtt rá az igény. Csongrád megyében most próbálják feléleszteni újra. Szerencsére az Agromag Kft. rendelkezik vetőmaggal, és több magyar fajtát is fenntart. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Kertészeti célra használható kenderrost szőnyeget vásárolhatsz a Kertlap Kertészeti Webáruházban!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa